ΠτΔ: Αλματώδης η ανάπτυξη της Πάφου

Επιβεβαιώθηκε η αλματώδης οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Πάφου, είπε ο ΠτΔ

Επιβεβαιώθηκε η αλματώδης οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Πάφου, είπε σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Πάφου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

Είναι πράγματι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνηση μου που βρίσκομαι στην Πάφο για να τελέσω εγκαίνια έργων που επιβεβαιώνουν την αλματώδη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναπτυξιακή πορεία του Δήμου.

Πρωτοποριακά έργα υποδομής, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, τα οποία χαρακτηρίζονται από ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και τα οποία αναδεικνύονται ιδιαίτερης αξίας για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή.

Το Πολυδύναμο Κέντρο, υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού που το πλαισιώνει προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας, συνενώνοντας  υπό τη στέγη του μονάδες φροντίδας και ένα μεγάλο εύρος προγραμμάτων πλήρως εναρμονισμένων με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και απαιτήσεις. Προγραμμάτων απασχόλησης, εκπαίδευσης κ. ά.

Ως το πρώτο στο είδος του στον Δήμο Πάφου, και στην Κύπρο, καλύπτει πλέον ένα μεγάλο κενό για την πόλη και την Επαρχία, εξυπηρετώντας, μέσα από την αξιοποίηση των καινοτόμου εξοπλισμού χώρων, τις ανάγκες οικογενειών νεαρών ζευγαριών, εργαζόμενων γυναικών και ηλικιωμένων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποτελέσει σταθμό όσον αφορά αφενός τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και αφετέρου τη δραστηριοποίηση και ενεργό συμμετοχή των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία.

Στόχος, ο οποίος τέθηκε στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός πραγματικού Κράτους Πρόνοιας. Είτε αυτό μεταφράζεται μέσα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είτε την κοινωνική σύνταξη είτε την ελάχιστη σύνταξη είτε την αύξηση της άδειας μητρότητας. Και πιστεύω ότι την επόμενη βδομάδα ή την τρέχουσα να υπάρξει και νομοθετική έγκριση, ώστε να υπάρξει παράταση της άδειας μητρότητας, για να μην αναφερθώ στην άδεια πατρότητας η οποία και πάλι καθιερώθηκε και με κάθε τρόπο θέλουμε τη σφραγίδα του κοινωνικού κράτους και συνεπώς και οι όποιες δράσεις εντάσσονται στην ίδια πορεία όπως η παρούσα, μας βρίσκουν όχι μόνο απόλυτα σύμφωνους αλλά και αρωγούς και έτσι θα είμαστε για όλη την Κύπρο, διότι είδα ότι η Πάφος άλλαξε και αλλάζει.

Η Κύπρος άλλαξε και αλλάζει, ο κάθε δήμος, η κάθε κοινότητα έχει τη σφραγίδα της αλλαγής, έχει τη σφραγίδα του εκσυγχρονισμού, άλλες ενδεχόμενα πιο προχωρημένες όπως με περηφάνεια μπορώ να πω για την Πάφο, η οποία τα όποια έργα εξαγγείλαμε το 2015 και το 2017 λόγω του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω του ορθού προγραμματισμού και της ωριμότητας των έργων έγινε κατορθωτό να περατωθούν και στην ώρα τους και προ της ώρας τους. Δεν εκκρεμεί κάτι και αυτό οφείλω να το αναφέρω διότι είναι παράδειγμα προς μίμηση και πρέπει αυτά να λέγονται.

Αν είναι κάτι που θέλω να πω μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού κράτους ήταν και για τη μεταρρύθμιση με την εισαγωγή του θεσμού της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας. Ήταν ένα μήνυμα από πλευράς Κυβέρνησης ότι θέλουμε να γίνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις που να υπηρετούν τον άνθρωπο. Να υπηρετούν πολιτικές, να υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι και όχι απλά διοικητικοί λειτουργοί οι οποίοι να καθορίζουν πολιτικές που αφορούν τις δράσεις που πρέπει να αναπτύσσει το κράτος.

Μέσα από τα έργα και τις δράσεις που υλοποίησε και υλοποιεί στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, η Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι η γνήσια κοινωνική πρόνοια και μέριμνα δεν είναι μονοπώλιο καμιάς πολιτικής ιδεολογίας και κανενός πολιτικού κόμματος.

Θα πρέπει να επαινέσω τα κόμματα διότι όσον αφορά κοινωνικές πολιτικές συμβαδίζουμε. Είναι ωφέλιμη και χρήσιμη η άσκηση κριτικής ή αντιπολίτευσης. Μια είναι η ουσία. Σε κάθε πολιτική πράξη υπεράνω να τίθεται το συμφέρον του λαού και όχι οι κομματικές σκοπιμότητες ή οι ψήφοι. Δεν είναι πρόθεση μου να εμπλακώ σε θέματα που αφορούν το έργο της αντιπολίτευσης. Είναι απόλυτο δικαίωμα τους και το υπογραμμίζω. Αρκεί σε αυτή την πορεία που ακολουθούν στα έργα κοινής ωφελείας, της πολιτικής κοινωνικής ωφέλειας, να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον διότι αν είμαστε μαζί οι πρώτοι που θα ωφεληθούν είναι οι ψηφοφόροι κάθε κόμματος, οι πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι ψηφοφόροι του όποιου κόμματος, και αυτή είναι η υποχρέωση μας και αυτό είναι το καθήκον της πολιτείας.

Όσον αφορά την Κοινωνική Πρόνοια, ενδεικτικά σημειώνω ότι επενδύσαμε σε 45 επιμέρους δράσεις επί πολιτικών που άπτονται:

  • Της απασχόλησης και Δημιουργίας Νέων Θέσεων Εργασίας.
  • Της στήριξης του παιδιού, της γυναίκας και της οικογένειας.
  • Της Κοινωνικής Προστασίας.
  • Της Κοινωνικής Συνοχής και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σημαντική, την ίδια στιγμή, ώθηση και δυναμική συνέχεια στους στόχους του Προγράμματος Διακυβέρνησης αναμένεται να δώσει η υλοποίηση των επενδυτικών δράσεων για την κοινωνική πρόνοια που προνοούνται στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος-το αύριο», ύψους πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν:

  • Τη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για τα παιδιά και οικιστικών δομών για παιδιά, εφήβους με διαταραχές συμπεριφοράς, άτομα με αναπηρίες και άτομα που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα.
  • Την ανάπτυξη κέντρων φροντίδας παιδιών σε Δήμους, και,
  • Την κατασκευή ειδικού σχολείου Αποστόλου Λουκά και του σχολείου αποκατάστασης Ερυθρού Σταυρού.

Τα καταγεγραμμένα δείγματα γραφής από την εφαρμογή των πολιτικών που υιοθετήσαμε είναι αποκαλυπτικά της ουσιαστικής βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, με στόχο πάντοτε την αποτελεσματική αντιμετώπιση σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων.

Ως καταφανώς μαρτυρείται από το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, καταλυτική για τα σπουδαία αυτά βήματα αναγνωρίζεται η ενεργοποίηση των Τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης. Είναι ένας ουσιαστικός πυλώνας που σε συνεργασία με το κοινωνικό κράτος μπορεί να κάνει θαύματα και αυτά είναι που πραγματώνονται και καταμαρτυρούνται από τα όσα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί στην Πάφο και αλλού.

Δράττομαι της ευκαιρίας να επαινέσω για άλλη μια φορά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για το σύνολο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν και θέτουν ενώπιων μας, έχοντας απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πάφου.

Εκείνο που θέλω να υπομνήσω είναι πως σε κάθε περίπτωση τελικοί αποδέκτες των θετικών αποτελεσμάτων που δύναται να επιφέρει η εποικοδομητική συνεργασία των τοπικών Αρχών με την Κυβέρνηση και τις κρατικές Υπηρεσίες, είναι οι πολίτες.

Και ως έχω πει πολλές φορές, η Πάφος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα.

Μέσα από τις επωφελείς συνέργειες που αναπτύξαμε μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, δώσαμε ώθηση στην υλοποίηση έργων, τα οποία επέτρεψαν τη μετεξέλιξή της σε μια σύγχρονη πόλη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και πολιτισμού.

Το εύρος των εν λόγω έργων δε μου επιτρέπει να τα απαριθμήσω ονομαστικά, οπόταν θα αρκεστώ σε μία συνολική αναφορά.

Για λόγους Ιστορίας, βλέπουμε κάποιες φωτογραφίες του 2015 του τι ήταν η Πάφος και φωτογραφίες για τα μετέπειτα χρόνια.

Πέραν του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, συνολικής δαπάνης 4 εκατομμυρίων 500 χιλιάδων ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – η συνεισφορά του κράτους είναι δεδομένη -  από το 2015 και εντεύθεν υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στον Δήμο Πάφο, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε με συνεισφορά του δήμου είτε μέσω της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση 24 έργα έργων, συνολικού κόστους πέραν των 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Θέλω για άλλη μια φορά να υπομνήσω τη δεδηλωμένη βούληση και αποφασιστικότητα του κράτους, όπως έχουμε αποδείξει, όπως η αναγεννημένη Πάφος καταδεικνύει, να συνδράμουμε ουσιαστικά στην προώθηση πρόσθετων ώριμων έργων.

Συνεπώς, σχεδιάστε, προγραμματίστε, είμαστε στο πλευρό σας. Αυτή είναι και πρέπει να είναι η κάθε πολιτική της όποιας Κυβέρνησης ενδιαφέρεται για όσους αποδεικνύουν ότι ενδιαφέρονται να δώσουν, να προσφέρουν, να παράγουν.

Καταλήγοντας συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν με ζήλο συμβάλλοντας μέσα από την αγαστή συνεργασία τους, έτσι ώστε να παραδοθεί στις δύσκολες εποχές που διανύουμε το μεγάλης σημασίας έργο στους δημότες της Πάφου. Είμαι βέβαιος ότι ως ένα ολοκληρωμένο Κέντρο πολλαπλές δράσεις και ποικίλες δραστηριότητες αναμφίβολα θα αποτελέσει πρότυπο δημιουργικής αλληλεπίδρασης και σημείο αναφοράς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Πέραν από τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια να πω ότι το ταχύτερο – και ευελπιστώ ότι σύντομα θα επισυμβεί – που θα επιτύχουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ταχύτερο θα έχουμε και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στη διοικητική διαχείριση, στην οικονομική διαχείριση και στα έργα για τους δημότες κάθε δήμου, κάθε κοινότητας.

 
21620