Ρίχνουν €48 εκατ. για επιχειρήσεις έως τον Μάρτιο του 2023

Συνεχίζονται το 2023 και άλλα 3 σχέδια των 111 εκατ. ευρώ – Τι Σχέδια θα τρέξουν το επόμενο τρίμηνο

Νέα σχέδια πέραν των 48 εκατ. ευρώ προκηρύσσονται το Α’ τρίμηνο του 2023, ενώ παράλληλα άλλα 3 σχέδια ύψους 111,5 εκατ. ευρώ συνεχίζονται, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. 

>>> Διαβάστε επίσης: Όλα τα σχέδια χορηγιών που έχουν προκηρυχθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης – Έρχονται άλλα 9  <<<

Ο κ. Πελεκάνος παρουσιάζοντας το Σχέδιο Κύπρος_το αύριο, ένα σχέδιο με κονδύλια που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ, 58 μεταρρυθμίσεις και 75 επενδύσεις, εκ των οποίων το 41% αφορά την πράσινη μετάβαση και το 23% την ψηφιακή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε 7 σχέδια που ξεπερνούν τα 48 εκατ. ευρώ και αφορούν τόσο επιχειρήσεις, όσο και πολίτες και τοπικές αρχές που θα προκηρυχθούν το Α' τρίμηνο 2023, αλλά και σε ακόμη 3 σχέδια που θα συνεχιστούν και το 2023.  

Ειδικότερα, εντός του Α’ τριμήνου του 2023 θα προκηρυχθούν και θα δέχονται αιτήσεις για τα ακόλουθα σχέδια: 

1/ Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας μεγάλων επιχειρήσεων ανταγωνιστικού τομέα (€7 εκατ.)
2/ Ψηφιακή Αναβάθμιση Επιχειρήσεων (€10 εκατ.)
3/ Προώθηση εξωστρέφειας κυπριακών επιχειρήσεων (€2,9 εκατ.)
4/ Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (€5 εκατ.)
5/ Παροχή κινήτρων για εφαρμογή κυκλικού μοντέλου λειτουργίας στις ΜμΕ (€13,3 εκατ.)
6/ Εγκατάσταση / αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε κατοικίες (€1 εκατ.)
7/ Σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων τοπικών αρχών και ευρύτερου δημόσιου τομέα (€9 εκατ.) 

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα συνεχιστούν το 2023 άλλα 3 σχέδια συνολικού ύψους 111,5 εκατ. ευρώ και τα οποία αφορούν: 

1/ Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταικών και θερμομόνωση οροφής (€70 εκατ.) – Το σχέδιο αφορά τη διετία 2022-2023 και λήγει τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ όπως σημειώνεται τριπλασιάστηκε το ύψος της χορηγίας για κάθε έτος. 
2/ Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος (€1,5 εκατ.) – Το σχέδιο προκηρύχθηκε το 2022 και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 20/12/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
3/ Παράταση Σχεδίου Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Επιχειρήσεις και άλλους φορείς (€40 εκατ.).

>>> Διαβάστε επίσης: Η διαδρομή του €1,2 δις που πέτυχε ο Αναστασιάδης να φέρει Κύπρο <<<

 

Τι είναι το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο»  

Το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ενίσχυσης του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε προηγούμενες του δηλώσεις.  

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν καθορισθεί πέντε σχετικοί πυλώνες πολιτικής που σχετίζονται με:

α/ Τη Δημόσια Υγεία και πολιτική προστασία.

β/ Την ταχεία μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία.

γ/ Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας.

δ/ Τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

ε/ Την απασχόληση και κοινωνική προστασία, καθώς και την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Προς υλοποίηση των πιο πάνω, το Σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμη 133 μέτρων, εκ των οποίων τα 58 αφορούν μεταρρυθμίσεις και τα 75 επενδυτικές δράσεις. Μια δέσμη μέτρων που αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως σημείωσε ο ΠτΔ. 

Την ίδια στιγμή, συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής, καθώς και τις πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των στηριζόμενων σχεδίων, ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο», χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες των ετησίων προϋπολογισμών, που θα προσαρμοστούν ανάλογα και με το εθνικό σχέδιο, ανέρχεται στα 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη οικονομικού αντικτύπου, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής και μόνο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πέραν της προβλεπόμενης αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7%, ενώ από την υλοποίηση των πόρων του Σχεδίου θα δημιουργηθούν πέραν των 11 χιλιάδων νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.