Πύλη Ποδηλάτου: Είμαστε έτοιμοι για αύριο, λέει το Υπ. Μεταφορών

Ανοίγει «ενισχυμένη» αυτή τη φορά η πύλη

Με το Υπουργείο Μεταφορών να διαβεβαιώνει ότι η πύλη ποδηλάτου (www.podilato.gov.cy) έχει ενισχυθεί για να ανταποκριθεί στην αυξημένη επισκεψιμότητα, ανοίγει αύριο η Πύλη για την υποβολή αιτήσεων για επιχορήγησης καινούργιου συμβατικού ποδηλάτου.
 
Παράλληλα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο σύμβουλος του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αντώνης Μινίδης ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύουν τα όσα είχαν μεταδοθεί τις προηγούμενες μέρες ότι θα αποκόπτεται η χορηγία σε περίπτωση που ο αιτητής έχει εκκρεμούσα οφειλή στο δημόσιο.
 
Ήδη η πύλη λειτούργησε σήμερα για την υποβολή αιτήσεων για χορηγία τύπου ΑΜΕΑ (Άτομα με Αναπηρία).
 
«Είμαστε σίγουροι ότι όπως έγινε σήμερα δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε ο κ. Μινίδης, προσθέτοντας πως «το σύστημα έχει θωρακιστεί και πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με την λειτουργία της πύλης».
 
Η πύλη θα ανοίξει αύριο στις 09:00 και αφορά στην αίτηση για χορηγία αγοράς καινούργιου ποδηλάτου τύπου πόλης, δρόμου και ορεινής μέγιστης αξίας €1.000 με την επιχορήγηση να ανέρχεται στα €200.
 
Όπως εξήγησε, ο κάθε αιτητής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση προέγκρισης καταχωρώντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του έτσι να λάβει έναν μοναδικό κωδικό OTP (One Time Password), τον οποίο θα καταχωρήσει στην πύλη για να μπορεί να λάβει την προέγκρισή του.  Σημειώνεται ότι η προέγκριση θα παραχωρηθεί στους αιτητές κατά σειρά προτεραιότητας.
 
Οι προεγκριθέντες αιτητές θα παραλάβουν μήνυμα με σύνδεσμο (link) όπου θα μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία που απαιτούνται για τη σχετική επιχορήγηση.  Τα στοιχεία μπορούν να υποβληθούν οποιαδήποτε ώρα, εντός του χρονικού πλαισίου των τριών ημερών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μινίδη, το συνολικό κονδύλι για την επιχορήγηση καινούργιων συμβατικών ποδηλάτων το 2021 είναι €100.000, που αντιστοιχεί σε 500 αιτήσεις, εφόσον όλες οι αιτήσεις αφορούν το μέγιστο ποσό των €200. Ωστόσο σημείωσε πως ενδεχομένως να υποβληθούν αιτήσεις για χορηγία αγοράς ποδηλάτου η αξία του οποίου ενδεχομένως να είναι χαμηλότερη από το ύψος της χορηγίας. Σε αυτή την περίπτωση θα κονδύλια που θα περισσέψουν θα δοθούν για κάλυψη των επιλαχόντων.
 
Λάθος η αναφορά για τις οφειλές στο κράτος
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μινίδης είπε πως δεν τίθεται θέμα αποκοπής της χορηγίας σε περίπτωση που ένας αιτητής έχει εκκρεμούσες οφειλές στο κράτος, προσθέτοντας ήταν λανθασμένες οι αναφορές στις σχετικές ενημερώσεις.
 
«Δεν τίθεται κανένα θέμα, δεν υπήρχε τέτοια παράγραφος στο σχέδιο όπως είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν ένα λάθος λεκτικό στην ενημερωτική σελίδα και η παράγραφος αυτή δεν περιλαμβανόταν στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε.
 
Υπενθύμισε ότι η χορηγία θα δίνεται εφόσον ο αιτητής προσκομίσει απόδειξη πληρωμής και φωτογραφία του ποδηλάτου.
 
25 προεγκρίσεις για ΑΜΕΑ
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Μινίδη, η Πύλη δέχθηκε σήμερα 1.700 επισκέψεις, με 183 άτομα να εγγράφονται στην πύλη για το σχέδιο χορηγίας για αγορά ποδηλάτου για ΑΜΕΑ. Όπως είπε ο κ. Μινίδης δόθηκαν 25 προεγκρίσεις με τους υπόλοιπους να λαμβάνουν κατάσταση επιλαχόντα.
 
Σημειώνεται ότι το σχέδιο επιχορήγησης αγοράς καινούργιου ποδηλάτου έχει προϋπολογισμό €570.000 για τη περίοδο 2021 – 2023.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μινίδης είπε πως οι επιλαχόντες του 2021 δεν θα μεταφέρονται για επιχορήγηση μέσω του κονδυλίου της επόμενης χρονιάς και συνεπώς θα πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση για το επόμενο έτος.
 
(ΚΥΠΕ)

 
24967