ΠτΔ: 112 έργα με κόστος πέραν του €1,2 δις στον Δήμο Λευκωσίας

«Η Λευκωσία δεν έχει πλέον τίποτα να ζηλέψει των υπολοίπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών»

«Η Λευκωσία δεν έχει πλέον τίποτα να ζηλέψει των υπολοίπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης 21ης Δεκεμβρίου 2022, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την τελετή εγκαινίων της Φάσης Β’ του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου για ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Στα εγκαίνια παρέστησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Νουρής και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, βουλευτές, πρέσβεις και άλλοι επίσημοι.

>>> Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Εγκαινίασε τη Β' φαση ανάπλασης στο κέντρο της πρωτεύουσας <<<

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, η ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου αποτέλεσε έργο προτεραιότητας της αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας με επιδίωξη να καταστεί το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος Λευκωσίας ανταποκρίθηκε στο  πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών της περιοχής, για στήριξη του κέντρου, ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία που ακολουθούσε για χρόνια.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η λεωφόρος Μακαρίου δεν κατακλύζεται πλέον από τον τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων που την χρησιμοποιούσαν απλώς και μόνο για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της πόλης. Η καρδιά της Λευκωσίας αποκτά παλμό και το αστικό της κέντρο εκσυγχρονίζεται, αναζωογονείται και ανανεώνεται.

Η Β’ Φάση του έργου αφορά συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Μακαρίου, από τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα, μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου, την οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη και τμήματα των οδών Στασάνδρου, Αφροδίτης, Αρνάλδας, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας, Ήρας και Άννης Κομνηνής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την άψογη συνεργασία τους, τονίζοντας ότι «πετύχαμε να δώσουμε σάρκα και οστά στο κοινό μας όραμα για την πρωτεύουσα της ανάπτυξης και της προόδου».

δφ

Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου το 2013, πέραν του παρόντος έργου του εμπορικού κέντρου - κόστους 13,5 εκατ. ευρώ - στον Δήμο Λευκωσίας υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκε η υλοποίηση 112 έργων, συνολικού κόστους πέραν του 1,2 δις  ευρώ. «Θέλω να τονίσω την ικανοποίησή μου, αφού μέσα από την υλοποίηση των εν λόγω έργων ως αποτέλεσμα της απόλυτα στενής και δημιουργικής συνεργασίας με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρατηρείται μία έντονη επιχειρηματική και τουριστική δραστηριοποίηση στην πόλη, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που επέφεραν συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφέλη σε οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο», υπογράμμισε.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης υπογράμμισε ότι «το κέντρο της πόλης, ύστερα από δεκαετίες, γίνεται ένας σύγχρονος, ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός», επισημαίνοντας ότι: «Το εμπορικό κέντρο της πόλης μας είναι πλέον ένας χώρος προσβάσιμος για όλους, χωρίς διακρίσεις σε βάρος των εμποδιζόμενων ατόμων, ασφαλής για περπάτημα, με πολλά δέντρα και πράσινο, με σιντριβάνια, σημεία συνάθροισης και ξεκούρασης. Σε παρόδους της λεωφόρου έχουν δημιουργηθεί μικρές πλατείες και έχουν προστεθεί όμορφα στοιχεία, για να μπορούν οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν ευχάριστα τη βόλτα τους».

ωψ

Αναφερόμενος στις ενστάσεις που υπάρχουν για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι διαφορετικές απόψεις πάντοτε θα υπάρχουν, ειδικά για έργα που επιχειρούν να αλλάξουν συνήθειες δεκαετιών. Κάλεσε τέλος, τον κόσμο και τους επιχειρηματίες της περιοχής να επιδείξουν υπομονή και να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στο έργο να λειτουργήσει για να μπορεί να αξιολογηθεί δίκαια και ουσιαστικά.

ψχ

 
25008