Σχεδόν €21 εκατ. για επίδομα ανεργίας στην τουριστική βιομηχανία

Το ποσό αυτό καταβλήθηκε σε δικαιούχους την περίοδο Νοεμβρίου 2018-Μαρτίου 2019 και είναι αυξημένο κατά 8,8%

Ποσό 21 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκε από το κράτος για πληρωμή επιδόματος ανεργίας λόγω προσωρινής αναστολής των εργασιών ή τερματισμό της απασχόλησης κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοεμβρίου 2018-Μαρτίου 2019) στην Τουριστική Βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, σε απάντηση ερωτήματος που υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, η Υπουργός Εργασίας παραθέτει στοιχεία για τα τελευταία τρία έτη (από 1/11/2016-31/3/2019), αναφορικά με το ποσό που πληρώθηκε στα άτομα που εγκρίθηκαν για επίδομα ανεργίας λόγω προσωρινής αναστολής των εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων ή τερματισμού της απασχόλησής τους κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοεμβρίου-Μαρτίου) στην τουριστική βιομηχανία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Βάσει των στοιχείων, το μεγαλύτερο ποσό διατέθηκε για καταβολή επιδόματος ανεργίας σε άτομα που εργάζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Συνολικά διατέθηκαν 17.390.362 ευρώ σε 8.290 ανέργους με την πλειοψηφία αυτών να είναι Ελληνοκύπριοι. 

Σημειώνεται πως, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως φαίνεται και στον πιο πάνω πίνακα, παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 10,17% στο ποσό τους επιδόματος, αφού την περίοδο Νοεμβρίου 2017-Μαρτίου 2018 καταβλήθηκε το ποσό 15.784.476 ευρώ. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Στα εστιατόρια και κέντρα αναψυχής έχει καταβληθεί για τη χειμερινή σεζόν σε ανέργους ποσό 2.384.074 ευρώ σε σχέση με 2.352.524 ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Αναλυτικά τα ποσά φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Σε άλλες συναφείς δραστηριότητες τη χρονική περίοδο από 1/11/2018 έως 31/3/2019 καταβλήθηκε ποσό 1.352.400 ευρώ σε ανέργους σε σχέση με 1.281.878 ευρώ την περίοδο Νοεμβρίου 2017-Μαρτίου 2018. Αναλυτικά τα ποσά φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα: ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Συναφώς και βάσει των πιο πάνω, την περίοδο Νοεμβρίου 2018-Μαρτίου 2019 καταβλήθηκε από το κράτος για πληρωμή επιδόματος ανεργίας το ποσό των 21.126.836 ευρώ σε σχέση με 19.418.878 ευρώ την περίοδο Νοεμβρίου 2017-Μαρτίου 2018, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 8,8%.

Αναλυτικά τα ποσά φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα: ΣΥΝΟΛΟ

 

 
6849
Thumbnail

Την απογοήτευση του για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει την τελευταία στιγμή το πολύ σημαντικό, όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας, εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

ad1mobile

Όπως αναφέρει, «εύλογα διερωτάται ο κάθε Κύπριος πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος αυτού του τόπου, ποιος ο λόγος να αποσύρει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί, να δημοσιευθεί, τα τεθεί σε ισχύ και να ενημερωθεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, διαφορετικά η Κύπρος κινδυνεύει με τεράστιο πρόστιμο το οποίο θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης».

«Ποιος ο λόγος να αποσύρει ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή μετά από κοινωνικό διάλογο; Ένα νομοσχέδιο στην εισηγητική έκθεση του οποίου αναφέρεται κατά λέξη ότι ‘περιλαμβάνει πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών’;», διερωτάται ο κ. Φακοντής.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Ποιος ο λόγος να αποσύρει ένα νομοσχέδιο για το οποίο οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ζήτησαν την άμεση προώθηση της ψήφισης του ως είχε κατατεθεί, δηλώνοντας μάλιστα ότι υπήρξε συναντίληψη σε πολιτικό επίπεδο των δύο εμπλεκομένων Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας;», διερωτάται περαιτέρω.

ad2mobile

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση του νομοσχεδίου δεν υποκρύβει την πλήρη ταύτιση της με τις απαιτήσεις της εργοδοτικής πλευράς, οι οποίες ήταν αυτές που την ώθησαν να καταθέσει, μόλις πρόσφατα και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους,  τροπολογίες επί του αρχικού κειμένου, οι οποίες φυσικά και δεν έγιναν αποδεκτές από τους παρόντες βουλευτές μέλη της Κ.Ε. Εργασίας», συνεχίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Ευελπιστούμε ότι το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και όχι υπαναχώρησης της κυβέρνησης στις απαράδεκτες απαιτήσεις της εργοδοσίας», καταλήγει.

article 1