ΠτΔ: Επενδύσαμε πάνω από €200 εκατ. για το οδικό δίκτυο

Έκανε περιοδεία στο Τρόοδος ο ΠτΔ - Επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαϊττά

Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις για αυτές τις περιοχές όπως την πληθυσμιακή αποψίλωση, την μείωση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριοποίησης και την περιορισμένη τουριστική επισκεψιμότητα, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία στο Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή.

Aπευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος είπε ότι αισθάνεται ευγνώμων και διαβεβαίωσε ότι και μετά την 1η Μαρτίου θα ενδιαφέρεται για τα κοινά που αφορούν τους αγαπημένους του κατοίκους της υπαίθρου, ανεξάρτητα ιδεολογικού ή πολιτικού χρώματος.

Αποδείξαμε, είπε, ότι αυτά τα δέκα χρόνια πολιτευτήκαμε για την προκοπή, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και γενικότερα για να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη και αυτής της χώρας.

Αφού αναφέρθηκε στον πρώτο Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων Γιάννη Παπαδούρη και τον συνεχιστή του έργου του Κώστα Χαμπιαούρη, ο Πρόεδρος σημείωσε πως συνέβαλε στο να υιοθετηθούν 350 δράσεις αναπτυξιακής υφής μέχρι το τέλος του 2030, με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 525 εκ. ευρώ, οι οποίες θέτουν ισχυρά θεμέλια για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία των ορεινών κοινοτήτων, πρωτίστως προς όφελος των κατοίκων τους.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε ενδεικτικά σε επτά εμβληματικές πολιτικές και έργα της Εθνικής Στρατηγικής που έχουν οριζόντιο και θεσμικό χαρακτήρα, οι οποίες σε συνδυασμό με τα σχέδια χορηγιών του Υφυπουργείου Τουρισμού, την ανέγερση νέου χιονοδρομικού κέντρου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου και ενίσχυση της λειτουργίας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.

1

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως στο Εθνικό «Σχέδιο Κύπρος - το Αύριο» προβλέπονται τέσσερα σχέδια τα οποία θα συμβάλουν ακόμα πιο σημαντικά στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.

Για τα στεγαστικά σχέδια για νέους, είπε πως ως τώρα έχουν εγκριθεί πέραν των 900 αιτήσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε οικονομική ενίσχυση ύψους 32,5 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας πως στον προϋπολογισμό του 2023 οι διαθέσιμες πιστώσεις για τα σχέδια αυτά έχουν αυξηθεί σε 20 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας και την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης για τις περιοχές αυτές.

Στην ομιλία του είπε ακόμη ότι από το 2019 παραχωρείται το Επίδομα Στήριξης των Κατοίκων Ορεινών Περιοχών σε μόνιμους κατοίκους 119 ορεινών κοινοτήτων, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων και από το 2021 το Επίδομα για Στήριξη των Μόνιμων Κατοίκων Απομακρυσμένων Περιοχών που αφορά μη συνταξιούχους εργαζόμενους κατοίκους, σε 130 απομακρυσμένες κοινότητες. Ανέφερε πως στον προϋπολογισμό του 2023 οι διαθέσιμες πιστώσεις για τα δύο πιο πάνω επιδόματα ανέρχονται στα 7.5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σχέση με το οδικό δίκτυο αναφέρθηκε σε επενδύσεις πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ αυτών τον δρόμο Λεμεσού – Σαΐτα, τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη – Ευρύχου, αλλά και τον παρακαμπτήριο Πιτσιλιάς και τη βελτίωση του δρόμου που συνδέει τις κοινότητες Ακρούντας- Διερώνα – Αρακαπά.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε αναπτυξιακές δράσεις σε επιμέρους τομείς πολιτικής όπως στον τομέα της υγείας με τη δημιουργία της Φυματιολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής και επέκτασης του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στο Νοσοκομείο Τροόδους, την κατασκευή κοινοτικών ιατρείων στην Απαισιά και την επέκταση και αναβάθμιση του Σταθμού Ασθενοφόρων στον Μονιάτη, τον Κάμπο και την Ευρύχου, καθώς και την ενίσχυση του Σταθμού Ασθενοφόρων στον Πεδουλά.

1

Στον τομέα της  κοινωνικής πρόνοιας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του δικτύου κοινωνικής προστασίας προς διασφάλιση  αξιοπρεπούς διαβίωσης, της κοινωνικής και οικογενειακής συνοχής και των ίσων ευκαιριών για όλους τους κατοίκους των ορεινών, αλλά ιδιαιτέρως όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας.

Σε αυτές τις δράσεις συμπεριέλαβε τη λειτουργία Περιφερειακών Κέντρων Υποστήριξης Ηλικιωμένων και Αναπήρων στο Φοινί και το Παλαιχώρι, τη λειτουργία φυσιοθεραπευτηρίων στον Άγιο Θεόδωρο Πιτσιλιάς, στο Πέρα Πεδί, τη Λάνια και σύντομα στον Καλοπαναγιώτη, τη δημιουργία τριών Συμβουλευτικών Κέντρων στα συμπλέγματα Κοινοτήτων Σολέας, Πιτσιλιάς και Ορεινών Θερέτρων, τα οποία επιτρέπουν τον ταχύτερο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των περιστατικών που χρήζουν κοινωνικής προστασίας, τη λειτουργία Κέντρου δημιουργικής απασχόλησης στο Όμοδος και τη δημιουργία Βρεφοπαιδοκομικών Σταθμών. Στον Καλοπαναγιώτη ήδη λειτουργεί, ενώ στην Πάχνα και στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου τα κτήρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και εντός Φεβρουαρίου ξεκινάει η ανέγερση και στην Τριμίκλινη.

Ο Πρόεδρος είπε ότι στον τομέα της Πρόνοιας, για πρώτη φορά εισήχθη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καλύπτει όλους ανεξαιρέτως, για πρώτη φορά επανεντάχθηκε η άδεια μητρότητας, για πρώτη φορά δόθηκε άδεια μητρότητας στις παρένθετες μητέρες, για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε η άδεια πατρότητας, για πρώτη φορά διασφαλίζεται ο κατώτατος εθνικός μισθός, για πρώτη φορά διασφαλίζεται ότι κανένας συνταξιούχος δεν μπορεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, για αυτό με βάση τα κριτήρια κανένας συνταξιούχος που πληροί τα κριτήρια δεν μπορεί να έχει λιγότερες συνταξιοδοτικές απολαβές από 710 ευρώ ή αν είναι ζευγάρι 1200 ευρώ.

Για την ΑΤΑ επανέλαβε ότι δυστυχώς, οι υφιστάμενες απόψεις μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και οργανώσεων των εργαζομένων διίστανται τόσο πολύ που δεν επέτρεψαν στην Κυβέρνηση, χωρίς να έχουμε περαιτέρω συνέπειες, την επίλυση αυτού του προβλήματος. Όμως, αυτό, επανέλαβε, που καταργήθηκε το 2011 επανήλθε το 2017 και είναι προς συζήτηση στο τραπέζι η περαιτέρω παραχώρηση της ΑΤΑ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του Πολιτισμού αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους στον Αμίαντο, στη δημιουργία του Εργαστηρίου Καλλιτεχνών στη Λάνια και του δικτύου φιλοξενίας καλλιτεχνών στις ορεινές κοινότητες, του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς στο Ξυλιάτο, του Πολιτιστικού Πολυδύναμου Κέντρου στο Λιμνιάτη, στη συντήρηση, αποκατάσταση, αναβάθμιση και αξιοποίηση των μνημείων της περιοχής και στη δρομολόγηση λειτουργίας των Δικτύων Ανοικτών Οικομουσείων.

Στην μακροσκελή ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον τομέα της παιδείας και ανώτερης εκπαίδευσης, και στις αποφάσεις που αφορούν την επέκταση του θεσμού των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, σημειώνοντας πως λειτούργησαν και θερινά σχολεία.

Ακόμη μίλησε για τον κλάδο Γεωπονίας στο Λύκειο Σολέας, με προοπτική δημιουργίας Αγροτικής Τεχνικής Σχολής στη Γαλάτα, και ανέφερε πως στο Όμοδος λειτουργεί ο κλάδος Οινοποιίας – Αμπελουργίας. Αναφέρθηκε και στη δημιουργία πανεπιστημιακού αγροκτήματος στη Λόφου και Σχολής Γαστρονομίας στον Μονιάτη, στην επέκταση των Δημοτικών Σχολείων Κυπερούντας και Κοράκου και στην αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Τριμίκλινης.

Είπε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνση Μόρφου στην Ευρύχου, οι αναβαθμίσεις σε Αστυνομικούς και Πυροσβεστικούς Σταθμούς στην Κακοπετριά, τον Κάμπο, τις Πλάτρες, την Πάχνα, το Καλό Χωριό, τον Μονιάτη και την Ευρύχου, με παράλληλη ενίσχυση του αστυνομικού και πυροσβεστικού προσωπικού και έχει δρομολογηθεί η Κατασκευή Ελικοδρομίου στην Αστυνομική Περιφέρεια Μόρφου και αστυνομικού σταθμού στη Λάνια.

Μίλησε ακόμη για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πυροπροστασίας εκατομμυρίων ευρώ, στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής, πιστοποίησης και προώθησης των προϊόντων του Τροόδους, ενώ αναφορά έκανε και στα σχέδια του Υφυπουργείου Τουρισμού για επενδύσεις σε  τουριστικά καταλύματα και επισκέψιμα αγροκτήματα.

Είπε επίσης πως προωθούνται και άλλα αναπτυξιακά έργα όπως δημιουργία χώρων στάθμευσης, πάρκων, πολυκέντρων νεολαίας, αναπλάσεις και εξωραϊσμοί πυρήνων και άλλων χώρων, καθώς και αναπαλαιώσεις, ανακαινίσεις, συντηρήσεις και ανεγέρσεις κοινοτικών κτηρίων.

Άλλα έργα που ολοκληρώθηκαν αφορούν την αναβάθμιση του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού στον Αγρό και μετατροπή του σε Κέντρο Ευρωστίας, Έρευνας και Αποκατάστασης, την ίδρυση και λειτουργία Εκπαιδευτικών Πολυκέντρων Νεολαίας Ορεινών Κοινοτήτων Τρόοδους στην Ευρύχου και τη λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη στην Κακοπετριά και στον Αγρό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 
24957