Σε 130 περιοχές θα λαμβάνουν μέχρι και €40,000 για κατοικία 

«Ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική» παρουσιάζουν σήμερα Πετρίδης και Ζέτα – αλλάζει και η Πολεοδομική στρατηγική 

«Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική» εξαγγέλλει σήμερα, Παρασκευή (17/5), ο Υπουργός Εσωτερικών μαζί με την Υπουργό Εργασίας αλλά και με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Πρόκειται, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος στόχο έχει να αγγίξει τόσο το θέμα της ζήτησης και προσφοράς στις κατοικίες, την αύξηση των τιμών, την ανάπτυξη, τον πολεοδομικό ανασχεδιασμό, την βοήθεια των ασθενέστερων στρωμάτων, την προώθηση των επιχειρηματιών του κλάδου με συνολικά άμεσα ή έμμεσα οφέλη σε αρκετές συναφείς πτυχές, μέχρι ακόμη και το κυκλοφοριακό

Ο σχεδιασμός αποτελείται συγκεκριμένα από οκτώ άξονες, ανάμεσα στους οποίους τα πολεοδομικά κίνητρα (όπως πχ σχέδιο κινήτρων αύξησης του συντελεστή δόμησης) κάτι που πιστεύεται ότι θα «μετατοπίσει» μεγάλες επενδύσεις στην κατασκευή κατοικιών (παρόμοιο σχέδιο έγινε για τουριστικές επενδύσεις με πολύ καλά αποτελέσματα, όπως κρίνει η κυβέρνηση). Παράλληλα θα υπάρχουν δυο σχέδια για αγοράς κατοικίας καθώς και ένα σχέδιο για ενοικίαση κατοικίας. Θα εξαγγελθούν επίσης σχέδια για εκτοπισθέντες, ορεινές και ακριτικές περιοχές καθώς και για οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια μέσω της αύξησης του ΕΕΕ που αφορά τις στεγαστικές ανάγκες. Ακόμη προωθείται σχέδιο για «προσιτή κατοικία» μέσω του ΚΟΑΓ (Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης), ο οποίος παράλληλα μετατρέπεται σε Φορέα Διαχείρισης και παύει να λειτουργεί ως «developer». Εν ολίγοις πλέον ο ΚΟΑΓ θα αναθέτει τα έργα μέσω προσφορών σε ιδιώτες μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και κριτήρια τα οποία μελετήθηκαν από το ΕΤΕΚ (Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου). 

Ουσιαστικά, ένας από τους κεντρικούς στόχους της Στεγαστικής Πολιτικής είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικιών σε προσιτές τιμές είτε αυτό αφορά οικίες είτε διαμερίσματα. 

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παράλληλα όμως επιχειρείται να τεθούν και τα νέα πλαίσια πολεοδομικής στρατηγικής, η οποία θέλει πλέον την μεγαλύτερη συγκέντρωση προς το κέντρο των πόλεων, σε αντίθεση με την παλαιότερη πολεοδομική στρατηγική που ήθελε την αποκέντρωση, η οποία όπως φαίνεται έχει αποτύχει μιας και η Πολιτεία δεν κατόρθωσε να «εξυπηρετήσει» τους πολίτες και να τους παρέχει τα πλέον βασικά όπως πχ την διακίνηση και τις μεταφορές. Ανάμεσα σε μελέτες που έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση, είναι και αυτή που αφορά την αναλογία κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όπου για παράδειγμα η Λευκωσία είναι η πλέον αραιοκατοικημένη περιοχή με 1000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αν και στόχος, όπως σημειώθηκε στην Brief, δεν είναι η μετατροπή της Λευκωσίας σε Αθήνα (η οποία έχει 4000 κατοίκους / τετρ.χλμ) μια πολιτική που θα επιφέρει για παράδειγμα την διπλάσια συγκέντρωση κατοίκων απ’ ότι σήμερα κρίνεται άκρως ικανοποιητική ενώ παράλληλα κάτι τέτοιο δημιουργεί θετικό πρόσημο σε άλλους δυο τομείς: Την άμβλυνση του κυκλοφοριακού ζητήματος αλλά και στην εξέλιξη της επαρχίας κατά φυσιολογικό τρόπο που θα διατηρεί το ύφος και τον χαρακτήρα της. 

>>> Αναλύσεις Brief - Όλα τα μεγάλα θέματα <<<

Ως προς τα νέα στεγαστικά σχέδια αυτά θα είναι απλοποιημένα και στοχευμένα ενώ συμβολή σε αυτά θα έχει και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Τα στεγαστικά σχέδια θα προνοούν ενίσχυση έως και 40,000ευρώ (για οικογένειες με 4 παιδιά και άνω, 35000 ευρώ για οικογένειες μέχρι και 3 παιδιά, 30000 ευρώ για ζευγάρια και 20000 ευρώ για μονήρη άτομα). Η ενίσχυση θα παραχωρείται κατόπιν κριτηρίων. 

Σε αυτό το Σχέδιο περιλαμβάνονται εκτοπισθέντες (ανεξαρτήτως περιοχής που θα θέλουν να αγοράσουν κατοικία), αλλά και τα 110 χωριά των Ορεινών περιοχών της Κύπρου καθώς και 20 ακριτικές περιοχές, οι οποίες είναι αυτές που βρίσκονται κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Όπως για παράδειγμα στους δήμους Αγίου Δομετίου και Λευκωσίας καθώς και 18 ακριτικές περιοχές / κοινότητες (επαρχία Αμμοχώστου: Στροβίλια, Δερύνεια, Άχνα, Φρέναρος, Αχερίτου, Αυγόρου, επαρχία Λάρνακας: Αθηαίνου, Τρούλλοι, Πύλα και επαρχία Λευκωσίας: Ποταμιά, Λύμπια, Πάνω Πύργος, Κάτω Πύργος, Πηγαίνεια, Παχύαμμος, Μοσφίλι, Δένεια και Μάμμαρι). 

Όλα τα σχέδια θα έχουν ισχύ από σήμερα ενώ τα σχέδια οικονομικής ενίσχυσης θα ισχύσουν από 1/7/19. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης