Σε επιφυλακή οι Συντεχνίες για απολύσεις και προβλήματα με άδειες

Καταγγελίες για απολύσεις & μη παροχή άδειας-Τι λένε οι ΓΓ της ΣΕΚ και της ΠΕΟ στην Brief-Η ''τιμωρία'' του Σχεδίου

Σε καταγγελίες εργοδοτών που προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων τους αλλά και σε άλλες παράτυπες αποφάσεις, εκμεταλλευόμενοι την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η Κύπρος, προχώρησαν ΣΕΚ και η ΠΕΟ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όλους τους εργοδότες να επιδείξουν σεβασμό προς τα συμφωνηθέντα και τις συστάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων απασχόλησης.

Η Brief επικοινώνησε με τον ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα και στο ερώτημα σχετικά με το αν υπήρξαν μέχρι στιγμής κρούσματα απολύσεων ή άλλων παράτυπων αποφάσεων από εργοδότες, ο ίδιος ανέφερε πως «βέβαια, έχουμε κάνει και επίσημη καταγγελία και επίσημη ανακοίνωση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων».

Ο κ. Μάτσας μας διαβεβαίωσε πως «υπάρχουν τέτοια κρούσματα και δεν αφορούν μόνο απολύσεις, αφορούν γενικότερα μονομερείς αποφάσεις. Υπάρχει και εκμετάλλευση των εργαζομένων.

  • Έχουμε καταγγελίες ότι δημιουργήθηκε έλλειψη προσωπικής άδειας από την άδεια ανάπαυσης το οποίο είναι ανεπίστρεπτο και είναι εκτός του πλαισίου των ρυθμίσεων που έγιναν.
  • Έχουμε περιπτώσεις καταγγελιών από τους εργαζόμενους πέραν των 60 χρονών, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν λόγοι υγείας, τους έχουν εξαναγκάσει στη λήψη άδειας ασθενείας για να μειώσει το λειτουργικό του κόστος ο εργοδότης εκμεταλλευόμενος τις πρόνοιες του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.
  • Έχουμε καταγγελίες που αφορούν περιορισμό της δυνατότητας λήψης της ειδικής άδειας για τη φροντίδα παιδιών στο σπίτι και έχουμε και καταγγελίες σε σχέση με την εκμετάλλευση του δικαιώματος σε αναστολές από τους εργοδότες, σε κάποιες περιπτώσεις εκμετάλλευσης της δυνατότητας και σε άλλες περιπτώσεις μη αξιοποίησης της δυνατότητας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οπότε υπάρχει μια σειρά από ατασθαλίες εργοδοτών οι οποίοι, ωστόσο, είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά επειδή βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο, θεωρούμε ότι τα εν λόγω ζητήματα θα πρέπει να τύχουν άμεσης διαχείρισης και για να αποκατασταθεί η τάξη και για να αποτραπούν ανάγωγες συμπεριφορές από άλλους εργοδότες και για να σταλούν και τα σωστά μηνύματα και προς τους εργοδότες και προς τους εργαζόμενους».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, μιλώντας στην Brief και ερωτηθείς για το αν υπήρξαν καταγγελίες στέρησης της «ειδικής άδειας» που αφορά γονείς που εργάζονται τόσο στον Ιδιωτικό, όσο και στον Δημόσιο Τομέα για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών, απάντησε πως «νομίζω ότι οι οδηγίες που υπάρχουν είναι σαφείς. Αν κάποιοι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σπίτι τους για να μπορέσουν προσέχουν τα παιδιά τους και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και άλλη επιλογή, οφείλουν οι εργοδότες να τους αφήνουν να απευθυνθούν για ειδική άδεια».

Ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει θέμα πρέπει να απευθύνεται είτε στο Συνδικαλιστικό Κίνημα ιδιαίτερα εκεί και όπου είναι οργανωμένες οι επιχειρήσεις είτε στο υπουργείο να το καταγγέλλει».

Συμπλήρωσε δε, πως αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα καθημερινά, παρόλα αυτά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετά από την παρέμβασή τους τα αντιμετωπίζουν.

«Για τις απολύσεις υπάρχουν βεβαίως κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που εκδηλώθηκε αυτή η πρόθεση για να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις και να απολυθεί κόσμος, αντιδράσαμε, γενικά όμως θέλω να είμαι ειλικρινής ότι δεν μπορώ να πω σήμερα ότι είμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο μαζικών απολύσεων».

Κατά κύριο λόγο, πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, «οι επιχειρήσεις είναι σε μια κατάσταση αναμονής να λειτουργήσει το σχέδιο που έχει εξαγγελθεί, να βγουν τα έντυπα τα οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για να μπορέσουμε οργανωμένα να διοχετεύσουμε μέσω του Υπ. Εργασίας τον κόσμο ο οποίος δεν θα εργαστεί στο Ταμείο Ανεργίας».

Μία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Κύπρο θα είναι η αύξηση της ανεργίας;

Ερωτηθείς ο κ. Μάτσας στο εάν εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί έπειτα από την επέλαση του κορωνοϊού στην Κύπρο και τις επιπτώσεις που θα αφήσει πίσω του, ο ίδιος μας απαντά πως «ο στόχος μας μέσα από τη λήψη των μέτρων και τις ρυθμίσει που έχουμε από κοινού συναποφασίσει οι Κοινωνικοί Εταίροι, ακριβώς έχουν γίνει για να αποτρέψουμε την εμφάνιση κρουσμάτων που θα οδηγήσουν στην ανεργία και αυτός είναι και ο στόχος και της κυβέρνησης και είναι και κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί και μέσα από την Κοινή Διακήρυξη των Κοινωνικών Εταίρων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να προσπαθήσουμε συλλογικά και με υπευθυνότητα να δώσουμε ρυθμίσεις οι οποίες θα αποτρέπουν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ συμπληρώνει πως ο στόχος ο οποίος τέθηκε και για αυτό είναι και ιδιαίτερα έντονοι και αυστηροί, ήταν διττός. «Αφενός μεν να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα που είναι βασική παράμετρος και σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και σε ό,τι αφορά τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ίδια στιγμή να προστατεύσουμε, να στηρίξουμε και να κατοχυρώσουμε την απασχόληση και την εργασία προς όφελος των εργαζομένων».

Οπότε τώρα, σημειώνει ο κ. Μάτσας, «αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν συγκεκριμένη διάρκεια μέχρι το τέλος Απριλίου. Αν η κατάσταση δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέα προβλήματα, θα επαναξιολογήσουμε τα μέτρα. Έτσι και αλλιώς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι πέραν του ότι είναι προσωρινά δεν είναι εξαντλητικά, είμαστε σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς ακριβώς για να επαναρυθμίζουμε τα μέτρα ανάλογα και με την πορεία του προβλήματος».

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία και συνεννόηση και αλληλεγγύη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, καταλήγει ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Ο κ. Κυρίτσης, όσον αφορά την ενδεχόμενη μελλοντική αύξηση της ανεργίας, από την πλευρά του μας απαντάει πως «έχουμε συμφωνία με την κυβέρνηση και είναι η απόφαση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Έχουμε σχέδια τα οποία έχουμε συμφωνήσει, αν κάποιες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα λειτουργίας λόγω της έκτακτης κατάστασης θα χρησιμοποιούν τη διαδικασία της αναστολής εργασίας, και οι εργαζόμενοί τους, εφόσον εγκριθεί αυτό το αίτημα, θα απευθύνονται στο Ταμείο Ανεργίας για ανεργιακό επίδομα».

Κατά συνέπεια οι απολύσεις αυτή την περίοδο δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές ή αποδεκτές από κανένα, καταλήγει ο ΓΓ της ΠΕΟ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι επιπτώσεις των εργοδοτών που θα προβούν σε απολύσεις

Σύμφωνα με το «πρόγραμμα στήριξης» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού που έχει εξαγγελθεί από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, όσοι εργοδότες προβούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Αναστολής Εργασίας.

Διαβάστε αναλυτικά τι λέει το Σχέδιο Αναστολής Εργασιών

«Σε όσες επιχειρήσεις έχει αποφασισθεί να αναστείλουν τις εργασίες τους και σε όσες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και θα υποστούν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 25%, εφαρμόζεται Σχέδιο Αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων με στόχο να αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων και ταυτόχρονα οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση θα βρίσκεται σε αναστολή εργασιών.

Για να ισχύσει το Σχέδιο Αναστολών Εργασιών σε μια επιχείρηση θα πρέπει απαραιτήτως να υποβληθεί σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία θα αναγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο. Επιχειρήσεις που θα προβούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο».

ΣΕΚ και ΠΕΟ καλούν τόσο τους εργοδότες να λειτουργούν υποστηρικτικά στην προσπάθεια για διαχείριση της κατάστασης όσο και τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες όπου βλέπουν παρατυπίες.

Μάριαν Ανδρέου