Σχέδιο ΕΣΤΙΑ: Εγκρίθηκαν μόλις 598 / Απορρίφθηκαν 1.575

Το Υπουργείο Εργασίας αναμένει την κατάθεση άλλων 1.553 αιτήσεων από τις Τράπεζες / Πόσοι κρίθηκαν μη βιώσιμοι

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μη ικανοποιητικά κρίνονται τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε σχέση με το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», τα οποία, ωστόσο, δεν αναμένεται πως θα διαφοροποιηθούν δραματικά, αφού όπως εκτιμάται, πλέον, ο αριθμός όσων τελικά θα εγκριθούν δεν θα ξεπεράσει τους 1.000 με 1.200.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από τα όσα ανέφερε στην Brief, ο Προϊστάμενος του Σχεδίου, Μάριος Σαββίδης, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, μέχρι την Τετάρτη (25/11) είχαν αποσταλεί στο Υπουργείο Εργασίας για εξέταση 4.967 αιτήσεις, δηλαδή το σχεδόν το 76% του συνολικού αριθμού που έχει υποβληθεί στις Τράπεζες, σημειώνοντας πως αναμένεται η παραλαβή άλλων 1.553 αιτήσεων το προσεχές διάστημα, αφού ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων έφθασε τις 6.520.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εργασίας, από τις 4.967 οι 3.244 είναι πλήρεις, 1.414 είναι ημιτελείς-ελλιπείς, 267 χαρακτηρίστηκαν ως ειδικές περιπτώσεις, ενώ άλλες 42 αποσύρθηκαν από τους ίδιους τους αιτητές.

>>> Διαβάστε ακόμη: Περιμένεις επίδομα ή ανεργιακό; Δες ποιες αιτήσεις εξετάζονται <<<

Οι αιτήσεις που εξετάστηκαν
Από τις αιτήσεις που είναι πλήρεις ή έχουν χαρακτηριστεί ως ειδικές περιπτώσεις, δηλαδή 3.511 αιτήσεις, έχουν εξεταστεί συνολικά έως τώρα 2.968 ενώ οι υπόλοιπες 543 βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου, ο οποίος αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Από όσες αιτήσεις εξετάστηκαν, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», οι 598 εγκρίθηκαν, 1.575 απορρίφθηκαν, 418 κρίθηκαν ως μη βιώσιμες και θα παραπεμφθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, 62 έτυχαν αναδιάρθρωσης και θα αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών πως θα βοηθηθούν οι αιτητές, ενώ οι υπόλοιπες 315 επεστράφησαν πίσω στις Τράπεζες λόγω ελλιπών στοιχείων.

Επιπρόσθετα ο κ. Σαββίδης ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, πως μέχρι και προχθές (25/11) είχαν αποσταλεί από το Υπουργείο Εργασίας 1.237 επιστολής απόρριψης, εκ των οποίων γύρω στις 500 αφορούσαν ημιτελείς αιτήσεις, και 13 επιστολές έγκρισης.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα ενημερωθούν σχετικά όσοι εγκρίθηκαν έως τώρα, σημειώνοντας πως οι Τράπεζες έχουν ειδοποιηθεί ήδη. «Με τις τράπεζες είμαστε σε καθημερινή επαφή για να μην υπάρχει καθυστέρηση και να αρχίσει η προσφορά αναδιάρθρωσης σε όσους έχουν εγκριθεί», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σαββίδης τόνισε πως, «προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους δανειολήπτες», σημειώνοντας ότι «παρότι έχει παρέλθει η περίοδος προσκόμισης των απαραίτητων πιστοποιητικών για να θεωρείται μία αίτηση πλήρης, εντούτοις, δίνουμε μία ακόμη ευκαιρία στους δανειολήπτες να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα παραστατικά για να καταστεί δυνατή η εξέταση της αίτησής τους».

Επεσήμανε ακόμη πως, «παρότι μία αίτηση μπορεί να είναι ημιτελής, εντούτοις, προχωρούμε σε εξέτασή της για να διαφανεί εάν μπορεί να εγκριθεί ή όχι ο αιτητής και αναλόγως να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεν ικανοποιούν οι αριθμοί το Υπουργείο Εργασίας
Ερωτηθείς εάν ικανοποιούν το Υπουργείο Εργασίας τα έως τώρα δεδομένα σε σχέση με το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» ο κ. Σαββίδης απάντησε αρνητικά. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το ποσοστό και τον αριθμό όσων αιτήσεων εγκρίνονται για ένταξη στο Σχέδιο ‘ΕΣΤΙΑ’. Εμείς θα θέλαμε, εάν ήταν δυνατόν, να εγκριθούν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», συμπλήρωσε.

Κληθείς να πει ποια είναι η εκτίμηση για τον τελικό αριθμό όσων θα εγκριθούν και θα ενταχθούν στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», ο κ. Σαββίδης εκτίμησε πως ο αριθμός όσων θα εγκριθούν δεν θα ξεπεράσει τους 1.000 με 1.200 από τους 6.520 που υπέβαλαν αίτηση, σημειώνοντας πως τα τελικά αποτελέσματα του Σχεδίου αναμένονται προς το τέλος του έτους.

Μάριος Αδάμου
 
20783