ΠτΔ: Νέο Συστήμα Αξιολόγησης Αναπηρίας με προϋπολογισμό €10,5 εκ.

Εγκαίνια του Πάρκου ατόμων με αναπηρίες με την οικονομική δωρεά του κ. Κίκη Λαζαρίδη, ύψους €100 χιλιάδων

Όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ τοπικών Αρχών και κεντρικής Κυβέρνησης μπορεί να δημιουργηθούν και να πολλαπλασιαστούν και τα έργα και η προσφορά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινιάζοντας το πάρκο "Αγάπης και Ίσων Ευκαιριών" στο Γέρι, για παιδιά ΑμεΑ.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Δήμαρχο Γερίου και το δημοτικό συμβούλιο για τη δημιουργία του πάρκου, το οποίο είναι "αποτέλεσμα της ιδιαίτερης ευαισθησίας, της βούλησης και αποφασιστικότητας του Συμβουλίου να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές που θα προωθούν την προσβασιμότητα και συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία σε δημόσιους χώρους, με στόχο τη ψυχαγωγία, τη δραστηριοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους".

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον απολογισμό της Κυβέρνησης στις προσπάθειες οικοδόμησης ενός "πραγματικού κράτους πρόνοιας, χωρίς αποκλεισμούς". Αναφέρθηκε στη χάραξη ολιστικής πολιτικής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στη σύσταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στο οποίο θα μεταφερθεί και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

kjbk

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες δράσεις της στοχευμένης πολιτικής που εφαρμόσε η Κυβέρνηση, ανέφερε τη δημιουργία τριών Κέντρων Αξιολόγησης της Αναπηρίας, με στόχο την αντιμετώπιση των επικαλύψεων και των στρεβλώσεων στην όλη διαδικασία αξιολόγησης των προβλημάτων τους. Όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν αξιολογήσεις για 20.000 άτομα με αναπηρίες, "με τους επηρεαζόμενους να έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να λάβουν ένα ολοκληρωμένο πόρισμα αξιολόγησης αναπηρίας, διασφαλίζοντας τις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες που δικαιούνται από την Πολιτεία".

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην υιοθέτηση Νέου Συστήματος Αξιολόγησης Αναπηρίας, οι δαπάνες του οποίου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ανήλθαν σε 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2021-2027 ανέρχεται στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ.

"Λόγω της έλλειψης δομών αποφυγής ιδρυματοποίησης και αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, και πάλι για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε 11 κατοικίες αυτόνομης διαβίωσης, με αποτέλεσμα την πρόσβαση τους πλέον σε υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης, αθλητισμού ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης", ανέφερε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δρομολογήθηκε και η ανέγερση 5 νέων κατοικιών.

Για πρώτη φορά λειτούργησε και το πρώτο Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό, σημείωσε ο Πρόεδρος, το οποίο παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και στις οικογένειες τους, τόσο  κατ’ οίκον Παγκύπρια, όσο και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και στην εκπόνηση της Πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία για το διάστημα 2018-2028 και το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020, τα οποία περιλαμβάνουν 135 δράσεις που υλοποιούνται από 8 Υπουργεία και 3 Υφυπουργεία.

lnkl

"Το πλέον σημαντικό, είναι ότι ο προγραμματισμός μας μέσω του Σχεδίου “Κύπρος-το αύριο” προνοεί την υλοποίηση 8 φιλόδοξων δράσεων ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση και δυναμική συνέχεια στους σχεδιασμούς μας, επ’ ωφελεία πέραν των 26 χιλιάδων ατόμων με αναπηρία και πέραν των 400 ατόμων με αυτισμό", κατέληξε ο Πρόεδρος.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, είπε ότι στόχος της δημιουργίας του πάρκου είναι να γίνει πραγματικά "πάρκο αγάπης και ίσων ευκαιριών", ενώ έκανε ειδική μνεία στον Κίκη Λαζαρίδη, ο οποίος δώρισε €100.000 για τη δημιουργία του πάρκου και στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, όπως και σε άλλους που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.

Το πάρκο βρίσκεται δυτικά της Λεωφόρου Αθαλάσσας, πλησίον του ειδικού σχολείου "Ευαγγελισμός". Χωρίζεται σε τρία μέρη, που περιλαμβάνουν χώρο στάθμευσης, χώρο παιχνιδιών και τουαλέτες, ενώ μελλοντικά αναμένεται να λειτουργήσει και ένα κυλικείο. Έχουν εγκατασταθεί εφτά παιχνίδια για ΑμεΑ, ενώ σε δεύτερη φάση θα προστεθούν και παιχνίδια για παιδιά με τροχοκάθισμα.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του ΠτΔ:

«Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στο Γέρι για να τελέσω τα εγκαίνια του Πάρκου Ατόμων με Αναπηρίες.

Ενός έργου, σαν αποτέλεσμα της ιδιαίτερης ευαισθησίας, της βούλησης και αποφασιστικότητας του Συμβουλίου να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές που θα προωθούν την προσβασιμότητα και συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία σε δημόσιους χώρους, με στόχο τη ψυχαγωγία, τη δραστηριοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Είναι στο πλαίσιο αυτό, που οφείλω, προς της όποιας άλλης αναφοράς, να επαινέσω τον φίλο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γερίου για την ανάληψη της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ και στην ανιδιοτελή συνεισφορά συνανθρώπων μας, οι οποίοι αγκάλιασαν εξαρχής την προσπάθεια του Δήμου.

Σημαίνουσα προς την υλοποίηση του έργου υπήρξε η οικονομική δωρεά του κ. Κίκη Λαζαρίδη, ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, τον οποίον δικαίως τιμά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, για τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωσή του πάρκου εργάστηκαν αφιλοκερδώς, τόσο ο αρχιτέκτονας του έργου Κώστας Λεωνίδου, η εργοληπτική εταιρεία «Karyatides» όσο και μεγάλος αριθμός άλλων επαγγελματιών και εθελοντών.

Σας συγχαίρω όλους θερμά διότι η συμβολή σας υπήρξε ανυπολόγιστη στην υλοποίηση ενός σημαντικότατου έργου για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Όπως είχα αναφέρει στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσα στις 13 Σεπτεμβρίου για τον απολογισμό της Κυβέρνησης στις προσπάθειες οικοδόμησης ενός πραγματικού κράτους προνοίας, χωρίς αποκλεισμούς:

«Το κοινωνικό κράτος που θελήσαμε να δημιουργήσαμε δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους για τα προβλήματα που για χρόνια αντιμετώπιζαν οι συμπολίτες μας με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές».

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας υπήρξε η χάραξη ολιστικής πολιτικής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ορόσημο υπήρξε η σύσταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στο οποίο θα μεταφερθεί και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες δράσεις της στοχευμένης πολιτικής που εφαρμόσαμε, μεταξύ άλλων:

(α)  Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τρία Κέντρα Αξιολόγησης της Αναπηρίας, με στόχο την αντιμετώπιση των επικαλύψεων και των στρεβλώσεων στην όλη διαδικασία αξιολόγησης των προβλημάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν αξιολογήσεις για 20.000 άτομα με αναπηρίες, με τους επηρεαζόμενους να έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να λάβουν ένα ολοκληρωμένο πόρισμα αξιολόγησης αναπηρίας, διασφαλίζοντας τις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες που δικαιούνται από την Πολιτεία.

(β)            Συναφές με το πιο πάνω είναι και η υιοθέτηση Νέου Συστήματος Αξιολόγησης Αναπηρίας, οι δαπάνες του οποίου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ανήλθαν σε  4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2021-2027 ανέρχεται στα 10.5 εκατομμύρια ευρώ.  

(γ)  Λόγω επίσης της έλλειψης δομών αποφυγής ιδρυματοποίησης και αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, και πάλι για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε 11 κατοικίες αυτόνομης διαβίωσης, με αποτέλεσμα την πρόσβαση τους πλέον σε υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης, αθλητισμού ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης. 

Την ίδια στιγμή, δρομολογήθηκε η ανέγερση 5 νέων κατοικιών.

(δ)  Ακόμη, προς ικανοποίηση ενός διαχρονικού και απόλυτα δικαιολογημένου αιτήματος των οικογενειών με άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές, προχωρήσαμε στη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό.

Ένα Κέντρο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και στις οικογένειες τους, τόσο  κατ’ οίκον Παγκύπρια όσο και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

(ε)  Αντιλαμβανόμενοι πως η παρεχόμενη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες ατόμων με αναπηρίες ήταν σημαντικά χαμηλότερη των αναγκών τους, προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό της  επιδοματικής πολιτικής:

(i)                 Επαναφέροντας μέτρα κοινωνικής συνοχής για άτομα με αναπηρίες που είχαν καταργηθεί προ της ανάληψης της διακυβέρνησης, ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

(ii)                Υιοθετώντας νέες επιδοματικές δράσεις,  με επιπρόσθετη ετήσια δαπάνη 24.5 εκατομμυρίων ευρώ.

(iii)              Ενισχύοντας τα σχέδια παροχής ή και επιδότησης υπηρεσιών φροντίδας, με συνολική επιπρόσθετη έως τώρα δαπάνη 75.6 εκατομμυρίων ευρώ.

(iv)              Αυξάνοντας τα επιδόματα φροντίδας και διακίνησης κατά 30%, καθώς και επιδότησης του ενοικίου κατά 50%.

Επιπλέον:

(στ)           Εκπονήσαμε την Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 και το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020, τα οποία περιλαμβάνουν 135 δράσεις που υλοποιούνται από 8 Υπουργεία και 3 Υφυπουργεία.

Πέραν των πιο πάνω, οι κοινωνικές παροχές του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες που το 2013 ήσαν 30 εκατομμύρια ευρώ,  το 2022 ανέρχονται στα 45 εκατομμύρια ευρώ, μια σημαντική αύξηση στην εκτέλεση της εν λόγω πολιτικής.   

Ενώ, την ίδια στιγμή, καταβάλλεται επιπλέον ετήσιο ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας για περίπου 20 χιλιάδες άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

Το πλέον σημαντικό, είναι ότι ο προγραμματισμός μας μέσω του Σχεδίου “Κύπρος-το αύριο” προνοεί την υλοποίηση 8 φιλόδοξων δράσεων ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δώσουν  σημαντική ώθηση και δυναμική συνέχεια στους σχεδιασμούς μας, επ’ ωφελεία πέραν των 26 χιλιάδων ατόμων με αναπηρία και πέραν των 400 ατόμων με αυτισμό.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η περαιτέρω επέκταση, αλλά και επιστημονική και διοικητική αναβάθμιση των Κέντρων Αξιολόγησης Αναπηρίας.

Επιπλέον, προνοείται η δημιουργία πρόσθετων κατοικιών και προγραμμάτων αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες – και στο πλαίσιο του Κύπρος – Το Αύριο να εξετάσουμε την εξαίρετη πρόταση σας.

 

Όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ τοπικών Αρχών και κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να δημιουργηθούν και να πολλαπλασιαστούν και τα έργα και η προσφορά.

Συγχαίρω τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι οραματισμοί και η σημαντική συμβολή συμπατριωτών μας με κοινωνικές ευαισθησίες όπως πως του Κίκη Λαζαρίδη είναι αυτά που αποδίδουν αποτελέσματα.

Έχω ακούσει με προσοχή το θέμα για τον ποδηλατόδρομο και θα δω αύριο πού βρίσκεται το θέμα».
 

ΚΥΠΕ

 
24565