Σφραγίζεται η ίδρυση του EMGF / Σήμερα οι υπογραφές

Και επίσημα η ίδρυση του διεθνούς οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF) / Μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπογραφές

Στο Προεδρικό θα υπογραφεί σήμερα (22/9) στις 10:30, μέσω τηλεδιάσκεψης, το καταστατικό του διεθνούς οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF), με την Κύπρο να εκπροσωπείται από την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, αφού προηγουμένως το Υπουργικό ενέκρινε το καταστατικό και εξουσιοδότησε την Υπουργό να το υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, «με την τελετή σφραγίζεται κι επισήμως η ίδρυση του EMGF, στον οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή», ενώ προστίθεται ότι «το EMGF αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Αιγύπτου, καθώς αξιοποιεί τις εξαιρετικές σχέσεις και συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να βρεθούν οι τρόποι αξιοποίησης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, του φυσικού πλούτου της περιοχής και, κατά κύριο λόγο, του φυσικού αερίου».

Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ έχουν προσκληθεί οι πρέσβεις στην Κύπρο των χωρών μελών του EMGF και άλλοι αξιωματούχοι.

Να υπενθυμίσουμε πως η Υπουργός Ενέργειας σε προηγούμενες τις δηλώσεις σημείωσε πως το EMGF, στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Αιγύπτου, «καθώς αξιοποιεί τις εξαιρετικές σχέσεις και συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να βρεθούν οι τρόποι αξιοποίησης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, του φυσικού πλούτου της περιοχής και, κατά κύριο λόγο, του φυσικού αερίου. Σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί, βεβαίως, να ενταχθούν και άλλα θέματα για συζήτηση στο πλαίσιο του EMGF, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Όπως επεσήμανε η Υπουργός, εκτός από τις χώρες μέλη στο EMGF εμπλέκονται και εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές που συζητούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, γεγονός που διασφαλίζει την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων.

Ερωτηθείσα κατά πόσον το Φόρουμ θα θέσει επί τάπητος και θέματα υποδομών, η κα Πηλείδου απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι παρόλο που σε αρχικό στάδιο δίνεται έμφαση στο φυσικό αέριο, τις εμπλεκόμενες χώρες απασχολούν, επίσης, οι αγωγοί ηλεκτρισμού, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται στο επίπεδο των διακρατικών διαβουλεύσεων. «Η συμμετοχή των εταιρειών διασφαλίζει ότι τα θέματα που τις αφορούν και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην περιοχή, θα προχωρούν ταυτόχρονα, ούτως ώστε οι αποφάσεις να υλοποιούνται», συμπλήρωσε.

 
10710
Thumbnail