ΣΕΚ: Πάει με Χριστοδουλίδη

Αποφάσισαν στην ΣΕΚ - «Πρόκειται για πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα» δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Να στηρίξει τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τον β γύρο των προεδρικών εκλογών, αποφάσισε την Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ.

Κατά την έκτακτη συνεδρία της, η οποία ξεκίνησε στις 14:00, η Επιτροπή αξιολόγησε το σύνολο των δεδομένων που τέθηκαν ενώπιον της, λαμβάνοντας την απόφαση να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε, αναφερόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι πρόκειται για πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα, η οποία συνθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις διεκδικήσεις της συντεχνίας στα εργασιακά, αλλά και στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΣΕΚ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, πριν από τη λήξη της συνεδρίας.

«H Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ, ως είθισται κάθε φορά να τοποθετείται σε σχέση με τους υποψηφίους, που διεκδικούν την εκλογής τους στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, αξιολογώντας το σύνολο των δεδομένων που έχει ενώπιον της έχει αποφασίσει τη στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θεωρώντας ότι αποτελεί μια πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα, η οποία συνθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά, αλλά και τις διεκδικήσεις της ΣΕΚ σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, αλλά και την εν γένει κοινωνικο-οικονομική πολιτική», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μάτσας.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης «θα μπορεί να συνδράμει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους στην ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, στην περαιτέρω αξιοποίηση των θεσμικών οργάνων λειτουργίας τριμερούς συνεργασίας, όπως είναι το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή και ότι μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες καλύτερης διαχείρισης των θεμάτων, που βρίσκονται ανοικτά στον κοινωνικό διάλογο».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ αναφέρθηκε στη σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ, στην ολοκλήρωση της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην προώθηση του νομοσχεδίου για την τηλεργασία, στην πράσινη φορολογική συνολική μεταρρύθμιση, δημιουργώντας συνθήκες εδραίωσης και της κυκλικής οικονομίας, στοιχεία τα οποία όπως είπε, θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων τους για την πράσινη ανάπτυξη.

Εκ μέρους της Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ ευχήθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη «κάθε επιτυχία», προσθέτοντας πως αναμένουν ότι με την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας θα μπορέσει να αξιοποιήσει τον ρόλο, που ήδη οι εργαζόμενοι αποδίδουν στην ΣΕΚ, ως η μεγαλύτερη και ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις σε σχέση με τη ρύθμιση των σοβαρών εργασιακών ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως το θέμα της αποκατάστασης της ΑΤΑ, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, της προώθησης του νομοσχεδίου για την τηλεργασία, τη Στρατηγική Απασχόλησης Αλλοδαπών και την Πράσινη και συνολική Φορολογική Μεταρρύθμιση.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Αντρέα Μάτσα, λέγοντας πως είναι τιμή για το ίδιο να έχει τη στήριξη της μεγαλύτερης συντεχνίας εργαζομένων στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η ΣΕΚ διαχρονικά έχει αποδείξει μέσα από τη δράση της την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ανέφερε, επίσης, πως δεν είναι η πρώτη του επίσκεψη στη ΣΕΚ, για να προσθέσει πως έχουν ενώπιον τους σοβαρές προκλήσεις, που πρέπει να επιλυθούν.

Όπως είπε, προκλήσεις «που αφορούν στην ΑΤΑ και έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ποια είναι η θέση μας σε σχέση με τη σταδιακή της αποκατάσταση, θέματα που αφορούν στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία, για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, το συνταξιοδοτικό, το οποίο θα πρέπει να αγγίξουμε».

«Υπάρχουν θέματα», συμπλήρωσε, «που -εάν και εφόσον- ο κυπριακός λαός μας τιμήσει με την ψήφο του από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας έχουμε συγκεκριμένο  πλάνο και συγκεκριμένο σχεδιασμό, για να τα αντιμετωπίσουμε πάντα σε συνεργασία με τη ΣΕΚ».

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ως πολίτης αυτής της χώρας έχω αρκετές κοινωνικές ευαισθησίες, οι οποίες αγγίζουν όλα αυτά τα θέματα, που η ΣΕΚ ασχολείται αποκλειστικά».

Είπε, τέλος, πως το πιο σημαντικό για τον ίδιο είναι «μετά την εκλογή μας να είμαστε εδώ και να δουλέψουμε μαζί, ώστε να φέρουμε αποτελέσματα, γιατί το βασικό ζητούμενο μέσα από τη διακυβέρνηση είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».    

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ακολούθως, η ΣΕΚ καλεί τους πολίτες όπως θέσουν υπεράνω όλων την εδραίωση της ενότητας, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εθνική, εργασιακή και κοινωνικοοικονομική ανάταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ