ΠτΔ: Απαράδεκτη η θέση περί λύσης δύο κρατών

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εμπλακεί σε έναν δημιουργικό διάλογο με προοπτική την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, επανέλαβε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα.

«Η θέση για δύο ανεξάρτητα κράτη είναι απαράδεκτη», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής τριμερούς ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης στη Νέα Υόρκη παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση, η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέλαβε τη θέση ότι «δεν πρόκειται να επαναρχίσει διάλογος εάν προγενέστερα δεν αναγνωριστεί κυριαρχική ισότητα του παράνομου μορφώματος με το νόμιμο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για διορισμό ενός ειδικού αντιπροσώπου, επιφορτισμένου με την ευθύνη δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών, δεν επετεύχθη, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, «με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».

«Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι δεδομένη και καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενος στις από κοινού διπλωματικές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Κύπρου αλλά και στη στήριξη τόσο της Ελλάδας, όσο και της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο στόχος παραμένει η διπλωματική ενεργοποίηση του διαλόγου με την Τουρκία. «Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς όφελός της η επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών και όχι στη βάση αναθεωρητικής επεκτατικής πολιτικής», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι δυστυχώς η Τουρκία επιδεικνύει μια αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική, γεγονός που την καθιστά μια «χώρα-ταραξία» στην περιοχή, όπως είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, στην παραβίαση του καθεστώτος της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και στην πρόσφατη «εκμίσθωση υπό κατοχή ελληνοκυπριακής γης, η οποία δόθηκε με μακροπρόθεσμη μίσθωση στην Τουρκία για στόχους που η ίδια επιδιώκει: για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης για drones ή την κατασκευή στρατιωτικού λιμένος στην περιοχή του Μπογαζίου».

Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σχήμα συνεργασίας που καθιστά τις τρεις χώρες πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Όπως υπογράμμισε, οι τριμερείς συνεργασίες δεν αποκλείουν καμία χώρα, ούτε την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της κυριαρχίας άλλων κρατών.

ΚΥΠΕ