Ρίχνουν άνω των €100 εκατ. στα σχολεία (VIDEO)

Όσα ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Digital News»

Τη συνομολόγηση της Συμφωνίας Δανείου ύψους 65,5 εκ., ευρώ μεταξύ της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή 8/10 το ΥπουργικόΤο ποσό του δανείου θα αξιοποιηθεί για να στηριχθούν οι στρατηγικοί στόχοι στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως ορίζονται στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας 2020, διασφαλίζοντας τη συνέχεια των συνεχιζόμενων επενδυτικών έργων που στοχεύουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών σε προ-πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά επίπεδα

Για το όλο ζήτημα μίλησε στο «Digital News» της DIGITAL TV, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως αυτά τα €65,5 εκ ενισχύονται με ισόποσο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, δηλαδή μιλάμε για ένα πρόγραμμα €113 εκατομμυρίων για κτιριακές αναπτύξεις στα σχολεία μας. Ήδη αυτή την στιγμή το Υπουργείο Παιδείας έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα κτιριολογικό πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ

Ανέφερε πως μόλις χτες (8/10) έχει κατακυρωθεί το έργο για το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο στη Λάρνακα , γύρω στα €4 εκατομμύρια, ενώ παράλληλα τρέχει η αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου έργο €8 εκατομμυρίων , η αναβάθμιση στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου ύψους €5,5 εκατομμυρίων, το δεύτερο Δημοτικό Δευτεράςδεύτερο Δημοτικό Ύψωνα, σημειώνοντας πως πάρα πολλά κτίρια είναι σε εξέλιξη και κάποια πρόκειται να παραδοθούν σύντομα ενώ άλλα πρόκειται να ξεκινήσουν.  Επιπρόσθετα όπως ανέφερε ο Υπουργός το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει με ένα ποσό της τάξεως των €38 εκατομμυρίων για τις δύο νέες Τεχνικές Σχολές.

Το Υπουργείο προσθέτει ο κ Προδρόμου, φροντίζει με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης και με τους πόρους που μπορούν να διαθέσουν να ικανοποιήσουν τις κοινωνιολογικές ανάγκες. Εκτός από την κατασκευή την αναβάθμιση και την αντισεισμική, ο κ Προδρόμου προσθέτει πως είναι σε εξέλιξη και μια σειρά από προγράμματα όπως είναι το μεγάλο πρόγραμμα με την Αρχή Ηλεκτρισμού για να εξοπλιστούν όλα τα σχολεία με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει και κατασκευή νέων σχολείων πέραν των αναβαθμίσεων και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών, ο κ Προδρόμου απάντησε πως βέβαια και όπως έχει αναφέρει το Ευρυβιάδειο ουσιαστικά είναι ένα νέο σχολείο όπως επίσης και οι δύο νέες τεχνικές σχολές που είναι μέσα στο σχέδιο Ανάκαμψης «Η Κύπρος του αύριο» και ένας άλλος σημαντικός αριθμός σχολείων είναι νέες κατασκευές, δεν είναι μόνο αναβαθμίσεις και επεκτάσεις σχολείων.

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε πως υπάρχει ήδη έτοιμο και πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα και ο προγραμματισμός για την εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία. 

Σχεδιασμός για την μετατροπή των σχολείων σε πράσινα κτίρια 

Αυτός ο σχεδιασμός γίνεται και ήδη υπάρχει ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με το Κυπριακό Γραφείο Ενέργειας, και μέσα από κάποια διαδικασία έχουν επιλεγεί 20 σχολεία τα οποία θα γίνουν πρότυπες εγκαταστάσεις για να γίνουν ακριβώς βιοκλιματικής οικονομίας σχολεία. Μιλάμε για υγροθερμομονώσεις παραθύρων – τοιχωμάτων, για εγκατάσταση πράσινου στις οροφές και για συστήματα εξαερισμού, για μία σειρά από ενέργειες που θα δώσουν μία διαφορετική όψη στα σχολεία και με την προοπτική να επεκταθούν αυτά τα προγράμματα σε περισσότερα σχολεία.    

Σιγά σιγά βελτιώνονται οι εγκαταστάσεις και τα κτίρια, τα νέα κτίρια που κτίζονται είναι με καινούριες προδιαγραφές γιατί είναι απλός ο στόχος, να μην γίνονται τα σχολεία υποδεέστερος χώρος, θα πρέπει τα παιδιά να το αγαπούν και να νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό.

Τετράμηνα 

Καταληκτικά ο Υπ. Παιδείας για τα τετράμηνα ανέφερε πως είναι στο πλαίσιο νέας αξιολόγησης μαθητών και εφαρμόζεται σταδιακά εδώ και τρία χρόνια, κάθε χρόνο προστίθεται κάτι και θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά με το να ενταχθούν και τα Γυμνάσια. Φέτος, εντάσσεται και η Τρίτη Λυκείου.  Η Βουλή εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ψηφίσει τον διαχωρισμό των εξετάσεων απόλυσης από τις εξετάσεις πρόσβασης και θα πρέπει φέτος να εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία. Δηλαδή όπως έγινε και πέρσι αξιολογήσεις γραπτές, αξιολογήσεις τετράμηνων μπορούν να γίνουν και φέτος, έχουν συνδυαστεί τα πάντα.

 Όσα ανέφερε στο «Digital News» :

 
15295