ΠτΔ για Πουρνάρα: «Η πρώτη εντύπωση είναι η τραγικότητα»

Έρχονται αποφάσεις εντός της ημέρας, λέει ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον χώρο φιλοξενίας στο Πουρνάρα όπου μίλησε με τους αρμόδιους λειτουργούς αλλά και με αιτητές ασύλου για τις συνθήκες διαβίωσης στον χώρο.

>>> Πουρνάρα: Σε ξενοδοχεία ανήλικοι - Στις Λίμνες αριθμός μεταναστών <<<

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να αναφερθεί στις εντυπώσεις του από την επίσκεψη είπε ότι «η πρώτη εντύπωση είναι η τραγικότητα την οποία από τη μια αντιμετωπίζουν άνθρωποι, οι οποίοι έτυχαν εκμετάλλευσης ή γενικότερα ψάχνουν καλύτερες συνθήκες ζωής από την πατρίδα τους, αλλά την ίδια ώρα και η τραγικότητα που αντιμετωπίζει ο τόπος όταν σχεδόν 5% του πληθυσμού μας είναι αιτητές πολιτικού ασύλου.

Είμαστε η πρώτη σε αναλογία πληθυσμού χώρα που δέχεται τόσες πολλές αιτήσεις. Είναι φυσικό να καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί ή δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα. Καμιά των χωρών δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα χωρίς προβλήματα.

Έχω γίνει αυτόπτης μάρτυρας των όσων σημειώνονται στη δομή Πουρνάρα, αμέσως μετά ακολουθεί σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και πιστεύω ότι τις επόμενες των ωρών θα ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα δώσουν διέξοδο στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στη δομή Πουρνάρα».

lklkbkjb

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν έντονες επικρίσεις για τη διαβίωση των μεταναστών και αποδίδονται ευθύνες στην Κυβέρνηση για σκόπιμη μεταχείριση με δυσκολίες ώστε να αποτραπεί η έλευση τους στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αρνούμαι να σχολιάσω ανάλογες αναφορές.

Την ώρα που κάποιοι άνθρωποι περνούν κρίση, την ώρα που ένα κράτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο την κρίση, την ώρα που έρχεται αρωγός η Ευρώπη – η FRONTEX είναι παρούσα, άλλοι λειτουργοί είναι παρόντες – έχω την εντύπωση ότι καλό είναι να επικεντρωθούμε στο πώς λύνουμε τα προβλήματα, στο πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των ροών, παρά να ασχολούμεθα με το τι ο καθένας κρίνει.

Εκείνο το οποίο επιβάλλεται είναι να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας, να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, έτσι ώστε να είμαστε ακόμα πιο ανθρώπινοι».

kjbvkj

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα στο Πουρνάρα για να «κτυπήσουν» την Κυβέρνηση ή ειδικότερα τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών επιτελεί ένα άριστο έργο, όπως και η Υφυπουργός Πρόνοιας και αν υπήρξαν ελλείψεις λόγω του υπερπληθυσμού θα αντιμετωπιστούν όπως ακριβώς επιβάλλεται. Ήδη, αντιμετωπίστηκε ένα μεγάλο πρόβλημα, ένας μεγάλος αριθμός έχει μεταφερθεί και σήμερα στη σύσκεψη θα δούμε και από πλευράς ανηλίκων πώς αποσυμφορείται περαιτέρω – υπάρχουν και προβλήματα διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν – αλλά ταυτόχρονα και πώς αποσυμφορείται ο μεγάλος αριθμός των ενηλίκων που φιλοξενούνται».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έθεσε ζήτημα ότι προσφέρεται σε ανήλικα παιδιά ένα κομματάκι ψωμί και ένα μπουκαλάκι νερό τη μέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν είναι ένα κομματάκι ψωμί, τα είδατε. Λείπει το ρόφημα και αυτό είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ρόφημα. Κατά την άποψη μου είναι σοβαρή παράλειψη. Θα το δούμε και θα το αντιμετωπίσουμε».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στο Πουρνάρα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, η Υφυπουργός Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κυριάκος Κούσιος, η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Νιόβη Παρισινού.

kjb