Σημαντική αύξηση στις εγγραφές νέων εταιρειών τον Οκτώβρη/ΠΙΝΑΚΕΣ

Ο αριθμός των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν τον Οκτώβριο και το 10μηνο σε σύγκριση με προηγούμενα έτη/ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΠΙΝΑΚΕΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2018 ανήλθε τον Οκτώβριο ο αριθμός των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν στην Κύπρο, παρουσιάζοντας, μάλιστα, αλματώδη άνοδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αφού αυτό επιτυγχάνεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα στοιχεία Οκτωβρίου
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα του Εφόρου Εταιρειών που ζήτησε, εξασφάλισε και αναλύει η Brief, τον προηγούμενο μήνα εγγράφηκαν συνολικά 1.314 νέες εταιρείες σε σχέση με 1.049 τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 25%.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, δε, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού προ διμηνίας ο αριθμός των νέων εταιρειών ήταν μόλις 942. Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα υπήρξε αύξηση της τάξεως του 40% σχεδόν. 

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως τον Οκτώβριο καταγράφηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός νέων εταιρειών, τόσο κατά την τρέχουσα χρονιά όσο και τους τελευταίους 27 μήνες, αφού η τελευταία φορά που ο αριθμός των νέων εταιρειών είχε ξεπεράσει τις 1.300 ήταν τον Ιούλιο του 2018, μήνα κατά τον οποίο εγγράφηκαν συνολικά 1.375 νέες εταιρείες.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επίσης, όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα, ο αριθμός των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών είναι και ο υψηλότερος της τελευταίας οκταετίας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Εγγραφές νέων εταιρειών από το 2013 έως το 2020 με μήνα αναφοράς τον Οκτώβριο: α

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται και ο αριθμός των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν το 2020 από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, στον οποίο φαίνεται και η μεγάλη αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Εγγραφές νέων εταιρειών από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2020: α

Η πορεία το 10μηνο
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως παρά την σημαντική αύξηση που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα και βάσει των στοιχείων, το 10μηνο εγγράφηκαν συνολικά 8.639 νέες εταιρείες σε σχέση με 10.260 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 16%.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Επίσης, ο αριθμός των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν το 10μηνο του έτους, είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε ποτέ στην χώρα μας από το 2013, τελευταία χρονιά για την οποία διατηρεί στατιστικά στοιχεία ο Έφορος Εταιρειών.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γραφικό, σε σχέση με πριν 8 χρόνια, δηλαδή το 2013, χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των νέων εταιρειών είναι μειωμένος κατά 2,1%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: Εγγραφές νέων εταιρειών την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου κάθε έτους από το 2013 έως το 2020: α

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Το σύνολο των εταιρειών
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο μέχρι τις 31/10/2020 ήταν 228.080.

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2019, περίοδο κατά την οποία οι εγγεγραμμένες εταιρείες ανέρχονταν στις 223.282.
 

Μάριος Αδάμου
 
21619