Το σενάριο που θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό

Πως θα επηρεάσει την Κύπρο η απόφαση Βρετανίας για επιβολή προστίμου 5.000 λιρών για όποιον επιχειρήσει ταξίδι αναψυχής

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στο περίμενε οι ξενοδόχοι της Κύπρου για το πότε θα δεχτούν τελικά τους Βρετανούς τουρίστες μετά και τις τελευταίες συζητήσεις που γίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με τις σκέψεις για επιβολή προστίμου 5.000 λιρών για όποιον Βρετανό, επιχειρήσει ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό πριν να δοθεί άδεια. 
Σύμφωνα και με πληροφορίες στην Brief, από αρμόδιο άτομο του τουριστικού τομέα που γνωρίζει τις καταστάσεις, αν και είναι νωρίς να γίνει κάποιο σχόλιο, ή να φτιάξουν νέο πλάνο, εντούτοις η εξέλιξη αυτή ίσως προκαλέσει ανησυχία στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Επίσης, σημειώνεται πως υπάρχει χρόνος για να δούν τι θα γίνει αφού την 5η Απριλίου αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις.

Παράλληλα η Brief επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, κ. Βασίλη Σταματάρη, ο οποίος ανέφερε στην Brief, ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ υψηλό πρόστιμο και πιθανόν να αντιβαίνει και δικαιώματα ελευθερίας κίνησης.

«Στη στιγμή που αν και εφόσον αποφασιστεί διάταγμα απαγόρευσης ταξιδιού, δεν βλέπω τι χρειάζεται να υπάρχει και πρόστιμο», επεσήμανε.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταματάρης, σίγουρα η κυβέρνηση της Βρετανίας θα δέχεται αρκετές πιέσεις, πέραν από την αντιπολίτευση και από τις αεροπορικές εταιρείες και διοργανωτές ταξιδίων.

Δείτε επίσης:Στοπ στα μη απαραίτητα ταξίδια βάζουν οι 27 της ΕΕ

Είναι κοινή επιθυμία να αρχίσει η αναδίπλωση του τομέα των ταξιδίων, πρόσθεσε ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτορείων τονίζοντας πως αν η Βρετανία αποφασίσει το διάταγμα αυτό με την επιβολή του προστίμου, ή αν άλλες χώρες σκεφτούν τέτοια απαγορευτικά μέτρα θα καταδικάσουν με ανεπιτρεπτή τρόπο, τον τουρισμό και την ελευθερία κίνησης.

«Δεν θέλουμε να επεμβουμε σαν επαγγελματίες για να πούμε ότι θέλουμε να δουλέψουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο των οποιονδήποτε, αλλά φαίνεται μέσα από τα μέτρα προστασίας, τον προγραμματισμό εμβολιασμών, τα πρωτόκολλα και τις κατηγοριοποιήσεις χωρών τα οποία εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες και ειδιικά στην Κύπρο που είναι μικρός τόπος, τέτοια επιπλέον μέτρα θα μας φέρουν πιο πίσω από όταν ξεκινήσαμε με την πανδημία» ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν γινονται επαφές με τουριστικά πρακτορεία στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε στην Brief πως συνεχίζονται οι επαφές.

Καταληκτικά, σημείωσε πως οι προσπάθειες και ο προγραμαμτισμός συνεχίζονται, με την ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις γιατί θα είναι καταστροφική εξέλιξη, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλους τους προορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την παράταση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη Ιουνίου, καθώς και την επέκταση του νόμου περί Κορωνοϊού, που προσδίδει στην κυβέρνηση έκτακτες εξουσίες, έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι κυβερνητικές προτάσεις στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση, αν και Βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν κατά τη σχετική συζήτηση την αντίθεσή τους είτε με την «αργή» άρση του lockdown είτε με τις αυξημένες εξουσίες που αποκτά η κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει το χρονοδιάγραμμα που ορίζει πλήρη άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου, ενώ δικαιολόγησε την επέκταση των εκτάκτων εξουσιών λέγοντας ότι είναι αναγκαία π.χ. για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από εξώσεις εν μέσω πανδημίας ή για τη διενέργεια δικαστικών συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μεταξύ των μέτρων που εισήγαγε η κυβέρνηση είναι η επιβολή προστίμου 5.000 λιρών για όποιον επιχειρήσει ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό πριν να δοθεί άδεια. Η πιο σύντομη πιθανή ημερομηνία για άρση της απαγόρευσης διεθνών ταξιδιών αναψυχής παραμένει η 17η Μαΐου, με τις αποφάσεις να αναμένεται πως θα ανακοινωθούν στις 5 Απριλίου. Το πρόστιμο θα αρχίσει να ισχύει από την προσεχή Δευτέρα (29 Μαρτίου), ενώ αυτή η απόφαση επηρεάζει και την Κύπρο, καθώς θα υπάρξει καθυστέρηση με τις κρατήσεις και αφίξεις τουριστών από την Βρετανία. 

Ξένια Προδρόμου