Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»: 3.152 αιτήσεις στο Υπ. Εργασίας-Απορρίφθηκαν 703

Οι 3 βασικοί λόγοι απόρριψης των αιτήσεων για το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» - Τι γίνεται με τις υπόλοιπες αιτήσεις

Μέχρι σήμερα (30/9) το πρωί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρέλαβε από τις τράπεζες 3.152 αιτήσεις για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, ποσοστό που αποτελεί το 49% των συνολικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Εργασίας, Μάριος Σαββίδης. 
 
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι υπολείπονται για να αποσταλούν από τις τράπεζες στο Υπουργείο επιπλέον 3.290 αιτήσεις, από τις συνολικά 6.442 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 
Προβαίνοντας σε μία ανάλυση των 3.152 αιτήσεων που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα από τις τράπεζες στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από αυτές, οι 2.194 είναι πλήρεις αιτήσεις, οι 126 αφορούν ειδικές περιπτώσεις και οι 805 αφορούν ημιτελείς αιτήσεις, ενώ έχουν αποσυρθεί 27 αιτήσεις.
 
Επιπλέον, ο Προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία είπε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι σήμερα, Τετάρτη, το Υπουργείο Εργασίας απέστειλε 674 επιστολές απόρριψης για ένταξη στο Σχέδιο, από τις συνολικά 703 αιτήσεις που έχουν απορριφθεί.
 
Τρεις από τους βασικότερους λόγους απόρριψης αιτήσεων, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, είναι το ότι δεν πληρείται το εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο καθώς και το κριτήριο των πιστωτικών διευκολύνσεων, το οποίο αφορά δανειολήπτες που είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2017 και συνέχισαν να έχουν ΜΕΔ μέχρι την 30η Ιουνίου του 2019, όταν ανακοινώθηκε η έναρξη του Σχεδίου Εστία. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι 383 αιτήσεις βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης για συμμετοχή στο Εστία, ενώ το Υπουργείο Εργασίας διαπίστωσε, όπως σημείωσε, πως για 263 αιτήσεις οι δανειολήπτες είναι μη βιώσιμοι οικονομικά και αυτές οι αιτήσεις θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών για να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.
 
Επί του προκειμένου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος του Υπουργείου Οικονομικών με αρμόδιους φορείς για πιθανά σενάρια συμπληρωματικών σχεδίων σε ό,τι αφορά τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων για το Σχέδιο Εστία.

Σημειώνεται ότι στόχος του Εστία είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι όσοι εγκριθούν για το Σχέδιο Εστία θα έχουν "κούρεμα" στο δάνειο τους που θα είναι 5% το ελάχιστο για όσους η αξία της κατοικίας τους που είναι υποθήκη στο δάνειο, είναι μεγαλύτερη από το ποσό του δανείου, ενώ στις περιπτώσεις που η αξία της κατοικίας είναι μικρότερη από το δάνειο το κούρεμα είναι η διαφορά της αγοραίας αξίας με το δάνειο. Από το ποσό που θα απομείνει αφού αφαιρεθεί το κούρεμα, το κράτος θα καταβάλει το 33%.

Το αρχικό χρονικό περιθώριο που δόθηκε στις τράπεζες για να μεταφέρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας τις αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στο Εστία, άρχιζε την 1η Αυγούστου και ολοκληρωνόταν την 31η Αυγούστου, αλλά δόθηκε παράταση.

ΚΥΠΕ - Κώστας Σταυρινός
 

 
16352