Σημαντικό: €300 πρόστιμο για όσους εργαζόμενους δεν έχουν test

Το πρόστιμο θα επιβαρύνει τους εργοδότες και όχι τους εργαζομένους / Δείτε που μπορείτε να κάνετε rapid test

Tεστ κορωνοϊού  για όλους τους εργαζομένους που επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου με φυσική παρουσία στη δουλειά τους,  προβλέπει η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκε σε εφαρμογή το πρωί. 

Κατ' αρχάς όλοι όσοι εργάζονται ή είναι ιδιοκτήτες κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής που ανοίγουν ξανά τις πύλες τους μετά από τις 10 Ιανουαρίου οφείλουν να προβούν σε rapid test.

Παράλληλα, σε τεστ πρέπει να υποβληθεί και όλο το προσωπικό άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιστρέφει από σήμερα στην εργασία του.

Άρα όσοι εργαζόμενοι επέστρεψαν σήμερα 1/2 στη δουλειά τους ή θα επιστρέψουν στις 8/2 πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε εξέταση rapid test. 

Επιπλέον, τίθεται σε εφαρμογή και η οδηγία του Υπουργείου Υγείας για εβδομαδιαία εξέταση rapid test των εργαζομένων ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού κάθε επιχείρησης. Αυτό από σήμερα ισχύει ουσιαστικά για επιχειρήσεις και εταιρείες που βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown στις εργασίες τους.

Τι ακριβώς ισχύει

Οι επιχειρήσεις γενικά, από αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να μεριμνήσουν να ελέγχονται οι εργαζόμενοι τους ως ακολούθως:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος με rapid test θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 εργαζόμενους. 
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά. 

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά και οι πιο πάνω αριθμοί, αφορούν τους εργαζόμενους κάθε εταιρείας ανά υποστατικό και όχι τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων της εταιρείας. 

Έλεγχοι από Υπ. Υγείας και άλλες υπηρεσίες

Το Υπ. Υγείας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες θα προβαίνουν σε ελέγχους κατά πόσο οι υπαλλήλοι και εργαζόμενοι προέβησαν σε τεστ κορωνοιού. Με βάση τα διατάγματα, το πρόστιμο για όσους δεν πειθαρχούν στα διατάγματα επιβαρύνονται οι εργοδότες όχι οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι θα δέχονται πρόστιμο μόνο σε περιπτώσεις όπου αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test παρά τις οδηγίες του εργοδότη τους.

Δείτε όσα ανέφερε στην DigitalTv σχετικά με το θέμα η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας:

>>> Δείτε όλα τα νέα μέτρα εδώ <<<

 
13028