Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα μέτρα στήριξης μετά τις 12/6

Στην αναμονή των αποφάσεων - Η Ζέτα πάει στον Πρόεδρο

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις των εργαζομένων συναντήθηκαν χθες το απόγευμα (11/6) σε έκτακτη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η συνάντηση διήρκησε γύρω στις 3,5 ώρες όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων από όλους τους εμπλεκόμενους και η Υπουργός Εργασίας εισάκουσε τις προτάσεις των οργανώσεων.

Σκοπός της συνάντησης, ήταν η εξέταση νέων οικονομικών μέτρων που ίσως χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση και μετά την 12η Ιουνίου και τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (12/6) σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι η τελευταία μέρα όπου γίνονταν δεκτές αιτήσεις από τους πολίτες, για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού COVID 19, για την περίοδο από 13 Μαΐου 2020 μέχρι 12 Ιουνίου 2020. Οι εν λόγω Αποφάσεις βρίσκονται και στην ειδική ιστοσελίδα www.coronavirus.mlsi.gov.cy.

Μιλώντας στην Brief o Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου μας είπε ότι η Υπουργός «μας άκουσε, ανταλλάξαμε απόψεις και θα τα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αυτό που αναμένεται είναι σήμερα (12/6) να ακολουθήσει μια δεύτερη συνάντηση, με την κ. Αιμιλιανίδου να ενημερώνει τον Πρόεδρο για το τι συζητήθηκε, ώστε να παρθούν οι αποφάσεις για τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης.

«Το πιθανότερο να προσπαθήσουν, αν τα εγκρίνει ο Πρόεδρος αυτά που έχουν κατά νουν, να τα ανακοινώσουν σήμερα (12/6) μπορεί και από Δευτέρας», μας είπε ο κ. Αντωνίου συγκεκριμένα.

Αυτό που επιβεβαίωσε στην Brief είναι ότι «όσοι έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορωνοϊο και έχουν ανάγκη στήριξης θα συνεχιστεί η στήριξη γι’ αυτούς».

«Μετά τις 12 Ιουνίου η κρατική στήριξη θα είναι πιο στοχευμένη», είχε δηλώσει μάλιστα και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην διαδικτυακή συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας που διοργάνωσε το “The Insiders Digital Forum”.

Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν μπορεί δημιουργηθεί η εντύπωση, που έχει δημιουργηθεί από κάποιους, ότι αυτά τα μέτρα μπορούν να συνεχίσουν είτε μέχρι τον Μάρτιο (του 2021), είτε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης όταν είχε ανακοινώσει την απόφαση για την παράταση μέχρι τις 12 Ιουνίου όλων των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, είχε αναφέρει παράλληλα ότι μετά τις 12 Ιουνίου και για περίοδο 4 μηνών η στήριξη θα πραγματοποιείται βάσει προϋποθέσεων.

Συμπερασματικά από όσα έχουν λεχθεί, αναμένεται μεν να αποφασιστεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά για όσους εργαζόμενους και επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο, δε. 

Ξένια Προδρόμου
 
14230