Rapid test: «Πονοκέφαλος» τα Σαββατοκύριακα για τα Φαρμακεία

Επιστολή από το Υπουργείο Υγείας στον Φαρμακευτικό Σύλλογο για καταχώρηση των αποτελεσμάτων και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Ομαλοποιείται, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση με τις ελλείψεις σε rapid test που παρατηρήθηκε ειδικότερα την Κυριακή 01/08, ημέρα κατά την οποία καταργήθηκαν και επίσημα τα δωρεάν rapid test για τον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα έρχονται αλλαγές και σε ότι αφορά στη χρήση των αποτελεσμάτων κατά τη διενέργεια rapid test σε φαρμακεία, αφού πλέον θα δίδεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική καταχώρηση των αποτελεσμάτων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η εν λόγω εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για έκδοση Safe Pass  ή ακόμα και ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, μέσω της διενέργειας rapid test σε φαρμακεία. 

Μία σειρά από αλυσιδωτούς παράγοντες οδήγησαν στη μειωμένη διενέργεια rapid test από τα φαρμακεία, την περασμένη Κυριακή, όπως εξήγησε σε δηλώσεις της στην Brief,  η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Έλενα Πιέρα Ισσέγιεκ:

«Ο περιορισμένος αριθμός φαρμακείων λόγω της Κυριακής που συνέπεσε με την πρεμιέρα της κατάργησης των δωρεάν rapid test, καθώς και η έλλειψη χρόνου για προσαρμογή από τα εν λόγω φαρμακεία, φαίνεται ότι ήταν καθοριστικοί παράγοντες στο να παρατηρηθούν οι ελλείψεις» είπε η κυρία Ισσέγιεκ και συμπλήρωσε: 

«Αν για παράδειγμα η πρεμιέρα ήταν στις 02/08, μέρα κατά την οποία θα λειτουργούσαν πολύ περισσότερα φαρμακεία ανά το παγκύπριο και όχι μόνο τα λιγοστά εφημερεύοντα φαρμακεία που λειτουργούσαν την Κυριακή, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Τα εν λόγω φαρμακεία είχαν ελάχιστο έως μηδαμινό χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες».

Όπως τόνισε η κα. Έλενα Πιέρα Ισσέγιεκ, τα μέλη του Συλλόγου της, έχουν πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουν γι' αυτό και θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα για να μην παρουσιαστεί ξανά το αρνητικό φαινόμενο: 

«Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι προκύπτει τα Σαββατοκύριακα, αφού χθες Δευτέρα, 02/08, η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη. Γίνονται σκέψεις για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα φαρμακεία, έστω και για τα Σαββατοκύριακα. Ίσως παράλληλα ζητηθεί και συλλειτουργία των φαρμακείων με χημεία ή κλινικά εργαστήρια για ν’ αυξηθούν οι χώροι διενέργειας rapid test». 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που δυσχεραίνει την όλη κατάσταση είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιρινών μηνών, με τα μισά φαρμακεία περίπου να μην λειτουργούν λόγω θερινών διακοπών. 

Απαντήσεις στις επικρίσεις: «Έλλειψη διαλόγου»

Έλλειψη διαλόγου με το Υπουργείο Υγείας διαφαίνεται μέσα από τις δηλώσεις της Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου. 

Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι φαρμακοποιοί ήταν έγκαιρα ενήμεροι για τις αλλαγές που έρχονται και ότι όφειλαν να προσαρμοστούν, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ενημέρωση τους από το Υπουργείο Υγείας. «Ενημερωνόμασταν και εμείς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα μέλη μας που θα καλούντο να διεκπεραιώσουν αυτή την ευθύνη δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για να προετοιμαστούν ή ακόμα και για να προσλάβουν επιπρόσθετο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται η μεγάλη ζήτηση»

Μάλιστα, η κυρία Έλενα Πιέρα Ισσέγιεκ, δήλωσε ότι είχε σταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας προ δύο εβδομάδων, ζητώντας συνάντηση με αντιπροσωπεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου, χωρίς ωστόσο να καρποφορήσουν οι προσπάθειες. 

«Ήταν πολιτική απόφαση η κατάργηση των δωρεάν rapid test και με πολιτικό χειρισμό θα έπρεπε να ερωτηθούν και αυτοί που θ΄αναλάβουν τη διενέργεια τους για το πώς θα έπρεπε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά. 

Rapid Test στα φαρμακεία για την έκδοση Safe Pass 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι πολίτες επισκέπτονταν φαρμακεία για τη διενέργεια rapid test, εξασφάλιζαν ένα απόκομμα τα’ οποίο μπορούσαν να επιδείξουν μόνο για εγχώρια χρήση. Όπως μας εξήγησε η κυρία Ισσέγιεκ, μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει μέχρι σήμερα με διενέργεια rapid test σε φαρμακεία, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν καταχωρούνταν ηλεκτρονικά, παρά μόνο σε ένα απόκομμα που παραδιδόταν στον πολίτη. 

Πλέον, έχει σταλεί σχετική επιστολή από το Υπουργείο Υγείας προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, για να δοθεί η δυνατότητα στα φαρμακεία καταχώρησης των αποτελεσμάτων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

«Αυτό είναι κάτι που θ’ ανοίξει το δρόμο και για την έκδοση Safe Pass ή ακόμα και ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, πλην της εγχώριας χρήσης.  Είναι μια διαδικασία η οποία βρίσκεται εν εξελίξει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 06/08. Εντός της βδομάδας θα σταλεί ένας πρώτος κατάλογος από τα φαρμακεία που επιθυμούν την ηλεκτρονική σύνδεση στοιχείων στην ηλεκτρονική πύλη. Πρόκειται για έναν κατάλογο που θα επικαιροποιείται συνεχώς», κατέληξε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.  

 
14833