Σφραγίζει τα νέα μέτρα σήμερα το Υπουργικό - Πληροφορίες

Νέα μέτρα για εστίαση, εκδηλώσεις και σπίτια - Αυξάνεται η τηλεργασία - Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία

Στη μείωση των κοινωνικών συναθροίσεων στοχεύει κυρίως τελικά το νέο πακέτο μέτρο που προωθείται για έγκριση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από την χθεσινή σύσκεψη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας. 

Πέφτουν οι αριθμοί στις συναθροίσεις

Όπως έγραψε από χθες βράδυ η brief, αποφασίστηκε και πάει Υπουργικό για έγκριση όπως μειωθούν οι αριθμοί ατόμων για συναθροίσεις σε σπίτια, χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, γάμους, βαφτίσεις, άλλες εκδηλώσεις και εκκλησίες. 

Στα σπίτια οι συναθροίσεις αναμένεται να πέσουν στα 10 άτομα από 20 που είναι σήμερα ενώ για χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, άλλες εκδηλώσεις και εκκλησίες οι τελικοί αριθμοί θα κλειδώσουν στο Υπουργικό. 

Αυξάνεται το ποσοστό τηλεργασίας

Επιπλέον αναμένεται να γίνουν διαφοροποιήσεις και στην τηλεργασία. Το πιθανότερο είναι να αυξηθεί στο 50% από το 40% που είναι σήμερα ενώ υπάρχουν σκέψεις και για κάποιες αλλαγές στη λίστα με τις ουσιώδεις υπηρεσίες που εξαιρούνται από το συγκεκριμένο μέτρο, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα δουλεύει από το σπίτι. 

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία

Όσον αφορά το μεγάλο δίλλημα που ήταν τα σχολεία, τελικά αποφασίστηκε όπως ανοίξουν κανονικά την Δευτέρα 10/1 και τα νηπιαγωγεία στις 7/1, σύμφωνα δηλαδή με την προηγούμενη απόφαση. Θα αυξηθεί όμως η συχνότητα των τεστ στους μαθητές,  με στόχο να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα.

Αναμένεται επίσης να επεκταθεί το μέτρο με την δωρεάν διάθεση self test. 

Όσον αφορά την εισήγηση για μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, φαίνεται ότι για την ώρα δεν προχωρά. Θα εξεταστεί ξανά σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Απορρίφθηκαν διάφορες εισηγήσεις όπως το κέρφιου, το προσωρινό κλείσιμο κέντρων διασκέδασης ή κλείσιμο χώρων εστίασης συγκεκριμένη ώρα. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει στις 9:30 το πρωί και ακολούθως ο Υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν.