Ρίχνουν €632 εκ. σε Δήμους και Κοινότητες για έργα μέχρι το 2025

Ξεκινούν έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά και αειφόρου ανάπτυξης – Πάνω από μισό δις σε μια διετία

ΓΡΑΦΕΙ Ο

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Για αριθμό αναπτυξιακών έργων σε δήμους και κοινότητες έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, αναφέροντας παράλληλα ποσά τα οποία θα δοθούν για έργα σε Δήμους και Κοινότητες μεταξύ της διετίας 2023-2025. 

Ο κ. Νουρής κατά την ομιλία του στην 40η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/11 στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων αναφέρθηκε πέραν των πιο πάνω και στην Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα πάρει σάρκα και οστά με την διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών και κοινοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν όπως αναμένεται τον Μάιο του 2024, ενώ παράλληλα ο Υπουργός σημείωσε και την μεγάλη σημασία του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που μέσω αυτού θα υλοποιηθούν μεγάλα έργα. 

Ενδεικτικά ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το συνολικό κόστος των έργων που προωθούνται σε Δήμους και Κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας, μόνο από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για την περίοδο 2023-2025, θα ανέλθει στα €632 εκατομμύρια με τις δαπάνες να κατανέμονται ισόρροπα μεταξύ αστικών, αγροτιών και περιαστικών περιοχών.  

Ειδικότερα:

  • €325 εκ. διατίθενται για τις αστικές περιοχές,
  • €236 εκ. για τις αγροτικές και
  • €71 εκ. στις περιαστικές περιοχές

Όπως συμπλήρωσε ο Υπουργός, με την μεταρρύθμιση θα δημιουργηθούν νέοι Δήμοι με διοικητική και οικονομική αυτονομία ευρωπαϊκών προτύπων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τις δυνατότητες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προωθώντας την βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 

Βύρας: Έργα υποδομών και αειφόρου ανάπτυξης 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας ερωτηθείς σχετικά με τα εν λόγω έργα σημείωσε στην Brief πως πρόκειται ουσιαστικά για έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και θα αφορούν κυρίως έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά και αειφόρου ανάπτυξης