ΣΕΚ: Όχι στους πλειστηριασμούς του αφορολόγητου και της ΑΤΑ

Τα θέματα οικονομίας χρειάζονται σοβαρότητα

Τα θέματα που αφορούν την οικονομία χρήζουν μεγάλης προσοχής.  Τόσο ως προς την προβολή τους όσο και ως προς τη διαχείριση τους.  Παρακολουθούμε τώρα στη διάρκεια των προεκλογικών συζητήσεων να γίνεται από υποψήφιους αναφορά σε συγκεκριμένα ζητήματα υπό μορφή πλειστηριασμού. Γίνεται δυστυχώς μια ανούσια συζήτηση που δεν εξυπηρετεί τίποτε και κανένα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ. 

Γίνεται λόγος ανάμεσα σ’ άλλα για την αύξηση του αφορολόγητου ποσού, γίνεται λόγος για αύξηση των συντάξεων, γίνεται λόγος για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) που κάποιοι προσπαθούν να της αλλάξουν ταυτότητα, φορώντας της ένα δήθεν κοινωνικό μανδύα.

Αυτά τα ζητήματα που αποτελούν σοβαρούς πυλώνες της οικονομικής πολιτικής του κράτους δεν λύνονται ούτε με δημόσιες συζητήσεις ούτε μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα ούτε με τη λογική της πλειστηριακής πριμοδότησης.  

Αυτά τα ζητήματα, όπως βεβαίως και αρκετά άλλα, (π.χ. ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής), συζητούνται στα πλαίσια ενός θεσμοθετημένου και καλά δομημένου κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στους τρεις κοινωνικούς εταίρους δηλαδή, ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τους εργοδότες και τις συντεχνίες. 

Η διαφοροποίηση του αφορολόγητου εισοδήματος ή η καθιέρωση του οικογενειακού εισοδήματος για σκοπούς φορολογίας πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συζήτησης που αφορά την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της οικονομίας, τις ανάγκες της κοινωνίας και δεν θα αγνοεί τα συμφέροντα των χιλιάδων εργαζομένων που σήμερα βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο εισόδημα των €19.500.  Αποσπασματικές φορολογικές λύσεις δεν βοηθούν κανένα. 

Ομοίως και το θέμα της ΑΤΑ. Είναι ένα θέμα που χρήζει σοβαρής μελέτης και σοβαρής διαβούλευσης.  Δεν λύνεται με τη λογική της οποιασδήποτε πολιτικής διαφήμισης. 

Η απερχόμενη κυβέρνηση ατυχώς δεν προώθησε – ως όφειλε και όπως υποσχέθηκε – τη φορομεταρρύθμιση με αποτέλεσμα σήμερα να ακούμε για αλλαγές και υποσχέσεις που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί προ καιρού.  Αλήθεια γιατί δεν έγιναν; 

Οφείλουμε να πούμε πως, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν αξιοποίησε όπως έπρεπε τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (ΣΟΕ), που αποτελεί τριμερές Σώμα κοινωνικού διαλόγου και στο οποίο έπρεπε να συζητούνται τα όσα υπό μορφή προεκλογικής διαφήμισης συζητούνται σήμερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Τα τελευταία δέκα χρόνια η ΣΟΕ συνήλθε μόνο δύο φορές. Μία στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 και μία στις 8 Μαρτίου 2022. 

Ευχή, ελπίδα και προσδοκία η νέα κυβέρνηση να επενδύσει στη ΣΟΕ και στον κοινωνικό διάλογο και σε αυτό το επίπεδο να συζητήσουμε και για την ΑΤΑ και για το αφορολόγητο, αλλά και για οτιδήποτε άλλο προκύψει. 

Η ΣΕΚ είναι έτοιμη για κάθε συζήτηση, χωρίς φόβο και πάθος.