ΣΕΚ: Χαιρετίζει το διάταγμα για περιορισμό χρεώσεων από τράπεζες

Η ΣΕΚ κατήγγειλε την απληστία των τραπεζών που επέβαλαν αδικαιολόγητες αυξήσεις στους λογαριασμούς των πελατών

Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να προχωρήσει – κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας – στην έκδοση διατάγματος για περιορισμό των υπερβολικών χρεώσεων τις οποίες επέβαλαν οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες, είναι προς την ορθή κατεύθυνση και ως εκ τούτου χαιρετίζεται, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ.
 
Όπως σημειώνεται, η απόφαση αποτελεί προϊόν των πολύμηνων προσπαθειών που κατέβαλε η ΣΕΚ, (από τον Αύγουστο του 2018), αλλά και την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, η οποία τρεις φορές συζήτησε το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων και υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα να τεκμηριώσει εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών για την έκδοση σχετικού διατάγματος, το οποίο προβλέπεται και επιτρέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Η ΣΕΚ αναφέρει ότι αναμένει να δει και να μελετήσει το περιεχόμενο του σχετικού υπουργικού διατάγματος, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτό θα βάλει τέλος στην τακτική που επέδειξαν οι εμπορικές τράπεζες και θα προστατεύει τα συμφέροντα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι π.χ. οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία.
 
Σημειώνει ότι όλους αυτούς τους μήνες με δημόσιες παρεμβάσεις, με αρθρογραφία και ανακοινώσεις, με επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με την παρουσία της στη βουλή, η ΣΕΚ ανέδειξε το συγκεκριμένο πρόβλημα και κατήγγειλε την απληστία των τραπεζών που επέβαλαν αδικαιολόγητες αυξήσεις στους λογαριασμούς των πελατών που σε κάποιες φορές έφθαναν το 300%, (π.χ. έξοδα τήρησης τραπεζικών λογαριασμών).
 
«Δεν δαιμονοποιούμε το κέρδος, πλην όμως δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε τις υπερβολές ούτε και τις ακρότητες, ενώ υπογραμμίζουμε πως, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν θα γίνει με τρόπο απότομο, αλλά σταδιακά μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση και όχι μέσα από την τιμολογιακή τιμωρία των καταναλωτών, όπως επιχείρησαν οι τράπεζες», προστίθεται.

 
(ΚΥΠΕ)