Σχέδιο ΕΣΤΙΑ: Απορρίφθηκαν 3 στις 5 αιτήσεις που εξετάστηκαν

Πόσες αιτήσεις εξέτασε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας / Πόσες εγκρίθηκαν και πόσες απορρίφθηκαν

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Εκτός Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» θα μείνει τελικά η μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών, αφού μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία απόρριψης πέραν των 3.000 αιτήσεων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που παρέθεσε στην Brief ο Προϊστάμενος του Σχεδίου, Μάριος Σαββίδης, μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εργασίας έχει παραλάβει 5.546 αιτήσεις από το σύνολο των 6.381 αιτήσεων που κατατέθηκαν σε τράπεζες και υπολείπονται άλλες 835 για να προχωρήσει η εξέτασή τους.

Από τις 5.546 αιτήσεις που τέθηκαν ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας, πρόσθεσε, οι 3.473 είναι πλήρεις, 449 χαρακτηρίστηκαν ως ειδικές περιπτώσεις, 58 αιτήσεις αποσύρθηκαν, ενώ άλλες 1.566 αιτήσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα ημιτελείς.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Σαββίδη μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί συνολικά 2.380 επιστολές στους αιτητές που έχουν εξετασθεί, εκ των οποίων οι 338 αφορούσαν τελική έγκριση και ένταξη στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και οι υπόλοιπες 2.042 αφορούσαν περιπτώσεις που απορρίφθηκαν.

Από τις υπόλοιπες αιτήσεις που βρίσκονται υπό εξέταση, συνέχισε, 340 αιτήσεις βρίσκονται στη διαδικασία της τελικής έγκρισης, ενώ 585 αιτήσεις κρίθηκαν ως επιλέξιμες αλλά μη βιώσιμες και άλλες 94 ως επιλέξιμες αλλά έτυχαν αναδιάρθρωσης και θα παραπεμφθούν στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και θα αποφασίσει πως θα στηριχθούν.

Την ίδια ώρα, άλλες 1.153 αιτήσεις βρίσκονται στην διαδικασία απόρριψης, αφού οι αιτητές δεν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί για ένταξή τους στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, από το σύνολο των 5.546 αιτήσεων που έχουν τεθεί ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας, οι 3.195 έχουν απορριφθεί ή βρίσκονται στο στάδιο απόρριψης, 678 έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης και 679 παραπέμφθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τις υπόλοιπες αιτήσεις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Πάντως, τα πιο πάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν και τον αρχικό υπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανέμενε ότι θα εγκρίνονταν 1.000 με 1.200 τελικά αιτήσεις από τις 6.381 που κατατέθηκαν από τους δανειολήπτες.

Πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της εξέτασης όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, ο κ. Σαββίδης εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα κατατεθούν στο Υπουργείο Εργασίας και οι υπόλοιπες 835 αιτήσεις από πλευράς τραπεζών για να αρχίσει ο έλεγχός τους.

Υπό κανονικές συνθήκες, συμπλήρωσε, το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να εξετάσει τις αιτήσεις και να απαντήσει στους αιτητές μέχρι το τέλος Μαρτίου, κάτι που όπως φαίνεται θα είναι δύσκολο

Όπως εξήγησε, λόγω των συνεχών καθυστερήσεων και παρατάσεων που έχουν δοθεί για προσκόμιση επιπρόσθετων στοιχείων και με δεδομένο ότι εκκρεμεί ακόμη η αποστολή άλλων 835 αιτήσεων από πλευράς τραπεζών, η όλη διαδικασία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί τελικά περί τα τέλη Απριλίου.

Εν αναμονή και το ΥΠΟΙΚ για ολοκλήρωση του νέου Σχεδίου
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως από τον χρόνο ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων για το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» επηρεάζεται και η ετοιμασία του νέου Σχεδίου που θα εξαγγελθεί για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται πως, το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις 20 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους δανειολήπτες που, ενώ υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο «ΕΣΤΙΑ» και παρόλο που πληρούν τα βασικά κριτήρια εισδοχής σε αυτό, δεν είναι δυνατό να ενταχθούν, λόγω μη ικανοποίησης του κριτηρίου βιωσιμότητας. Δηλαδή με βάση τους όρους του Σχεδίου δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους.

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, «για αυτές τις κατηγορίες δανειοληπτών, προσθέτει, «το κράτος θα σταθεί αρωγός, παρέχοντάς τους στήριξη, μέσω εναλλακτικών λύσεων, όπως μεγαλύτερη απομείωση του ύψους του δανείου τους, μεγαλύτερη συνεισφορά από το κράτος ή συνδυασμός των δύο πιο πάνω, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν την κύριά τους κατοικία».

Προς τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών, όπως το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάσει συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής για την υλοποίηση σχεδίου που θα καλύπτει τις κατηγορίες αυτές των δανειοληπτών».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αξίζει, όμως, να τονιστεί πως, για να μπορέσει το Υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει το νέο Σχέδιο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των αιτήσεων για το «ΕΣΤΙΑ» και να διαφανεί ακριβώς ο αριθμός των δανειοληπτών που θα πρέπει να στηριχθούν από το κράτος.

Πάντως, σύμφωνα και με τα όσα εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με βάση το Εστία 2 που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση, με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα, ενώ και οι τράπεζες θα επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος. 

Υπενθυμίζεται πως, στόχος του «ΕΣΤΙΑ» είναι η προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ, με το κράτος να καταβάλλει το 1/3 της δόσης που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση των δανείων.

Μάριος Αδάμου
 
16325
Thumbnail