Σαρωτικές αλλαγές στους μισθούς των Αστυνομικών / Τι συζητείται

Πλήρης αναδιάρθρωση στη βάση μελετών / Οι αλλαγές στις κλίμακες όλων των αστυνομικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σε διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης των μισθοδοτικών κλιμάκων της Αστυνομίας βρίσκεται η Δύναμη. Οι νέες κλίμακες αφορούν όλους τους βαθμούς από τους ειδικούς  αστυφύλακες μέχρι τους  Βοηθούς  Αρχηγούς.

Η αναδιάρθρωση βασίζεται σε εμπεριστατωμένες μελέτες που έγιναν και συγκρίσεις με τα δεδομένα που ισχύουν σε άλλες προηγμένες χώρες. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κούλλης Χαραλάμπους που ανέλαβε το χειρισμό του θέματος από πλευράς Αστυνομίας ανέφερε στην Οffsite ότι «οι μελέτες δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση στις μισθολογικές κλίμακες θα προσελκύσει νέους αστυνομικούς και θα καλυφθούν οι κενές θέσεις. Παράλληλα, κάποιοι δεν θα μένουν για ένα μεταβατικό στάδιο στην Αστυνομία και μετά θα την εγκαταλείπουν». 

Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι στόχος είναι η πιστοποίηση της Αστυνομικής Ακαδημίας σε ανώτερο ίδρυμα άρα και οι μισθοί που θα δίνονται πρέπει να είναι ανάλογοι. «Αυτή τη στιγμή» είπε,  με βάση επιστημονικές μελέτες οι κλίμακες των αστυνομικών είναι πολύ χαμηλές.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 σε συνάντηση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Έμιλυς Γιολίτη και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Λούη Παναγή, με το Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου με  τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκο Χαραλάμπους, συζητήθηκε, ανάμεσα σ’ άλλα, και το θέμα της μισθοδοτικής αναδιάρθρωσης των θέσεων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

mgx

Οι διαβουλεύσεις για το πρωταρχικό και ζωτικό αυτό θέμα για τα μέλη  βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης, θα παραπεμφθεί σύντομα στους θεσμοθετημένους μηχανισμούς της ΜΕΠΑ για περαιτέρω συζήτηση, με στόχο την κατάληξη του, το ταχύτερο, σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές ρυθμίσεις.

Η Οffsite εξασφάλισε τις νέες μισθολογικές κλίμακες που προτάθηκαν για όλους τους βαθμούς. Τονίζεται ότι οι αλλαγές που προωθούνται θα είναι και για υφιστάμενους αστυνομικούς αλλά και για νέους αστυνομικούς.

Οι αλλαγές στις κλίμακες που προωθούνται έχουν ως εξής:

  • Tακτικός ειδικός αστυφύλακας: Από Α1-2-5+2 και Α1-3-5+2 / Αναβαθμίζεται  σε Α3-5-7+2
  • Αστυφύλακας: Από Α3-5-7+2 / Αναβαθμίζεται σε Α5 -7-8+2
  • Λοχίας: Aπό Α8+2    / Αναβαθμίζεται σε Α9+2
  • Υπαστυνόμος: Από Α9 +2 / Αναβαθμίζεται σε Α10 +2
  • Ανώτερος Υπαστυνόμος: Από Α10 +1 / Αναβαθμίζεται σε Α12 +2
  • Αστυνόμος Β: Από Α12+2 / Αναβαθμίζεται σε Α13+2
  • Αστυνόμος Α’: Α13+2 / Αναβαθμίζεται σε Α14+2
  • Ανώτερος Αστυνόμος: Α14+2 / Αναβαθμίζεται σε Α15+1
  • Βοηθός Αρχηγός: Α15+1 / Αναβαθμίζεται σε Α16+1

Πηγή: Offsite.com

Γιώργος Μιχαηλίδης
 
20927