Με αφορμή τα όσα έρχονται στο φως αναφορικά με τον θάνατο 14χρονου

Απαιτείται πλήρης και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αναφέρει η ΔΕΟΚ, με αφορμή τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας με τον θάνατο 14χρονου.

Αναφέρει σε ανακοίνωση ότι επανειλημμένα έχει αναδείξει την ανάγκη δραστικών και ουσιαστικών αλλαγών στην πολιτική κοινωνικής πρόνοιας, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν την απαραίτητη κοινωνική φροντίδα και ουσιαστική πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες όπως η στέγη, η ψυχοκοινωνική στήριξη και η κοινωνική φροντίδα.

«Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας επιβάλλεται να είναι ευέλικτο και ευπροσάρμοστο ώστε να μπορεί να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα προβλήματα ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που μεταβάλλεται ραγδαία», αναφέρει η ΔΕΟΚ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στην ανακοίνωσή της παραθέτει και εισηγήσεις/προτάσεις που κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας και αφορούν:

  • τη διεξαγωγή μεγάλης Παγκύπριας έρευνας ώστε να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση της κοινωνικής κατάστασης της Κύπρου,
  • την αποσαφήνιση πλήρως του ρόλου των τοπικών αρχών στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας ώστε δήμοι και κοινότητες να αναλάβουν ουσιαστικότερο και ενεργότερο ρόλο σε θέματα όπως η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η στέγαση, η κοινωνική ένταξη αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων και μεταναστών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, ο εντοπισμός η καταγραφή και η διαχείριση ευαίσθητων κοινωνικών προβλημάτων.

Επίσης εισηγείται αναβάθμιση του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού για να καλύπτει όλα τα σχολεία και τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων με στόχο την επικέντρωση σε ομάδες όπως χρήστες ουσιών, αποφυλακισθέντες, θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης κ.ά. 

Η ΔΕΟΚ αναφέρει επίσης ότι επιβάλλεται η προώθηση μέτρων στην βάση της στρατηγικής που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια.

 
6858
Thumbnail

Περί τα 4,8 εκατομμύρια φοιτητές αποφοίτησαν από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), 8.545 στην Κύπρο και 69.929 στην Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Eurostat.

ad1mobile

Σύμφωνα με την Eurostat, πάνω από το ένα τρίτο (34%) αυτών των φοιτητών αποφοίτησε από τις κοινωνικές επιστήμες, τη δημοσιογραφία, τις επιχειρήσεις, τη διοίκηση ή το δίκαιο. Άλλοι τομείς σπουδών με μεγάλη αναλογία αποφοίτων το 2017 ήταν η μηχανική και η αρχιτεκτονική (15% των πτυχιούχων), η υγεία και η ευημερία (14%), οι τέχνες και οι ανθρωπιστικές επιστήμες (11%), οι φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, Τεχνολογίες - ΤΠΕ (11%) και εκπαίδευση (9%).

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν ιδιαίτερα μεγάλο ή ιδιαίτερα μικρό ποσοστό απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτούς τους διάφορους τομείς σπουδών αναφέρει η Eurostat:

Σε ό,τι αφορά  κοινωνικές επιστήμες, δημοσιογραφία, επιχειρήσεις, διοίκηση και δίκαιο, το μερίδιο των αποφοίτων ήταν σχετικά χαμηλό στη Φινλανδία και την Ισπανία (από 26%), όπου το 2017 αντιστοιχούσε σε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των αποφοίτων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (56% όλων των αποφοίτων).

Στη μηχανική, την αρχιτεκτονική και τα συναφή, το ποσοστό συμμετοχής των αποφοίτων στο Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Κύπρο (ποσοστό κάτω από 10%) ήταν σχετικά χαμηλό, σε σύγκριση με τα σχετικά υψηλά μερίδια της Γερμανίας (22%), της Πορτογαλίας (21% Αυστρία (20%).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ό,τι αφορά τις σπουδές υπηρεσιών υγείας, το ποσοστό των πτυχιούχων ήταν κάτω από 8% στην Κύπρο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία και την Ουγγαρία, ενώ το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στο Βέλγιο (27%), και ακολουθεί η Σουηδία (23%), η Φινλανδία και η Δανία (από 21%).

Στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες το ποσοστό των αποφοίτων  ήταν κάτω από 8% στη Σουηδία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Αυστρία, και πάνω από 14% στην Ιταλία (16%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (15%).

Στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, τη στατιστική και τις ΤΠΕ (ICT), στην Κύπρο, το Βέλγιο και τη Λιθουανία, το μερίδιο  ήταν κάτω από 7%, ενώ το υψηλότερο καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο (17%), και την Ιρλανδία (15%).

ad2mobile

Τέλος σε ότι αφορά την εκπαίδευση, το ποσοστό των πτυχιούχων στον τομέα της εκπαίδευσης ήταν κάτω από 5% στην Ιταλία, τη Λετονία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (23%), στην Ισπανία και στην Ουγγαρία (από 17%).

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίoυ)

article 1