Ρουσουνίδης: Ο Γενικός Ελεγκτής να βλέπει και λίγο με άλλο φακό

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να βλέπει και λίγο με άλλο φακό τα πράγματα ώστε να μην προσβάλλονται ούτε χαρακτήρες, ούτε θεσμοί ούτε οτιδήποτε άλλο και στο τέλος να φέρνουμε αρνητικά αποτελέσματα, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, κατά την παρέμβαση του στην εκπομπή Business Hour By Brief, σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ Hermes και Κράτος.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες που αφορά την παύση των κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως ο έλεγχος είναι θεμιτός αλλά πρέπει να δίνεται προσοχή για να μην προκύπουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μάλιστα τόνισε ότι θα ήταν καλό να επανέλθουν στο τραπέζι διαλόγου για το καλώς νοούμενο συμφέρον και της βιομηχανίας – η οποία αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας μας και των όσων έχουν σχέση με τον τουρισμό είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Επίσης ο κ. Ρουσουνίδης ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ που έγινε την περασμένη Τρίτη (27/9), τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος το 2023 καθώς και τον στόχο για ποιοτικότερο τουρισμό, που επιτεύχθηκε.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ Ρουσουνίδη στην Business Hour By Brief:

-    Κ. Ρουσουνίδη, να κάνουμε αρχή με την γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη... Τι θέματα αναδείχθηκαν, τι μηνύματα προέκυψαν; 

Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση την Τρίτη (27/9), όπου έγινε μια ανασκόπηση των δύο τελευταίων ετών, όπου λόγω και της πανδημίας δεν κατέστη δυνατόν να κάνουμε γενική συνέλευση. Είδαμε που βρισκόμαστε και έχουμε βάλει την βιομηχανία σε μια σταδιακή ανάκαμψη. Έγινε μια ανάλυση το πώς διαχειριστήκαμε και τα θέματα της πανδημίας, όσον αφορά την τουριστική βιομηχανία και την στήριξη που δέχθηκε ο τομέας από την πολιτεία κα ιτο Υπουργείο Οικονομικών, Μεταφορών, Υφ. Τουρισμού και Εργασίας και είδαμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι γεμάτη προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε από τώρα.

-     Ο κλάδος του τουρισμού γενικότερα φαίνεται να αφήνει πίσω τα 2 προηγούμενα πολύ δύσκολα χρόνια και να επιστρέφει δυναμικά… Τι λένε οι αριθμοί μέχρι τώρα για το 2022; Είναι ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι;

Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι σε τουριστικές αφίξεις βρισκόμαστε σε επίπεδο το 75% του 2019 – μιας χρονιά με αριθμούς ρεκόρ. Από εκεί και πέρα σε πιο υψηλό νούμερο βρίσκονται τα έσοδα που ήταν μέσα στους μεσοπρόθεσμους μας στόχους. 

Καταφέραμε και φέραμε ποιοτικότερο τουρισμό και βεβαίως δίνοντας ποιοτικότερες υπηρεσίες. Επομένως ένας από τους στόχους που είχαμε θέσει επιτεύχθει και λόγω των καταστάσεων που περάσαμε μέσω πανδημίας, που καταφέραμε να μειώσουμε την εξάρτηση που είχαμε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και να ισοζυγίσουμε με τους μεμονωμένους ταξιδιώτες που είναι και άλλων εισοδηματικών κριτηρίων συνήθως. Στα έσοδα είμαστε στο -20%, στο -18% του 2019 κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικά για την συνέχεια.

Αυτό καταδεικνύει ότι το κράμα των τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας έχει αλλάξει και θέλουμε να το αλλάξουμε κι άλλο. Θα βρούμε τις ισορροπίες αλλά αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια που δεν μπορεί να σταματήσει σε μια σεζόν, το καλοκαίρι ή το χειμώνα. 

Όπως ανέφερα αποτελεί στόχο του Στρατηγικού Σχεδιασμού Τουρισμού και έχουν αλλάξει και τα ζητούμενα των τουριστών από ένα προορισμό και θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς.
Νομίζω πως λόγω και τω υποδομών του νησιού μας που είναι αξιοζήλευτες σε σύγκριση με άλλα νησιά στην γύρω περιοχή, της σταθερότητας και ασφάλειας που υπάρχει στην γύρω περιοχή  αλλά και των κοντινών αποστάσεων εντός Κύπρου μπορούν να έχουν πολλές εμπειρίες μέσα σε μια εβδομάδα που θα επισκεφθούν το νησί ή 10 ημέρες.


-     Τώρα για τον χειμώνα θα κλείσουν αρκετά ξενοδοχεία ή συνεχίζονται σε καλά νούμερα οι αφίξεις;

Στην συντριπτική πλειοψηφία λόγω και των αυξημένων κόστων που υπάρχουν λόγω της ενέργειας, της έλλειψης εργατικού δυναμικού, δεν βοηθούν στο να μείνουν περισσότερα ξενοδοχεία ανοιχτά από ότι άλλες φορές. Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω υπάρχουν δρομολογημένες πτήσεις για τον χειμώνα από διάφορους προορισμούς για την Κύπρο. Θα υπάρχουν και τα Χριστουγεννιάτικα χρονιά και οι διάφοροι θεματικοί προορισμοί που θα αναδεικνύουν το ολόχρονο τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας που είναι ένας από τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου Τουρισμού, με ορίζοντα το 2130.


-    Να πάμε και στο θέμα που προέκυψε με την Hermes Aiports και το κράτος για την διαχείριση των αεροδρόμιο. Ποια η θέση του ΠΑΣΥΞΕ, το γεγονός ότι σταματούν τα κίνητρα για αεροπορικές πόσο θα μας επηρεάσει;

Υπάρχει και η αρνητική εξέλιξη όσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε μεταξύ της ελεγκτικής υπηρεσίας και του υπουργείου Οικονομικών και Μεταφορών που φαίνεται ότι αναστέλλονται για την ώρα τα κίνητρα για αεροπορικές εταιρείες. Όμως δεν θα ήθελα να κινδυνολογήσουμε, ψυχραιμία για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Θα ήταν καλό να επανέλθουν στο τραπέζι διαλόγου για το καλώς νοούμενο συμφέρον και της βιομηχανίας – η οποία αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας μας και των όσων έχουν σχέση με τον τουρισμό είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Θα έλεγα ότι 1 στους 4 από εμάς έχει σχέση με τον τουρισμό και κατεπέκταση τα νοικοκυριά μας.

-    Θα είναι μεγάλη απώλεια αν δεν βρεθεί λύση…

Σίγουρα θα είναι ακόμη μια πρόκληση που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανάμεσα σε άλλες προκλήσεις. Από εκεί και πέρα πρέπει να πούμε ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών έδειξαν να αφουγκράζονται την σημασία της βιομηχανίας και στήριξαν εμάς και τους εργαζόμενους και την βιομηχανία με ποικίλους τρόπους και βοήθησαν να την κρατήσουμε σε τροχιά ανάκαμψης . Θεμιτός ο έλεγχος αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε κάπως πιο προσεκτικοί. Ενδεχομένως και ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να βλέπει τα πράγματα και με άλλο φακό γιατί στην προσπάθεια να γίνει ένας συγκεκριμένος έλεγχος ή υποδείξεις να μην προσβάλλονται ούτε χαρακτήρες, ούτε θεσμοί ούτε οτιδήποτε άλλο και στο τέλος να φέρνουμε αρνητικά αποτελέσματα από ότι θα προέκυπτε από ένα έλεγχο για την πατρίδα μας γενικά.


-    Αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη ξεκίνησε η δουλειά και για τη νέα χρονιά. Ποιες οι προκλήσεις αλλά και οι εκτιμήσεις του κλάδου σας για το 2023; 

Ανάμεσα στις προκλήσεις Πέρα από τα αυξημένα κόστη λόγω ενέργειας, ο καλπάζον πληθωρισμός και όπως ανέφερε πριν η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η έλλειψη στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση σε πρώτες ύλες, είναι και τα αυξημένα ναύλα. Με όλα αυτά σημαίνει ότι η αγοραστική δυνατότητα του τουριστικού κοινού μας μειώνεται άρα η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για προσέλκυση τουριστικού κοινού, είναι περισσότερη από άλλες χρονιές και πιο δύσκολη. 
Ξαναλέω, θα λυθεί το θέμα με τα κίνητρα, για να διατηρήσουμε την αεροπορική συνδεσιμότητα γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να χτίσουμε στέρεες βάσεις για ανάκαμψη της οικονομίας η οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ραγδαία αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δυστυχώς πάμε σε μια σταδιακή ανάκαμψη. Τώρα χρειαζόμαστε την περισσότερη στήριξη από όλους τους φορείς που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία για το καλό και της Κύπρου ολόκληρης.

-Θα υπάρξουν σχέδια για τους ντόπιους και κατ’ επέκταση του εσωτερικού τουρισμού; 

Αντιλαμβάνομαι ότι το αρμόδιο Υφυπουργείο επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο και πάλι. Βεβαίως να πούμε ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας βοήθησαν στο να ανακαλύψουμε όλοι τις κρυμμένες ομορφιές οτυ νησιού μας και να βάλουμε στο μυαλό μας ότι μπορούμε να κάνουμε διακοπές και στην Κύπρο με λογικές τιμές, ασφάλεια και με ποιοτικότερες υπηρεσίες. Ήταν ένα καλό μάθημα και για εμάς. Ο εσωτερικός τουρισμός θα αυξηθεί κι άλλο και σίγουρα τουριστικά καταλύματα θα σκεφτούν πώς να προσελκύσουν και τους ντόπιους τουρίστες.

-    Πριν κλείσουμε θα θέλαμε και ένα σχόλιο για τη συμμετοχή 4 ξενοδοχείων για τη στέγαση φοιτητών/τριων ΤΕΠΑΚ. Μιλάμε για 162 κλίνες...

Εμείς καλεστήκαμε από το ΤΕΠΑΚ κατόπιν και της πρωτοβουλίας του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι φοιτητές/τριες Λεμεσού καθώς δεν υπάρχει υποδομή σε φοιτητικές εστίες όπως στην Λευκωσία και εν υπάρχει κα διάθεση διαμερισμάτων στην Λεμεσό ενώ αυτά τα λίγα που υπάρχουν οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Εμείς στα πλαίσια του να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπως  αυτό των φοιτητικών εστιών ώστε να μπορεί να μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο από αυτά που ενδιαφέρθηκαν και έδωσαν κάποια δωμάτια από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάϊο που είναι η φοιτητική σεζόν σε τιμές που θα πλήρωναν ούτως η αλλιώς σ ε φοιτητική εστία.

Δεν είναι δουλειά μας η Φοιτητικές Εστίες και δεν είχαμε πρόθεση να εμπλακούμε ποτέ σε αυτή την δουλειά αλλά θέλαμε να αναδείξουμε ακόμη μια φορά το κοινωνικό πρόσωπο της βιομηχανίας και να στηρίξουμε τους φοιτητές μας με αυτή την προσωρινή λύση μέχρι να υπάρχουν οι υποδομές για φοιτητικές εστίες και στην Λεμεσό.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έχω από το ΤΕΠΑΚ υπάρχει ένα ενδιαφέρον από περίπου 140 άτομα για το εν λόγω σχέδιο. Οι κλίνες που διαθέτονται είναι αρκετές για να καλύψουν την ζήτηση και νομίζω αν χρειαστούν κι άλλα δωμάτια είμαι σίγουρος ότι θα τα βρούμε και να μην ανησυχεί κανένας.

 

Δείτε την συνέντευξη του κ. Ρουσουνίδη στην εκπομπή Business Hour By Brief: