ΠτΔ: Ενισχύεται το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε μία σειρά δράσεων και αποφάσεων που λήφθηκαν ή θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση

Σε σειρά δράσεων και αποφάσεων που αναμένεται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω το οικοσύστημα για την έρευνα και την καινοτομία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (26/11) στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας και Καινοτομίας 2018.
  
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνώρισε πως διαχρονικά η Κύπρος υστέρησε στην ανάπτυξη νέων παραγωγικών τομέων της οικονομίας, οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας και θα δημιουργούν μια ευέλικτη και ευπροσάρμοστη οικονομία σε ένα συνεχώς ανταγωνιστικό μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον.
 
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, η Κυβέρνηση έχει αποδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση της Έρευνας και Καινοτομίας ως αναπόσπαστο δομικό στοιχείο των αναπτυξιακών της δράσεων.
 
Πιο συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε, όπως ανέφερε, ένα συνολικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μεταρρυθμιστικές δράσεις, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την απαραίτητη συνέργεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που βασίζεται στη διασύνδεση και την αλληλεπίδραση μεταξύ φορέων που παράγουν τη γνώση και εφαρμόζουν τις απαραίτητες πολιτικές υλοποίησής της, όπως είναι η Δημόσια Διοίκηση, τα πανεπιστήμια, τα κέντρα ερευνών, οι επιχειρήσεις και, βεβαίως, η ΟΕΒ και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.
 
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι:
 
*Προωθείται η υιοθέτηση ενός νέου - ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας και η υιοθέτηση του θεσμού του e-entrepreneur.
 
*Δημιουργήθηκε ένα νέο πακέτο κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων για νεοφυείς (startup) και καινοτόμες επιχειρήσεις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επιταχυνόμενη απόσβεση και η φορολογική έκπτωση 50% στην επένδυση, το οποίο κρίνεται ως ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά στην Ευρώπη.
 
*Σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση και στήριξη της ανάπτυξης νέων σχηματισμών παραγωγής καινοτομίας, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων (clusters), και προωθείται η κατοχύρωση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως Venture Capital και Crowd-Funding.
 
*Σχεδιάζεται η παροχή δυνατότητας για απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών, που θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.
 
*Προωθήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στους τεχνοβλαστούς (university spinoffs), να διοχετεύουν στην αγορά την ακαδημαϊκή έρευνα και σχεδιάζεται η δυνατότητα εμπλοκής των ερευνητικών κέντρων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
 
*Υλοποιούνται δημόσιες επενδύσεις €400 εκ. σε υποδομές (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Κέντρα Αριστείας KIOS, RISE, Νέο Κρατικό Χημείο κ.ο.κ.), ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην έρευνα, με πολύ μεγάλης έκτασης αξιοποίηση και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, ακόμα, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Ορίζοντας 2020, αποφάσισε τη χρηματοδότηση με ισόποσους κρατικούς πόρους της όποιας κυπριακής ερευνητικής πρότασης που θα επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Πρόσθεσε ότι δρομολογούνται στοχευμένες στρατηγικές συνεργασίες με χώρες που επιδεικνύουν παράδοση σε θέματα καινοτομίας, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και η Εσθονία.
 
Άλλες δράσεις
«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι πιο πάνω δράσεις, σε συνδυασμό με σειρά αποφάσεων που μόλις τον περασμένο μήνα έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται πως θα ενισχύσουν περαιτέρω το οικοσύστημα για την έρευνα και την καινοτομία, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα ενθαρρύνουν τις συναφείς επιχειρηματικές δράσεις» επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Πιο συγκεκριμένα, είπε, αποφασίσθηκε, η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας ως το κατ΄ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό σχετικής στρατηγικής, και υιοθετήθηκε ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα που θα επιτελεί τον συντονιστικό και καθοριστικό ρόλο για την προώθηση και ανάπτυξης της έρευνας και τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο αφορά στη δημιουργία Υφυπουργείου, στο οποίο θα ενσωματωθούν με οριζόντιο και ολοκληρωμένο τρόπο τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε, ταυτόχρονα, πως για το εν λόγω νομοσχέδιο λήφθηκε υπόψη η σχετική μελέτη η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ, και των πολιτικών δυνάμεων και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ που ήταν εκ των πρώτων που εισηγήθηκε την ανάλογη δημιουργία ενός τέτοιου υφυπουργείου.
 
Υπέδειξε, επίσης, πως η σύσταση της κοινής Ομάδας Εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής για την εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Βlockchain, στοχεύει στην μελλοντική ανάπτυξη και προσαρμογή της χώρας στην ψηφιακή εποχή και στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές.
 
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος συνεχάρη τους διακριθέντες αλλά και το σύνολο των υποψηφιοτήτων που με την καινοτόμο δράση τους ανοίγουν νέους ορίζοντες στους τομείς δραστηριοποίησης τους και στον τόπο, όπως ανέφερε.
 
Χρ. Μιχαηλίδης: Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Χρίστος Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι σύμφωνα με την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας για το 2018 που δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, καθώς και τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2018, η Κύπρος παρουσιάζεται να έχει μπροστά της ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει στα θέματα καινοτομίας. 
 
Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η καινοτομία δίνει απαντήσεις και λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα και ταυτόχρονα δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτικές, ενώ αποτελεί βασική παράμετρο ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης ή μιας χώρας.
 
«Είναι για το λόγο αυτό που η ΟΕΒ έθεσε στο επίκεντρο της στρατηγικής και δράσης της το κεφάλαιο της καινοτομίας και η καθιέρωση των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών μας για την ένταξη και διείσδυση της καινοτομίας στην κυπριακή κουλτούρα και στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων», υπέδειξε.
 
Ανέφερε πως ο διαγωνισμός του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας αποτελεί μια πρόσκληση - πρόκληση για τις κυπριακές επιχειρήσεις και οργανισμούς σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας να καινοτομήσουν και να διακριθούν.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ συνεχάρη, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας στην οποία προχώρησε πρόσφατα υπό την προεδρία του Φίλιππου Πατσαλή, καθώς και στο διορισμό του φίλου Κυριάκου Κόκκινου, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής του Διαγωνισμού Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ, ως Επικεφαλής Επιστήμονα της Δημοκρατίας.
 
Είπε ακόμα πως η ανάγκη σύστασης του Υφυπουργείου Ψηφιακής Στρατηγικής σε συνδυασμό με την  Έρευνα και την Καινοτομία, όπως εξαγγέλθηκε πρόσφατα, αποτέλεσε σταθερή θέση της ΟΕΒ, καθώς «οραματιζόμαστε το μέλλον του κυπριακού επιχειρείν σαφώς πιο ενισχυμένο μέσα από τη διασύνδεση του με την έρευνα, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση της οικονομίας».
 
«Συγχαίρουμε θερμά την Κυβέρνηση γιατί πλέον έχει θέσει δυνατά θεμέλια για την πραγματική ώθηση της καινοτομίας και έρευνας στο νησί μας δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές που θα συμβάλουν στην ευημερία του συνόλου του λαού», σημείωσε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), Χρίστος Πατσαλίδης, αναφέρθηκε στους πέντε βραβευθέντες με το βραβείο Έρευνας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ερευνητές με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο που προβάλλει και τιμά την Κύπρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
«Το φιλόδοξο όραμά μας είναι η ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό πόλο αριστείας, έρευνας και καινοτομίας. Για πρώτη φορά υιοθετείται μια ενιαία και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την έρευνα και την καινοτομία, χτίζοντας πάνω στην αλληλοεπίδραση και τη συνέργεια μεταξύ των δύο πεδίων και το πολυδιάστατο όφελος που προκύπτει για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία του τόπου μας» σημείωσε από πλευράς του ο αντιπρόεδρος του ΙΠΕ, Επικεφαλής Επιστήμονας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Βραβείων, Κυριάκος Κόκκινος.

Οι βραβευθέντες
Το Βραβείο Καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα απονεμήθηκε στην εταιρεία Παραδεισιώτης Λτδ, ενώ το Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα της μεταποίησης απονεμήθηκε στην εταιρεία Muskita Aluminium Industries.
 
Το Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα των υπηρεσιών απονεμήθηκε στην εταιρεία Odyssey Cybersecurity. Στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας απονεμήθηκε το Βραβείο Καινοτομίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Το Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του διακεκριμένου ερευνητή στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» απονεμήθηκε στην δρ Κωνσταντία Αλεξάνδρου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Κύπρου.
 
Το Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του νέου ερευνητή στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» απονεμήθηκε εξίσου στους δρ Άθω Αγαπίου, Ερευνητικό Συνεργάτη στο Ερευνητικό Κέντρο «Ερατοσθένης» στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και δρ Κωνσταντίνο Μανουσάκη, Ερευνητή στο Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Το Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του νέου ερευνητή στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής» απονεμήθηκε στη δρ Κυριακή Μιχαηλίδου, Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ενώ το Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του νέου ερευνητή στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» απονεμήθηκε στη δρ Θεοδώρα Μούτσιου.
 
Σημειώνεται πως, τα βραβεία έχουν θεσπίσει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και απονεμήθηκαν για 12η συνεχή χρονιά.