Σαββίδης: Σύντομα ενώπιον δικαστηρίου υποθέσεις για το ΚΕΠ

Οι έρευνες προχωρούν, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας – «Ακόμα περιμένουμε τα στοιχεία που ζητήσαμε από τον Γενικό Ελεγκτή»

Κάποιες υποθέσεις σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) είναι αρκετά προχωρημένες και επιδίωξη της Νομικής Υπηρεσίας είναι όπως σύντομα καταχωρισθούν ενώπιον του δικαστηρίου, είπε σήμερα το πρωί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Σαββίδης, που απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από την παραλαβή του πορίσματος των ποινικών ανακριτών για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως σήμερα υπάρχει επίσης προγραμματισμένη εκ νέου σύσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, τον Ανώτερο Αστυνόμο-Διευθυντή ΤΑΕ Αρχηγείου και τους ποινικούς ανακριτές που διερευνούν υποθέσεις που αφορούν στο ΚΕΠ, διότι η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά την πορεία των ανακρίσεων.

«Η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά την πορεία των ανακρίσεων για το θέμα των πολιτογραφήσεων και πολύ συχνά γίνονται αυτές οι συσκέψεις, ώστε να ανταλλάζουμε απόψεις με την ηγεσία της Αστυνομίας και τους ανακριτές για την πορεία στην οποία βρίσκονται διάφορες υποθέσεις», είπε.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

«Σκοπός μας», συνέχισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, «είναι να συμπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις, για να μπορέσει, εκεί και όπου απαιτείται, εκεί και όπου κρίνεται σωστό, να καταχωρισθούν ποινικές υποθέσεις στα Δικαστήρια. Κάποιες υποθέσεις είναι αρκετά προχωρημένες. Σε αυτές είναι που θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σήμερα και θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να ξέρουμε πώς προχωρούν και ποιες υποθέσεις προχωρούν. Επιδίωξή μας είναι σύντομα να καταχωρισθούν νέες υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου, γι’ αυτό και μόλις συμπληρώνεται μια υπόθεση και τύχει αξιολόγησης, λαμβάνονται αποφάσεις από τη Νομική Υπηρεσία, χωρίς χρονοτριβή.»

>>> Διαβάστε επίσης: Ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 26/10 οι τεσσέρις για Al Jazeera <<<

Συνέχισε δε, σημειώνοντας πως για αυτές τις υποθέσεις «το ανακριτικό έργο είναι πολλές φορές δύσκολο, διότι οι υποθέσεις αυτές είναι πολύπλοκες, η διερεύνησή τους είναι δύσκολή, πολλές φορές χρειάζεται βοήθεια από ξένες χώρες και χρειάζεται να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα βάσει διεθνών συμβάσεων και γι’ αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις. Γίνεται μια συνεχής αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία, σε συνεννόηση με την ηγεσία της Αστυνομίας και δεν υπάρχει καθυστέρηση [στην προώθηση στο δικαστήριο] των υποθέσεων που έχουν συμπληρωθεί.»

Υπενθύμισε ακόμη πως, τόσο το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου όσο και το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου στάλθηκαν αυτούσια στην Αστυνομία, «με οδηγίες όπως [η Αστυνομία] εξετάσει όλες τις υποθέσεις για τις οποίες οι Επιτροπές αυτές αναφέρουν ότι πιθανόν να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα. Το πόσες θα καταχωρηθούν στο δικαστήριο, θα εξαρτηθεί από το υλικό που θα προκύψει από τις υποθέσεις αυτές. Κοντά μας αυτά που έχουμε είναι τα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου. Παρότι ζητήσαμε από τον Γενικό Ελεγκτή, την επομένη της έκδοσης της τελευταίας έκθεσής του [για το ΚΕΠ], να μας αποστείλει τα στοιχεία για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες εντοπίζει την πιθανότητα ύπαρξης ποινικών αδικημάτων, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν μας τα έχει αποστείλει.»

Στο περιθώριο των δηλώσεων του Γενικού Εισαγγελέα για το ΚΕΠ και ερωτηθείς σχετικά με την παράδοση του πορίσματος του ποινικού ανακριτή κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να διερευνήσει καταγγελία της Διεύθυνσης των Φυλακών κατά Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αυτό θα παραδοθεί σήμερα το απόγευμα και η Νομική Υπηρεσία θα αξιολογήσει το πόρισμα και το μαρτυρικό υλικό, για να αποφασισθεί κατά πόσον ενδείκνυται η λήψη οποιωνδήποτε περαιτέρω μέτρων.

Ερωτηθείς τέλος κατά πόσον η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα ενημερωθεί για το περιεχόμενο του εν λόγω πορίσματος, ο κ. Σαββίδης είπε πως «όποτε η κα Υπουργός ζητά οποιαδήποτε βοήθεια ή γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, την παίρνει. Και εκεί όπου χρειάζεται ενημέρωση, γίνεται ενημέρωση.»

 
24983