ΠτΔ: Μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω αναβάθμιση του ΤΕΠΑΚ

Τελέστηκαν τα εγκαίνια των 2 νέων έργων του ΤΕΠΑΚ, των οποίων ο προϋπολογισμός έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ

Στο μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει η παρούσα Κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία μέρα της στην εξουσία, για την Παιδεία και για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας απόψε τα εγκαίνια των  εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών, νέων αιθουσών διδασκαλίας και των γραφείων διοίκησης του ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό.

Στον χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο προϋπολογισμός των έργων που εγκαινιάζει έχει ξεπεράσει τα 5 εκ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην αύξηση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στη βελτίωση των διοικητικών υπηρεσιών του ΤΕΠΑΚ.

Πρόσθεσε ότι το πρώτο έργο αφορά στη δημιουργία εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου με συνολικό κόστος 2 εκ. 700 χιλιάδων ευρώ, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη προς τον σκοπό αυτό.

>>> Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Επίσκεψη σε έργα που ξεπερνούν τα €120 εκ. στην Λεμεσό (VID) <<<

Το δεύτερο έργο, είπε, έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκ. ευρώ και αφορά την ανακαίνιση και την αναδιαρρύθμιση διώροφου διατηρητέου κτηρίου, καθώς και την ανέγερση νέου τριώροφου κτηρίου. Το ανακαινισμένο κτήριο, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει κυρίως γραφεία, ενώ το νέο κτήριο περιλαμβάνει έξι νέες αίθουσες διδασκαλίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει η Κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία μέρα παράδοσης της εξουσίας, ώστε με τη συνέργεια των τοπικών κυβερνήσεων και των πρυτανικών Αρχών «να δούμε πώς αντιμετωπίζονται προβλήματα που, δυστυχώς, δημιουργούνται ως αποτέλεσμα είτε γραφειοκρατικών δομών είτε λόγω στενής αντίληψης, περί του τι είναι το ωφέλιμο, από το αυστηρό πνεύμα ή από κάποιες αντιλήψεις που δεν συνάδουν», είπε.

Αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΤΕΠΑΚ και τις πρυτανικές Αρχές πριν από την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άκουσα αυτό που από το 1991 υποστήριζα με πάθος, ότι η αγγλική γλώσσα είναι εκ των ων ουκ άνευ να εισαχθεί στα πανεπιστήμια διότι κατά αυτό τον τρόπο επιτρέπει τη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το ΤΕΠΑΚ έχει πετύχει μέσα από τη δράση του Προέδρου και των πρυτανικών Αρχών, γενικότερα της διοίκησης, να έχει μια συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με άλλα επτά πανεπιστήμια. Και διερωτάται ο Πρύτανης και διερωτώμαι ειλικρινά και εγώ. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανταλλαγή προγραμμάτων όταν εμείς επιμένουμε ότι τάχα η μόνη γλώσσα που μπορεί να μιλάς είναι η ελληνική; Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, πέραν από τη συνεργασία με τα υπόλοιπα των πανεπιστημίων: μπορεί να μου πείτε, όταν επενδύουμε ή όταν μεταφέρονται έδρες μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο και έχουν ανάγκη των αποφοίτων του ΤΕΠΑΚ ,είναι ή όχι απαραίτητη η αγγλική; Πώς θα συνεννοούνται; Θα υποχρεώσουμε εταιρείες μεγαθήρια να μάθουν την ελληνική για να μπορούν να συνεννοούνται με τους απόφοιτους, τους επιστήμονες μας; Διότι το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει».

Πρόσθεσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργείται αδυναμίες σε άριστους μάλιστα επιστήμονες να εργαστούν.

«Το λέω αυτό από το 1991 και παρά το γεγονός ότι διακρινόμουν για ελληνοκεντρικές απόψεις. Ως Πρόεδρος τότε της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής επέμενα ότι η αγγλική ήταν εξ ανάγκης μια γλώσσα που θα έπρεπε να διδάσκεται και την ίδια ώρα θα μπορούσε να παρέχονται μαθήματα ελληνικής, προκειμένου να προσαρμόζονται οι φοιτητές στις ορολογίες, ώστε να μην αποξενώνονται από την ελληνική γλώσσα», είπε ο Πρόεδρος.

Και απευθυνόμενος σε παρόντες βουλευτές τους κάλεσε να εξετάσουν το θέμα το ταχύτερο για την πρόοδο και του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, λαμβάνοντας, όπως είπε, ιδιαίτερα υπόψη ότι υπάρχει και ο ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών πανεπιστημίων.

«Δεν είμαστε εναντίον της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης, το αντίθετο. Αλλά θα πρέπει να δώσουμε και τα εφόδια και στα κρατικά πανεπιστήμια», σημείωσε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως «θα φροντίσω με κάθε τρόπο, όπως πάντοτε ήταν το ενδιαφέρον μου για το ΤΕΠΑΚ, ώστε προ της παράδοσης της εξουσίας να ληφθούν οριστικά αποφάσεις και για τη Β’ Τεχνική και για το παλαιό νοσοκομείο, έτσι ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο Βερεγγάρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει ένα ποσό στον προϋπολογισμό του κράτους, προσθέτοντας, απευθυνόμενος στη διοίκηση του ΤΕΠΑΚ πως «αν προχωρήσετε με τις μελέτες είτε για την πανεπιστημιούπολή είτε για τις άλλες εγκαταστάσεις, αθλητικές, διδασκαλίας κλπ, τότε εύκολα η νέα Κυβέρνηση, με ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό μπορεί να καλύψει το όποιο κόστος προβλέπεται».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ακόμα θερμά συγχαρητήρια για το έργο που επιτελεί το ΤΕΠΑΚ το οποίο σε ελάχιστα χρόνια έχει καθιερωθεί στις υψηλότερες βαθμίδες απόδοσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα όσα ανέφερε «θα πάνε ώτα ακουόντων και δεν θα συνεχίσει αυτή η ΄αναπηρία΄ που παρατηρείται διότι για ΄αναπηρία΄ πρόκειται. Είμαι απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου και γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετώπισα κατά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζα αν δεν ακολουθούσα μεταπτυχιακές σπουδές στο να μιλώ την αγγλική».

Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η γνώση της αγγλικής γλώσσας θα διευκόλυνε τους νέους επιστήμονες στην αγορά εργασίας.

Τόνισε, επίσης, ότι «χωρίς να παραγνωρίζω ότι είναι η ελληνική γλώσσα που συνεισέφερε στην επιστήμη, παρά ταύτα η αγγλική κρίνεται απαραίτητη. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν ξεπερνιέται.

Συνεπώς, κάνω έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει, ώστε μια εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και χρόνια να ξεπεραστεί».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με ενδιαφέρον άκουσα για το νέο τμήμα της ναυτιλιακής επιστήμης, είναι κάτι που έλειπε και σημαντικά θα συμβάλει. Αρκεί να σας αναφέρω ότι η Κύπρος είναι 3η στην πλοιοδιαχείριση στην Ευρώπη και 11η παγκοσμίως. Συνεπώς είναι μια απολύτως απαραίτητη εκπαιδευτική υπηρεσία που θα προσφερθεί προς τους νέους μας και είμαι βέβαιος ότι και η νέα Κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα είναι στο πλευρό της παιδείας του τόπου».

γδζ
Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: Yπολογίζουμε στην ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας

Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε πως «έχει λεχθεί επανειλημμένα ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται σε φάση παραγωγικής ανάπτυξης.  Μόλις σήμερα επέστρεψα από τη Γερμανία και την τακτική συνάντηση των Πρυτάνεων των επτά Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που μαζί με το Πανεπιστήμιο μας, συμμετέχουν στην εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία, όπως η ίδια αναφέρει, ενός πανεπιστημίου του μέλλοντος, του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου».  

«Στόχος της σύμπραξής μας είναι να προσφέρουμε κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα, με τη δυνατότητα οι φοιτητές και φοιτήτριες να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και στις 8 χώρες», σημείωσε.  

Σε αυτόν τον χάρτη κινητικότητας, πρόσθεσε, « εντάσσεται και η Λεμεσός και σε αυτό το κτήριο που βρισκόμαστε τώρα στεγάζονται τα γραφεία των στελεχών που διαχειρίζονται το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Επίσης», συνέχισε, «με την πρόσφατη συμφωνία μας με το Υπουργείο Παιδείας εμπλουτίζουμε την εκπαιδευτική μας λειτουργία». 

Παράλληλα, ανέφερε ο Πρύτανης, «με τη δημιουργία της νέας Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, δημιουργούμε το νέο ακαδημαϊκό Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών εδώ στη Λεμεσό, τα όργανα διοίκησης του Τμήματος έχουν συσταθεί και το πρόγραμμα σπουδών του βρίσκεται στα τελικά στάδια και θα υποβληθεί για έγκριση από τον ΔΙΠΑΕ στις αρχές του νέου χρόνου».  

Σε πλήρη εξέλιξη, είπε, « βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τη μεγάλη ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και άλλων δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο Παναγιώτης Ζαφείρης, «έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για σχεδιασμό των κτηριακών αναγκών μας, έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη.  Καταρτίσαμε, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης Υποδομών με βάθος δεκαετίας, το οποίο έχει εγκριθεί από όλα τα  Σώματα του Πανεπιστημίου». 

«Yπολογίζουμε στην ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας.  Είναι καταλυτική προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μας όραμα και τους στόχους μας», τόνισε. 

Τα σημερινά εγκαίνια, επεσήμανε, «χαρακτηρίζονται από μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Τα Εργαστήρια του Τμήματος Καλών Τεχνών αποτελούν το πρώτο κτίριο του ΤΕΠΑΚ το οποίο ανεγέρθηκε με τη μερική κάλυψη του συνολικού κόστους να προέρχεται από δωρεά. Η δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη, συνολικού ύψους €200.000 ήταν καθοριστική στην ανάπτυξη των εργαστηριακών υποδομών του Τμήματος Καλών Τεχνών». 

Ο Πρύτανης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και την εκτίμηση της πανεπιστημιακής κοινότητας προς το Ίδρυμα Λεβέντη «για την έμπρακτη επίδειξη εμπιστοσύνης στο Πανεπιστήμιο μας, η οποία μεταφράζεται και σε προσφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας μας».    

Ευχαρίστησε, τέλος,  «όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουν εμπλακεί για την επιτυχή ολοκλήρωση των δυο αναπτύξεων. Όλα τα στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών, ειδικότερα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας, τις υφιστάμενες και προηγούμενες Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου και της Συγκλήτου».

Πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΠΑΚ: Το ΤΕΠΑΚ προχωρεί σε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Δρ Χρίστος Χωματάς, ανέφερε πως «τα Εργαστήρια του Τμήματος Καλών Τεχνών φιλοξενούν αίθουσες ζωγραφικής, χαρακτικής και χώρους ομαδικής εργασίας φοιτητών. Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο ορθώνεται επάξια δίπλα στα μεγάλα ιστορικά κτήρια της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, στο κέντρο της πόλης». 

Εξέφρασε, με τη σειρά του, ευχαριστίες προς τον ίδρυμα Λεβέντη για κάλυψη μέρους του κόστους.                          

Ανέφερε, επίσης, πως «το παρόν σύμπλεγμα περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υφιστάμενου διατηρητέου κτηρίου σε γραφεία των Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς και την ανέγερση νέου κτηρίου με έξι σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας. Μια αρμονική συνύπαρξη του παλιού με το καινούριο».  

Ο Δρ Χωματάς είπε πως «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρεί σε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει, μα δεν εξαντλείται, στα πιο κάτω:

- Φοιτητικές εστίες και άλλες ερευνητικές υποδομές στους χώρους του Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια. Ο διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί για το κατασκευαστικό κομμάτι.

- Νέες Ακαδημαϊκές Σχολές σε Λεμεσό και Πάφο. Το Πανεπιστήμιο επεκτείνεται και δυναμώνει, αναβαθμίζοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

- Διεθνής παρουσία μέσω της ενεργής συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.
 
- Συνέργειες με τους Δήμους Λεμεσού και μείζονος Λεμεσού, καθώς και με το ΕΒΕΛ για την ανάδειξη της πόλης μας.  

- Στρατηγικό κτηριακό προγραμματισμό δεκαετίας, για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων και ιδιαίτερα του Β’ Πόλου ανάπτυξης, δηλαδή της περιοχής γύρω από το παλαιό Νοσοκομείο και την Τεχνική Σχολή».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δρ Χωματάς ανέφερε: «η εξασφάλιση του Βερεγγάρια για κατασκευή εστιών για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, αποτελεί κατ’ εξοχήν δική σας πρωτοβουλία και για αυτό, όλως ιδιαιτέρως, σας ευχαριστούμε, τόσο για την παραχώρηση της γης, όσο και για την ενίσχυση με τους αναγκαίους πόρους. Κάποια θέματα που προέκυψαν και χρήζουν αντιμετώπισης, είμαστε βέβαιοι ότι θα σας έχουμε αρωγούς για την επίλυσή τους». 

«Γνωρίζουμε καλά τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Την ίδια ώρα, όμως, αναγνωρίζουμε και τις δικές σας προσωπικές ενέργειες για διατήρηση του Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου μας σε όρια που μας επιτρέπουν να οραματιζόμαστε. Που μας επιτρέπουν να στοχεύουμε εκεί ψηλά, για τους νέους και τις νέες μας», πρόσθεσε.

«Η παράκληση μας προς εσάς», συνέχισε, «αφορά την υποστήριξή σας για τον Β’ Πόλο ανάπτυξης, ως έχω αναφέρει, για τον οποίο είμαστε σε συνεννόηση με την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, για τροχοδρόμηση συγκεκριμένων ενεργειών υλοποίησης. Η συμβολή σας προς αυτή την κατεύθυνση θα αποβεί, τολμώ να πω, καθοριστική ώστε να υπερπηδηθούν τα όποια εμπόδια». 

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά την Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας «για τον γενικό συντονισμό της υλοποίησης των δύο έργων που εγκαινιάζουμε απόψε. Ευχαριστίες απευθύνω επίσης, στο Συμβούλιο, τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο, καθώς και στον Διευθυντή για τη συνεργασία και την προσήλωση στους υψηλούς στόχους του Πανεπιστημίου μας», κατέληξε.

Τα δύο έργα παρουσίασε η Αρχιτέκτονας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ κα Έλλη Παπαλουκά.

 
24338