Ρ.Γεωργιάδου: Πρέπει να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης

«Είναι ανάγκη και χρέος προς την κοινωνία να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα πρόνοιας», τόνισε η κα Γεωργιάδου

Το μήνυμα πως, «μέσα σε αυτές τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες το ελάχιστο που απαιτούμε είναι η εξασφάλιση ενός απόλυτα αξιοπρεπούς και αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη την κοινωνική πρόνοια (συνταξιούχους, πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες)», έστειλε από το βήμα της Βουλής η Βουλεύτρια του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ρούλα Γεωργιάδου.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «είναι ανάγκη και χρέος προς την κοινωνία που οι κρατούντες της στέρησαν την ελπίδα, να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα πρόνοιας, που να προστατεύει την κοινωνική συνοχή και να ενισχύει τους ευάλωτους και μη προνομιούχους συνανθρώπους μας». 

«Η πανδημία έχει πολλαπλασιάσει το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν. Παρά τις μέχρι σήμερα ηχηρές εξαγγελίες, ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», υπέδειξε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτούσια η ομιλία της Βουλεύτριας Ρούλας Γεωργιάδου:
 
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021 είναι προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης λόγω της κατάρρευσης της Οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και πολλών άλλων χωρών του πλανήτη, εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν μπορεί να θεωρηθεί αναπτυξιακός προϋπολογισμός με όραμα και ελπίδες για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά διαχειριστικός προς αντιμετώπιση της κρίσης. Ούτε καν λαμβάνει υπ’ όψιν το επί θύραις πρόγραμμα Next Generation EU του προϋπολογισμού εκτάκτου ανάγκης της ΕΕ, που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να απορροφήσουν σημαντικά κονδύλια και να δώσουν ώθηση σε μια βιώσιμη ανάκαμψη, θα προστατεύσει και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για την επίτευξη μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Η πραγματικότητα είναι, και ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τεράστια: Ασθενείς σε Μονάδες εντατικής θεραπείας, (και εδώ σάς λέγω ότι ένας ασθενής σε ΜΕΘ μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5 χιλιάδες Ευρώ την ημέρα στο Σύστημα), ολόκληρο νοσοκομείο αναφοράς, πολλαπλά διαγνωστικά τεστ, τεράστιες μάζες του πληθυσμού που πρέπει να εξετάζονται συχνά για να σταματήσει η μετάδοση της ίωσης, προμήθεια, αποθήκευση και οργάνωση των εμβολιασμών, καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων στον γενικό πληθυσμό, απουσίες εργαζομένων λόγω μόλυνσης από τον ιό ή επαφής με κρούσμα ή φορέα, ειδικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και πανεπιστημίων, αυξημένο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για έλεγχο της επιβολής των υγειονομικών μέτρων και πολλές άλλες ανελαστικές δαπάνες. 

Είναι φυσικό, ασυνείδητοι και απάτριδες να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να πλουτίζουν αθέμιτα από την πανδημία αλλά εκτιμούμε ότι οι υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση αυτή με τα σημερινά δεδομένα, αφού μάλλον με την ανοχή του κράτους δόθηκε η ευκαιρία σε ορισμένους να κερδίσουν με αθέμιτα μέσα τεράστια ποσά από την διαχείριση της νόσου και τον πανικό του πληθυσμού. Το να επικαλεστούμε τον πατριωτισμό μερικών εμπόρων υγείας είναι γράμμα κενόν.

Ο αυξημένος προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας είναι θετικό στοιχείο. Πρέπει όμως το Υπουργείο Υγείας να πρέπει να αποκτήσει ισχυρό έλεγχο των δαπανών του Γενικού Συστήματος Υγείας. Η Αλληλεγγύη διαπιστώνει στρεβλώσεις, ελλείψεις, λάθη, σκοπιμότητες και καταχρήσεις εξουσίας και οικονομικών πόρων, σε διάφορα επίπεδα εμπλεκομένων στην ανάπτυξη του ΓεΣΥ.

Η Αλληλεγγύη δεν θα δείξει ανοχή στις παρανομίες και τα σκάνδαλα και δεν θα ανεχθεί καταχρήσεις και εγκληματικές συμπεριφορές που θα καταστρέψουν τη μέχρι σήμερα προσπάθεια για να εδραιωθεί το ΓεΣΥ ως ένα καθολικό ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες.

Όπως ήδη έχω πει, η οικονομία έχει καταρρεύσει, όλες οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, πολλοί μισθοσυντήρητοι είναι άνεργοι, τα πενιχρά βοηθήματα που παρέχει το κράτος φθάνουν καθυστερημένα στους δικαιούχους, ενώ υπάρχει και ένας τεράστιος αριθμός πολιτών που για καθαρά τυπικούς-γραφειοκρατικούς λόγους δεν λαμβάνουν κανένα βοήθημα. Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας αργοπεθαίνουν διότι η αγοραστική ικανότητα του γενικού πληθυσμού έχει μειωθεί κατακόρυφα, τουρισμός δεν υπάρχει και οι εξαγωγές , τουλάχιστον για τα γεωργικά προϊόντα είναι μηδενικές.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δραστηριοποιήσει ξανά την οικονομία με διαφοροποίηση των πυλώνων της και με υπερπροσπάθεια άντλησης κονδυλίων από τα ταμεία στήριξης της ΕΕ. Εν προκειμένω θα απαιτήσουμε συνεχή έλεγχο της διάθεσης των κονδυλίων στήριξης στους πραγματικούς δικαιούχους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις νέες δυναμικές επιχειρήσεις όχι στους συνήθεις ευνοούμενους του συστήματος, μεγαλοεπιχειρηματίες της διαπλοκής.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η ύφεση γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια κρίση διαθέτοντας αποθέματα ασφαλείας και αναζητώντας συνεχώς στήριξη από την ΕΕ. Όπως ακριβώς πράττουν επιτυχώς τα άλλα κράτη-μέλη. Και ας μη περιμένει κανείς ανάκαμψη λόγω αύξησης του τουρισμού. Διότι και να ελεγχθεί η πανδημία με το εμβόλιο, οι πλείστοι πολίτες στις χώρες από τις οποίες περιμένουμε τουρισμό είναι ήδη αρκετά ταλαιπωρημένοι οικονομικά που δεν πρόκειται να αρχίσουν τα ταξίδια μόλις σταματήσουν οι καραντίνες.

Ούτε ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί, απεναντίας με το οριστικό κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων θα αυξηθεί ενώ οι συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και συνεπώς χρειάζονται στήριξη από το κράτος φτάνουν περίπου το 30% του πληθυσμού. Η φτώχεια επελαύνει στην κυπριακή κοινωνία και αυτό συνεπάγεται αύξηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την εμφάνιση αστέγων στην Κύπρο. Ένα τραγικό φαινόμενο που απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Επιπλέον, επισημαίνω ότι:

1/
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής ευημερίας αδυνατούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά το βαρύτατο έργο τους με αποτέλεσμα ο χρόνος διεκπεραίωσης κάθε υπόθεσης να αυξάνεται δραματικά. Συνεπώς η στήριξη των υπηρεσιών αυτών με μετακίνηση πληθυσμού είναι αναγκαία.

2/ Η επίλυση του προβλήματος που αφορά όσους δεν έχουν κανένα εισόδημα πρέπει να γίνει με την θέσπιση του κουπονιού αρωγής το οποίο η Αλληλεγγύη ζητά εδώ και καιρό ως βασική προϋπόθεση για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Καθώς επίσης και την στήριξη των μικρομεσαίων και μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων με την περαιτέρω αναστολή των δόσεων των δανείων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων με επιχορήγηση του ενοικίου των υποστατικών και εκδήλωση Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης από την ΔΕΗ για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλοί μικροεπιχειρηματίες, των οποίων οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή κλείνουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν την βάσιμη θέση ότι είναι ζήτημα χρόνου η ανάκαμψη της επιχείρησης τους με την εκ νέου δραστηριοποίηση της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, εφ’ όσον το ζητούν πρέπει να λάβουν μικρά δάνεια για να αντέξουν για λίγους μήνες ακόμη.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να ανακοπεί η διοχέτευση μεταναστών που διακινούνται λάθρα από την Τουρκία διότι είναι γνωστοί οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας του κράτους. Οπωσδήποτε όμως όσοι κατορθώνουν να εισέρχονται στην Δημοκρατία πρέπει να έχουν αφ’ ενός διακριτική παρακολούθηση για τους κινδύνους που ανέφερα προηγουμένως αλλά να τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς με βελτίωση των όρων διαμονής τους. Προς τούτο η εισήγηση μας είναι η μεταστέγαση των ελαχίστων Κυπρίων προσφύγων -ηλικιωμένων κυρίων- που ζουν σε σχεδόν εγκαταλελειμμένους προσφυγικούς οικισμού σε νέες οικιστικές δομές, και η χρήση ενός ή δύο προσφυγικών οικισμών για στέγαση των λάθρα διακινουμένων προσφύγων εκ της αλλοδαπής.

Είναι ανάγκη και χρέος προς την κοινωνία που οι κρατούντες της στέρησαν την ελπίδα, να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα πρόνοιας, που να προστατεύει την κοινωνική συνοχή και να ενισχύει τους ευάλωτους και μη προνομιούχους συνανθρώπους μας. Η πανδημία έχει πολλαπλασιάσει το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν. Παρά τις μέχρι σήμερα ηχηρές εξαγγελίες, ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες το ελάχιστο που απαιτούμε είναι η εξασφάλιση ενός απόλυτα αξιοπρεπούς και αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη την κοινωνική πρόνοια (συνταξιούχους, πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες).

Οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται το κουπόνι διαβίωσης, το ΕΕΕ, την Κοινωνική Ευημερία, την Κοινωνική Ενσωμάτωση, την Μετανάστευση, ειδικά τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρίες , πρέπει να στελεχωθούν και να εκσυγχρονιστούν. Επιβάλλεται επίσης η Αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευημερίας με εισαγωγή νέων μεθόδων διοίκησης και εργασίας, χρήση της τεχνολογίας και διάθεση του αναγκαίου αριθμού υπαλλήλων που απαιτεί ο όγκος εργασίας της υπηρεσίας, με επίλυση των προβλημάτων που η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει στην τελευταία της έκθεση για τις υπηρεσίες αυτές. Αναγνωρίζοντας δε ότι οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες αυτές καταπονούνται ψυχολογικά σε υπέρτατο βαθμό ζητάμε την εναλλαξιμότητα σε χρονικό διάστημα που θα επιτρέπει η ψυχική υγεία των εργαζομένων και την αποδοτικότητα του γραφείου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Η μείωση του ορίου ηλικίας δικαιούχων ΕΕΕ από τα 28 στα 25 και η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας αντί φυλακής για τους λήπτες ΕΕΕ που φυλακίζονται λόγω αστικών χρεών είναι βήματα προς την ορθή κατεύθυνση.

3/ Θέσπιση της Ελάχιστης Εγγυημένης Σύνταξης με μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο το σταδιακό διπλασιασμό των χαμηλών συντάξεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Και τέλος, εισηγούμαστε όπως αποσυμφορηθούν οι κεντρικές φυλακές με άμεση αποφυλάκιση ή παρόλ από καταδικασθέντες για μικροπταίσματα και χρέη, η ένταξη των χρηστών δρογών σε κέντρα απεξάρτησης και η εφαρμογή πλέον ευέλικτων κανόνων αποφυλάκισης όσων επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά, με τις γνωστές εξαιρέσεις φυσικά. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.