Σήμερα το διάταγμα Πετρίδη για αναστολή δόσεων

Τι θα περιλαμβάνει το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών

Εν αναμονή του Διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, καθώς και ο τρόπος αναστολής των δόσεων και τόκων δανείων, μετά και την χθεσινή (29/3) ψήφιση του σχετικού Νόμου από την Βουλή, τελούν άπαντες προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο αναμένεται πως θα δώσει ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, το εν λόγω Διάταγμα αναμένεται πως θα εκδοθεί εντός της σημερινής (30/3) μέρας και σε αυτό θα αποσαφηνίζεται πλήρως ο τρόπος εφαρμογής της αναστολής δόσεων και τόκων, όπως και οι προϋποθέσεις και όροι για εφαρμογή του μέτρου.

Στο Διάταγμα ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα – ασφαλιστικές δικλίδες προς αποφυγήν οποιασδήποτε κατάχρησης δυνατόν να παρουσιαστεί συνεπεία της λήψης του εν λόγω μέτρου.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 14 μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους <<<

Τι ψήφισε η Βουλή
Υπενθυμίζεται πως, σκοπός του Νόμου που ψήφισε η Βουλή, είναι η ανάθεση εξουσιών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασίζει για τη λήψη προσωρινών έκτακτων μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και αρμόδιες εποπτικές αρχές με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα εν λόγω μέτρα θα λαμβάνονται με γνώμονα τη διασφάλιση της σταθερότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, της στήριξης δανειοληπτών που καλύπτονται από τις πρόνοιες του υπό ψήφιση νόμου, την προαγωγή της δημόσιας ωφέλειας και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. 

Ειδικότερα, τα προτεινόμενα μέτρα αναστολής θα καλύπτουν τα ακόλουθα:
 
1/ Την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων
για πιστωτικές διευκολύνσεις προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Νοείται ότι, σε κάθε περίπτωση η αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής του γραπτού αιτήματος προς τον χρηματοοικονομικό οργανισμό, νοουμένου ότι ο δανειολήπτης πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια.

2/ Την αναστολή λήψης οποιωνδήποτε μέτρων από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του πιο πάνω προτεινόμενου μέτρου.

3/ Την αναστολή της υποχρέωσης χρηματοοικονομικών οργανισμών να ετοιμάσουν, υποβάλουν και ανακοινώσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις.

4/ Την αναστολή όλων των υποχρεώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών πέραν της υποχρέωσης ετοιμασίας, υποβολής και ανακοίνωσης οικονομικών καταστάσεων.

Σημειώνεται πως, όλα τα προαναφερθέντα μέτρα θα έχουν διάρκεια 9 μήνες, δηλαδή μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Γενικές αρχές
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις διατάξεις του Νόμου, τα μέτρα αναστολής διέπονται από τις ακόλουθες γενικές αρχές:

1/ Είναι περιορισμένης έκτασης και προσωρινού χαρακτήρα. Νοείται ότι, επί εξαμηνιαίας βάσεως, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την αρμόδια εποπτική αρχή, εξετάζουν από κοινού το ενδεχόμενο τερματισμού και/ή τροποποίησης των μέτρων αναστολής και σε περίπτωση που κάθε μέτρο αναστολής ενδείκνυται να τροποποιηθεί ή να τερματιστεί, υποβάλλεται από τον Υπουργό σε συνεργασία με την αρμόδια εποπτική αρχή πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη Απόφασης προς τροποποίηση ή τερματισμό του.

2/ Εφαρμόζονται με γνώμονα την επίτευξη των πιο κάτω στόχων:

  • τη διασφάλιση της σταθερότητας και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος.
  • τη στήριξη δανειοληπτών που καλύπτονται από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων διαταγμάτων,
  • την πρόληψη της δημιουργίας ή της εξάπλωσης κινδύνων, με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος,
  • την προστασία των δημόσιων πόρων, με την ελαχιστοποίηση του κόστους στήριξης για τους φορολογουμένους,
  • την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

3/ Αφορούν κεχωρισμένως κάθε χρηματοοικονομικό οργανισμό, υπό την έννοια ότι δεν επηρεάζουν το δικαίωμα κάλυψης οποιουδήποτε δανειολήπτη εμπίπτοντος στις καθορισμένες βάσει αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλων αρμοδίων εποπτικών αρχών κατηγορίες δανειοληπτών, από το ευεργέτημα της αναστολής αποπληρωμής δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων προς χρηματοοικονομικό οργανισμό, αδιαφόρως του αριθμού των παραχωρηθεισών στον δανειολήπτη πιστωτικών διευκολύνσεων από έναν ή περισσότερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Διάταγμα και Οδηγίες
Σημειώνεται πως, ο Υπουργός Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εποπτικής αρχής και στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δύναται να εκδίδει διατάγματα για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου.

Το εν λόγω Διάταγμα δύναται να προβλέπει για ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα θέματα:

1/ τον τρόπο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων και τη χρονική τους διάρκεια·

2/ τις προϋποθέσεις και τους όρους λήψεως των έκτακτων μέτρων.

3/ τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προς αποφυγήν οποιασδήποτε κατάχρησης δυνατόν να παρουσιαστεί συνεπεία της λήψης των έκτακτων μέτρων.

Παράλληλα, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές -Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, Επιτροπή Κεφαλαιογοράς Κύπρου, Έφορος Ασφαλίσεων και Έφορος Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, δύνανται να εκδίδουν Οδηγίες για τη ρύθμιση ή καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου.

Οι εν λόγω οδηγίες, δύναται να προβλέπουν για ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα θέματα:

1/ τον τρόπο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων και τη χρονική τους διάρκεια

2/ τις προϋποθέσεις και τους όρους λήψεως των έκτακτων μέτρων και

3/ τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προς αποφυγήν οποιασδήποτε κατάχρησης δυνατόν να παρουσιαστεί συνεπεία της λήψης των έκτακτων μέτρων.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τονίζεται, εξάλλου, πως οι διατάξεις του Νόμου δεν επηρεάζουν:

  • τις αρμοδιότητες και εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας που απορρέουν από τις διατάξεις του περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου και οποιουδήποτε άλλου σχετικού νόμου·
  • τις αρμοδιότητες και εξουσίες των αρμόδιων εποπτικών αρχών·
  • την εφαρμογή των διατάξεων του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου και των δυνάμει αυτού ασκουμένων εξουσιών της Αρχής Εξυγίανσης.

Συνεχής ενημέρωση Βουλή
Σημειώνεται, δε, πως στον Νόμο περιλήφθηκε και πρόνοια, βάσει της οποίας ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώνει γραπτώς και επί μηνιαίας βάσεως την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με τη λήψη μέτρων αναστολής ή σχετικά με την εξουσιοδότηση άλλων αρμόδιων εποπτικών αρχών να αποφασίζουν για τη λήψη τέτοιων μέτρων, με ειδική μνεία σε μέτρα αναστολής που αναφέρονται πιο πάνω. 
 

Μάριος Αδάμου