ΣΕΚ: Προς ορθή κατεύθυνση το τρίτο πακέτο μέτρων

Το τρίτο πακέτο μέτρωνείναι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συνδικαλιστικού κινήματος και της κοινωνίας γενικότερα

Η ΣΕΚ θεωρεί πως το τρίτο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε σήμερα η Κυβέρνηση για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, είναι θετικό, ορθολογιστικά προσανατολισμένο και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συνδικαλιστικού κινήματος και της κοινωνίας γενικότερα.

«Η σαφής στόχευση που διέπει τα ειδικά σχέδια και τα κριτήρια ελέγχου που τέθηκαν, σε συνάρτηση με την κάλυψη τομέων της οικονομίας που αναμένεται να εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αποτελούν εχέγγυα αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων που αποτελούν απότοκο της πανδημίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της συντεχνίας.

Προστίθεται ότι οι πρόνοιες για διασφάλιση του συνεχούς της απασχόλησης, η προσπάθεια αποτροπής εκμετάλλευσης των σχεδίων, η αποφυγή των απολύσεων, η διαφύλαξη μισθών και γενικότερων όρων απασχόλησης που αποτέλεσαν και παραίνεση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας προς τους εργοδότες, συνθέτουν βασικές συνιστώσες ομαλής εφαρμογής των σχεδίων και αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αναφέρεται ακόμα ότι η ευθύνη του Κράτους και των κοινωνικών εταίρων για συζήτηση θεμάτων που χρήζουν επεξηγήσεων ή και διευκρινήσεων για εφαρμογή των σχεδίων στήριξης, αποτελεί αναγκαιότητα για αποφυγή μονομερών και αυθαίρετων ερμηνειών.  

Η ΣΕΚ χαιρετίζοντας το ξεκάθαρο μήνυμα των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για την ανάγκη σεβασμού των θυσιών του Κύπριου φορολογούμενου που στηρίζει και επιδοτεί τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί, καλεί και την εργοδοτική πλευρά να πράξει το ίδιο, έτσι ώστε με συλλογικότητα και πνεύμα συνεργασίας να συμβάλουμε στην ομαλή επανεκκίνηση και ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

«Ο κοινωνικός διάλογος, ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών θεσμίων, όπως και η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των εργαζομένων με απότοκο τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και κοινωνικής γαλήνης, αποτελούν για τη ΣΕΚ αδιαπραγμάτευτη ανάγκη και προτεραιότητα.  Ως εκ τούτου, καλούμε τους εργοδότες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, συνετά και αλληλέγγυα ώστε να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση, δημιουργώντας ευοίωνη προοπτική για την επόμενη μέρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ)

 
10788
Thumbnail