Σε 19 μέρες λιγότερες cash πληρωμές - Όλοι με μηχανάκι για VISA

Σε νέα εποχή η Κύπρος από 20/9, όπου τίθεται σε ισχύ το διάταγμα υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με πιστωτικές κάρτες

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Την υποχρέωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ν’ αποδέχονται πληρωμή με πιστωτική  κάρτα παράλληλα με την πληρωμή με μετρητά, καθώς και να ενημερώνουν σχετικά με σαφή τρόπο τους καταναλωτές, προνοεί η εγκύκλιος του Τμήματος Φορολογίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 18 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η σχετική εγκύκλιος προέκυψε μετά από σχετική νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή κατά το 2020, που προνοούσε τροποποιήσεις στο Νόμο «Περί Βεβαιώσεως και  Εισπράξεως Φόρων». 

Πρόκειται για μέτρο τ’ οποίο βοηθά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφύλαξη των δημοσίων εσόδων, την ενίσχυση της προστασίας του πολίτη όπως επίσης και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα, επιχειρήσεις από 85 (δείτε αναλυτικά στο κάτω μέρος του υφιστάμενου άρθρου) επαγγελματικούς τομείς, πρέπει από 20/09 να αποδέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους, τόσο σε μετρητά, όσο και σε πιστωτικές κάρτες. Με πιο απλά λόγια, πρέπει οι συγκεκριμένες κατηγορίες να δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη τους, να πληρώσει είτε με μετρητά είτε με πιστωτικές κάρτες, αναλόγως της επιθυμίας του καταναλωτή. 

Αρμόδια αρχή για τη διενέργεια των ελέγχων, τη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή των διοικητικών προστίμων σε όσους δεν συμμορφωθούν, είναι το Τμήμα Φορολογίας.

Σ’ επικοινωνία της Brief με τον  Γενικό Διευθυντή της JCC Payment Systems Ltd, Νικόδημο Δαμιανού, μας αναφέρθηκε ότι υπήρξε πολύ αισθητή ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις προαναφερθείσες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ αναμένεται ότι από εβδομάδας που αναμένεται η μεγάλη επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, ν’ ανταποκριθούν ακόμη παραπάνω επιχειρήσεις. 

Ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι το εν λόγω διάταγμα θ’ ανοίξει το δρόμο για την ψηφιακή κυπριακή οικονομία, αφού μέχρι στιγμής η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωζώνης – μαζί με τη Μάλτα – σε ότι αφορά στη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών κατά το σημείο πώλησης. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΓΔ της JCC,  οικονομίες διεθνώς που είναι προχωρημένες σε ψηφιοποίηση, όπως η Κίνα, η Αμερική και οι Σκανδιναβικές χώρες, έχουν πολύ ανεπτυγμένες τις ηλεκτρονικές πληρωμές ενώ η χρήση των μετρητών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πλεονεκτήματα ψηφιακής οικονομίας

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας, συγκεντρώσαμε τα πιο βασικά της πλεονεκτήματα: 

Α) Η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών 

Β) Μείωση του κόστους στις διαδικασίες 

Γ) Οφέλη στην οικονομία από πλευράς ασφάλειας και τη μείωση της απάτης 

Δ) Ταχύτητα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών 

Ε) Ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πελάτη 

Θα εξαφανίσουμε τα μετρητά από την αγορά; 

Με βάση τα πιο πάνω, προκύπτει το ερώτημα αν κάποια στιγμή – σε βάθος χρόνου – θα υπάρξει ολική μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία, αν δηλαδή θα εξαφανιστούν τα μετρητά από την αγορά. 

Ο Νικόδημος Δαμιανού απάντησε με σαφή τρόπο: «Τα μετρητά είναι στη ζωή μας και θα παραμείνουν στη ζωή μας. Δεν περιμένω ότι θα φτάσουν ποτέ τα μετρητά σε μηδενικό ποσοστό. Πρακτικά όμως, εφικτό είναι η μείωση των μετρητών, δηλαδή να κυριαρχούν μεν οι ψηφιακές πληρωμές, χωρίς όμως να διαγράψουν την επιλογή της πληρωμής σε μετρητά. Στόχος είναι απλά, η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών να υπερβαίνει το 50% του συνόλου των πληρωμών, δηλαδή να καθιερωθεί ως ο πρώτιστος τρόπος πληρωμής».

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η χρήση μετρητών αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, αγγίζει περίπου το 75% του συνόλου των πληρωμών. Αν αντιπαραβάλουμε από την άλλη, ότι στις Σκανδιναβικές χώρες πέραν του 75% του πληθυσμού χρησιμποιεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές,  μπορεί εύκολα κάποιος να κατανοήσει τη θέση που έχει η Κύπρος αυτή τη στιγμή, καθώς και το μεγάλο δρόμο που έχει να διανύσει. 

Πώς θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό οι 85 επαγγελματικές κατηγορίες 

Η διαδικασία για προμήθεια του εξοπλισμού για να διεκπεραιώνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πολύ απλή και εύκολη, διευκρίνισε ο κ. Δαμιανού, στις δηλώσεις του στην Brief

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν είτε  τηλεφωνικώς στην Jcc, ενώ αρκετές πληροφορίες μπορεί να εντοπίσει κάποιος και στην ιστοσελίδα https://www.jcc.com.cy/

Εκ μέρους της Jcc, υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για να υποστηρίξει κάθε επιχείρηση που χρειάζεται βοήθεια για να υιοθετήσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές. 

Δείτε ΕΔΩ αυτούσιο το διάταγμα καθώς και αναλυτικά τις 85 επαγγελματικές κατηγορίες που εμπίπτουν σ' αυτό

 
23523