Σε 15 μήνες και με €1 εκατ. η Πιαλέ Πασά αλλάζει πρόσωπο

Βγήκε με την προσφορά ο Δήμος Λάρνακας για το λίφτινγκ στην Πιαλέ Πασά

Ο Δήμος Λάρνακας όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, προκηρύσσει Διαγωνισμό για το έργο αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της οδό Πιαλέ Πασά (ΑΡ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 53/2022).

Στόχος του έργου αυτού είναι, αφενός ο εξωραϊσμός των προσόψεων, προς όφελος της ίδιας της περιοχής και της Λάρνακας και αφετέρου η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, περίοικων και επισκεπτών της περιοχής.

Συγκεκριμένα, με το έργο θα προβληθεί και θα αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της περιοχής που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής. Η παραλιακή αυτή συνοικία με έντονο το στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ένας επισκέπτης αφού ενώνει τα εξίσου τουριστικά σημεία, το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την περιοχή Μακένζι.

>>> Διαβάστε επίσης: Oλικό λίφτινγκ στη Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα (ΕΙΚΟΝΑ)

Η περιοχή της Τουρκοκυπριακής Συνοικίας της οδού Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα, έχει χαρακτηρισθεί Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα, λόγω του κοινωνικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Η περιοχή παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και αποτελεί πόλο έλξης δημοτών αλλά και επισκεπτών για την γραφική πόλη της Λάρνακας. Το 2014 ολοκληρώθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. το έργο Βελτίωσης της οδού Πιαλέ Πασά, το οποίο αναβάθμισε την περιοχή και προσέδωσε ένα κοσμοπολίτικο, μοντέρνο χαρακτήρα στην περιοχή. Η ολοκλήρωση του έργου της Αποκατάστασης και βελτίωσης των προσόψεων επί της οδού Πιαλέ Πασά αναδεικνύει την περιοχή περαιτέρω και ολοκληρώνει την αναμόρφωση της.

Oι εργασίες που θα γίνουν για επαναφορά των προσόψεων όσο το δυνατό στην αρχική τους μορφή είναι κυρίως αρχιτεκτονικής φύσεως και περιλαμβάνουν, αφαίρεση σαθρών σουβάδων, υλικών και επιχρισμάτων, αφαίρεση από τις τελικές επιφάνειες, επενδύσεων με κεραμικά ή πέτρα, ταμπέλλες, επιγραφές και αφαίρεση υλικών τα οποία δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής.

Ειδικά για τις διατηρητέες οικοδομές θα ακολουθηθούν οι διατάξεις του Περί Διατηρητέων Οικοδομών Νόμου 240(Ι)2002 και του άρθρου 38(4) του Νόμου περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας, σχετικά με οικοδομικές εργασίες και μετατροπές σε διατηρητέα οικοδομή. Επίσης, γίνεται καθαρισμός δομικών στοιχείων και απομάκρυνση σκουριάς, εντοπισμός σημείων με υγρασία, επιδιόρθωση ρωγμών και βλαβών στις τοιχοποιίες, σοβάτισμα της τελικής επιφάνειας, επιδιορθώσεις των μετώπων των μπαλκονιών και των καρκανιών. Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση πορτών, παραθύρων, κουφωμάτων, κουτιών της ΑΗΚ, κιγκλιδωμάτων. Απόκρυψη φουγάρων, ντεπόζιτων, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (πχ. καλωδίων) και άλλων στοιχείων που αλλοιώνουν την εικόνα του κτηρίου.

Τέλος, οι εργασίες, περιλαμβάνουν μπογιάτισμα των προσόψεων και των πλάγιων όψεων των κτηρίων με γήινα χρώματα, σύμφωνα με τους ενδεικνυόμενους χρωματισμούς.

Με την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων εργασιών, η περιοχή θα αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Λάρνακας.

Ο Δήμος Λάρνακας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βλέπει με ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έργο και προωθεί την άμεση διεκπεραίωση του.

Η Μελέτη του έργου έγινε από το γραφείο ΑΡΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΚΤΟΝΙΚΗΣ Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λάρνακας και η εκτίμηση του κόστους ανέρχεται στα €1.052.000,00 + ΦΠΑ και θα έχει διάρκεια εκτέλεσης 15 μήνες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τα έγγραφα του Διαγωνισμού, χωρίς καμία χρέωση, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων www.eprocurement.gov.cy

Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν σύμφωνα με τα έγγραφα του Διαγωνισμού μέχρι την Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 και ώρα 11.00 π.μ. μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων www.eprocurement.gov.cy

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις σε σχέση με την πιο πάνω ανακοίνωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Προσφορών του Δήμου στο τηλ. 24816574.

 
21620