Σε ισχύ ο νέος Εθνικός Κατώτατος Μισθός των 1.000 ευρώ – Όλες οι πληροφορίες

Ποιοι θα λαμβάνουν 900 ευρώ και ποιοι 1.000 ευρώ–Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από το Διάταγμα–Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα (1/1/24) το αναθεωρημένο Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τον νέο Εθνικό Κατώτατο Μισθό, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας από τις 21 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με το Διάταγμα ο Κατώτατος Μηνιαίος Μισθός που καταβάλλεται σε οποιοδήποτε εργοδοτούμενο στη Δημοκρατία καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε 1.000 ευρώ για πλήρη απασχόληση.

Νοείται ότι, ο Κατώτατος Μηνιαίος Μισθός που δύναται να καταβάλλεται σε εργοδοτούμενους, που είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2024 είτε μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν έχουν συμπληρώσει έξι μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, από την 1η  Ιανουαρίου 2024 καθορίζεται σε 900 ευρώ για πλήρη απασχόληση, μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών συνεχούς απασχόλησης.

Νοείται περαιτέρω ότι, το ωράριο πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι αυτό που ίσχυε κατά την έκδοση του Διατάγματος, με βάση Νομοθεσία, Διάταγμα, σύμβαση, έθιμο ή πρακτική, ενώ στην περίπτωση εργαζομένων με μερική απασχόληση ο κατώτατος μηνιαίος μισθός προσαρμόζεται αναλόγως των ωρών εργασίας σε σχέση με το πλήρες ωράριο που αναφέρεται πιο πάνω.

Σύμφωνα, επίσης, με τη νομοθεσία, οι ολικές απολαβές εργοδοτούμενου, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι χαμηλότερες από το μισθό που καθορίζει το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα» για το συγκεκριμένο επάγγελμα, ανεξαρτήτως αν σε αυτές περιλαμβάνεται προμήθεια ή όχι. Δηλαδή, κανένας μηνιαίος μισθός υπαλλήλου, του οποίου το επάγγελμα καλύπτεται από το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα», δεν πρέπει να είναι πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται ότι, από την αναθεώρηση και αύξηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά γύρω στις 25.000 εργαζόμενοι.

Ποιοι εξαιρούνται

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως, οι διατάξεις του Διατάγματος δεν εφαρμόζονται:

  • Στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία.
  • Για οποιοδήποτε εργαζόμενο για τον οποίο ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με βάση νομοθεσία ή σύμβαση ή πρακτική ή έθιμο.
  • Για εργαζόμενους για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2023.
  • Για πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση η οποία προβλέπεται με βάση νομοθεσία, πρακτική ή έθιμο για την απόκτηση διπλώματος ή/και για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Τονίζεται, δε, πως οι διατάξεις του Διατάγματος αναφορικά με τον Κατώτατο Μισθό, επίσης, δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε νομοθεσία ή και σύμβαση ή και άλλη συμφωνία ή πρακτική ή έθιμο που προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργοδοτούμενους.

Υπερωρίες, διατροφή και διαμονή

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Διάταγμα, οποιεσδήποτε άλλες ρυθμίσεις για αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης ή και εργασία εκτός κανονικού ωραρίου ή και εργασία σε γιορτές και αργίες ή και άλλα ωφελήματα, δεν επηρεάζονται από τις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος.
    
Επιπρόσθετα, όταν στο πλαίσιο της συμφωνημένης σύμβασης εργασίας ο εργοδότης παρέχει στον εργοδοτούμενο αξιοπρεπή διατροφή ή/και διαμονή, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός δύναται να μειώνεται, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, ως ακολούθως:

  • μέχρι 15% όταν παρέχεται διατροφή, ή / και
  • μέχρι 10% όταν παρέχεται διαμονή

Νοείται ότι, ο εργοδοτούμενος δύναται να τερματίσει την πιο πάνω συμφωνία για παροχή διατροφής ή και διαμονής, με προειδοποίηση 45 ημερών προς τον εργοδότη.
    
Σε περίπτωση, δε, εργοδότησης προσώπων ηλικίας μέχρι 18 ετών για περιστασιακή απασχόληση που δεν υπερβαίνει τους δύο συνεχόμενους μήνες, ο κατώτατος μισθός σε χρήμα δύναται να μειώνεται κατά 25%. Νοείται, ωστόσο, πως η εν λόγω μείωση δεν δύναται να ισχύει ταυτόχρονα με τις οποιεσδήποτε άλλες μειώσεις προβλέπονται από τις διατάξεις του Διατάγματος.

Αρχίζει εκστρατείες ελέγχων και ενημέρωσης το Υπουργείο Εργασίας

Πάντως, με αφορμή την αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το Υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει εκστρατείες ενημέρωσης, αλλά και ελέγχων για την εφαρμογή του Διατάγματος.

Όπως είχε δηλώσει στην Brief o Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου, οι εκστρατείες του Υπουργείου Εργασίας θα είναι πιο στοχευμένες και επικεντρωμένες τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τις εκστρατείες ελέγχου για εφαρμογή των προνοιών του Διατάγματος για τον Κατώτατο Μισθό, είπε πως οι επιθεωρήσεις του Υπουργείου Εργασίας θα είναι στοχευμένες σε κάποιες επιχειρήσεις που με βάση τα συστήματά τόσο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και της «Αριάδνης» ο μισθός είναι χαμηλότερος. 

Επίσης, πρόσθεσε, «επιθεωρήσεις θα γίνουν και με βάση καταγγελίες που ενδεχομένως να έχουμε ενώπιον μας σε σχέση με τον Κατώτατο Μισθό».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, το Υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει να πραγματοποιήσει και εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού σε σχέση τόσο με τον Κατώτατο Μισθό όσο και για τους ελέγχους που θα πραγματοποιεί για εφαρμογή του Διατάγματος.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο νέος Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα ισχύει για δύο χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα εκδοθεί νέο Διάταγμα για αναθεώρησή του.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου