Σχέδιο Δράσης για απασχόληση ατόμων με αναπηρίες ζητά ο ΚΥΣΟΑ

Την εφαρμογή των συμπερασμάτων και εισηγήσεων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που άπτονται του δικαιώματος των πολιτών με αναπηρίες στην εργασία και την απασχόληση και να τεθούν επί τέλους στην ημερήσια διάταξη των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας ζητεί η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ).
 
Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι σε επιστολή της ΚΥΣΟΑ προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «πρόκειται για συμπεράσματα και εισηγήσεις που υποβλήθηκαν μετά από την πριν από δύο σχεδόν χρόνια επίσκεψη στη χώρα μας, Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στον Τομέα για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, που περιλαμβάνονται σε έκθεση για την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ «το Κίνημα των ατόμων με αναπηρίες επιθυμεί όπως κατά την υλοποίηση των εν λόγω τελικών συμπερασμάτων και εισηγήσεων της Επιτροπής δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση δράσεων για την άρση των βασικότερων εμποδίων στην εργοδότηση των πολιτών με αναπηρίες».
 
Τα βασικότερα εμπόδια για εργοδότηση των πολιτών με αναπηρίες είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ άλλων η επίλυση των προβλημάτων και καταπολέμηση των διακρίσεων που εξακολουθούν να υφίσταται στον τομέα της απασχόλησης των πολιτών με αναπηρίες, υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση ατόμων με αναπηρίες, το οποίο να περιλαμβάνει κίνητρα προς τους εργοδότες, παροχή εύλογων προσαρμογών, παροχή πλήρως προσβάσιμης επαγγελματικής και δια βίου κατάρτισης και δημιουργία βάσης δεδομένων για τους εργοδότες όπου θα μπορούν να εντοπίσουν τα προφίλ των εργαζομένων με αναπηρίες που ταιριάζουν στις απαιτήσεις των επιχειρήσεών τους.
 
Ζητά υιοθέτηση θετικών δράσεων (ίση μεταχείριση, εύλογες προσαρμογές, δια βίου κατάρτιση κλπ.) οι οποίες να συνοδεύουν τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων και μείωση του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού των ατόμων με αναπηρίες που είναι εκτός αγοράς εργασίας, μέσω μεταρρύθμισης της υφιστάμενης νομοθεσίας ανάλογα, καθώς και λήψη άλλων μέτρων για την αύξηση του χαμηλού ποσοστού απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες σε συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις.
 
Επιβάλλεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως θεσπιστεί νομοθεσία και εφαρμοστούν κίνητρα για την πρόσληψη εργαζομένων με αναπηρίες στον ιδιωτικό τομέα, που να προβλέπει ρητά την παροχή εύλογων προσαρμογών, με σκοπό την άρση των εμποδίων για τους εργαζόμενους με αναπηρίες όσον αφορά την εξεύρεση και διατήρηση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
 
Σύμφωνα, τέλος, με τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις στην έκθεση «υπάρχει έλλειψη διαλόγου μεταξύ της Κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών. Προγραμματίζονται μονομερώς διάφορα μέτρα, για τα οποία ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι εκ των υστέρων. Ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση, η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες συμπεριλαμβανομένων,  έχει αποδυναμωθεί».

«Το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες αναμένει από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να υλοποιήσει την πρόθεση του, όπως αυτή καταγράφεται στην Έκθεση της Επιτροπής, και να επαναφέρει τον διάλογο προκειμένου να εντοπίσει τρόπους για την αύξηση της απασχολησιμότητας των ατόμων με αναπηρίες και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας ανάμεσα στους πολίτες αυτούς, δέσμευση που δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο από μέρους τους μέχρι σήμερα», αναφέρεται καταληκτικά.