Σήμερα ο πρώτος e-πλειστηριασμός – Τα ακίνητα και οι τιμές

Στο «σφυρί» βγαίνουν 16 ακίνητα αξίας €2,2 εκατ. - Η πρεμιέρα των e-κποιήσεων θα συνοδευτεί με εκδήλωση διαμαρτυρίας

Σε ρυθμούς ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπαίνει από σήμερα (18/12) η Κύπρος, με την διενέργεια του πρώτου e-πλειστηριασμός, κατά την διάρκεια του οποίου θα επιχειρηθεί η εκποίηση 16 συνολικά ακινήτων, όλα της Goldian Holdings, αξίας 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει προσεκτικής μελέτης της Brief, προκύπτει πως όλα τα ακίνητα προς εκποίηση μέσω ηλεκτρονικού «σφυριού» είναι άδεια τεμάχια γης -οικόπεδα και χωράφια-, των οποίων οι επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης κυμαίνονται από 17.000 ευρώ έως και 495.000 ευρώ.

>>> Διαβάστε ακόμη: Με κινητοποιήσεις η πρεμιέρα των e-πλειστηριασμών <<<

Τα ακίνητα
Αναλυτικά τα κύρια χαρακτηριστικά των ακινήτων και οι επιφυλασσόμενες τιμές πώλησής τους έχουν ως εξής:

1/ Χωράφι 2.342 τ.μ. στον Λυθροδόντα θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 17.600 ευρώ, ενώ το ποσό εγγύησης έχει καθοριστεί στα 1.760 ευρώ.

2/ Χωράφι 4.692 τ.μ. στο Φρέναρος θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 23.000 ευρώ, ενώ το ποσό εγγύησης καθορίστηκε στις 2.300 ευρώ.

3/ Χωράφι 11.370 τ.μ. στο Φρέναρος θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 47.000 ευρώ, με το ποσό εγγύησης να καθορίζεται στις 4.700 ευρώ.

4/ Χωράφι 6.284 τ.μ. στη Βορόκληνη βγαίνει σε e-«σφυρί» με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 50.000 ευρώ και ποσό εγγύησης 5.000 ευρώ.

5/ Οικόπεδο 565 τ.μ. στον Λυθροδόντα θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 50.000 ευρώ και ποσό εγγύησης 5.000 ευρώ.

6/ Δύο οικόπεδα 730 τ.μ. και 747 τ.μ. στο Σούνι-Ζανάκια στη Λεμεσό θα επιχειρηθεί να εκποιηθούν με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 57.000 ευρώ το κάθε ένα και ποσό εγγύησης 5.700 ευρώ.

7/ Χωράφι 2.302 τ.μ. στη Δερύνεια θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 75.000 ευρώ, ενώ το ποσό εγγύησης καθορίστηκε στις 7.500 ευρώ.

8/ Οικόπεδο 599 τ.μ. στο Τσέρι θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 88.800 ευρώ. Το ποσό εγγύησης καθορίστηκε στις 8.800 ευρώ.

9/ Οικόπεδο 794 τ.μ. στη Γεροσκήπου θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 95.000 ευρώ και ποσό εγγύησης 9.500 ευρώ.

10/ Χωράφι 5.944 τ.μ. στο Αυγόρου θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 108.000 ευρώ. Το ποσό της εγγύησης καθορίστηκε στις 10.800 ευρώ.

11/ Οικόπεδο 709 τ.μ. στον Στρόβολο θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 120.000 ευρώ και ποσό εγγύησης 12.000 ευρώ.

12/ Χωράφι 9.834 τ.μ. στη Γεροσκήπου θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 160.000 ευρώ και ποσό εγγύησης 16.000 ευρώ. 

13/ Χωράφι 3.159 τ.μ. στη Λακατάμεια βγαίνει στο e-«σφυρί» με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 310.000 ευρώ και ποσό εγγύησης 31.000 ευρώ. 

14/ Χωράφι 3.876 τ.μ. στον Στρόβολο θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 435.000 ευρώ και ποσό εγγύησης 43.500 ευρώ.

15/ Χωράφι 7.358 τ.μ. στην Τάλα θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 495.000 ευρώ και ποσό εγγύησης 49.500 ευρώ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι επόμενοι e-πλειστηριασμοί
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, με βάση τα όσα αναφέρονται στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι επόμενες e-κποιήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί. Συγκεκριμένα, ο επόμενος για φέτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 30 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα επιχειρηθεί η ηλεκτρονική εκποίηση 4 ακινήτων της ΣΕΠΙΔΕΣ, εταιρείας που έχει συσταθεί μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού και η οποία διαχειρίζεται τα ακίνητά της.

Κατά το 2020 έχουν προγραμματιστεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τις 10 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα βγουν στο «σφυρί» άλλα 4 ακίνητα της ΣΕΔΙΠΕΣ, και για τις 30 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα επιχειρηθεί η εκποίηση 6 ακινήτων της Goldian Holdings.

Η διαχειρίστρια εταιρεία και ο ρόλος της
Σημειώνεται πως την διαχείριση της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανέλαβε η ACB E-AUCTIONS LTD, μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης διά μετοχών εγγεγραμμένη στην Κύπρο με αρ. εγγραφής HE393949. Η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και το εγγεγραμμένο γραφείο της ευρίσκεται στην οδό Δημητρίου Καρατάσου 15, Anastasios Building, 4ος Όροφος, Διαμ. 401, 2024 Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος. 

Αποκλειστική δραστηριότητά της είναι να ενεργεί ως Διαχειριστής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Πώλησης Ενυπόθηκου Ακινήτου μέσω Ηλεκτρονικού Συστήματος Πλειστηριασμού Διάταγμα Διατάγματος του 2019.

Ως Διαχειριστής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Πλειστηριασμού η ACB E-AUCTIONS LTD θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση, τον έλεγχο και την αξιόπιστη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Πλειστηριασμού, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ενυπόθηκου ακινήτου, δυνάμει του Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου του 1965, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται και του Διατάγματος και το οποίο ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ως το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού, το οποίο συνάδει με τις διατάξεις του Νόμου και του Διατάγματος.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η διαδικασία
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα, Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ., εκτός από τις δημόσιες αργίες. Η παράταση χρόνου, εφόσον προκύψει ανάγκη, διαρκεί μέχρι ακόμα μία ώρα. Αυτή είναι η πρώτη φάση του πλειστηριασμού.
 
Ακολούθως, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, σε περίπτωση που υπάρχει υποψήφιος(οι) προσφοροδότης(ες) με προνομιακό καθεστώς, ακολουθεί δεύτερη φάση υποβολής προσφορών δεκαπέντε (15) λεπτών μεταξύ υποψήφιων προσφοροδοτών με προνομιακό καθεστώς μόνο.

Μέσω του Συστήματος θα τίθενται σε πλειοδοσία ενυπόθηκα ακίνητα στις περιπτώσεις που ο ενυπόθηκος δανειστής επιλέγει, βάσει του δικαιώματος που του δίνει ο Νόμος, τη διενέργεια πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα. 
 
Με τη λειτουργία του, δίδεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων από όπου και αν βρίσκονται χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

Δικαίωμα εγγραφής στο Σύστημα και συνεπώς συμμετοχής στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ως προσφοροδότες έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Αξίζει, δε, επισημανθεί πως στους e-πλειστηριασμούς δεν μπορούν να συμμετάσχουν:

1/ Πρόσωπα που κατέχουν ποσοστό πέραν του 2% του μετοχικού κεφαλαίου του ενυπόθηκου δανειστή ή είναι συνδεδεμένα με αυτά τα πρόσωπα ή αντιπρόσωποι τους ή σύζυγοι τους ή γονείς τους.

2/ Αν είναι λειτουργοί, διευθυντές, εργαζόμενοι του ενυπόθηκου δανειστή

3/ Αν είναι λειτουργοί, διευθυντές, αντιπρόσωπο ή συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού του υπαλλήλου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού

4/ Οι εκτιμητές που ετοίμασαν την έκθεση εκτίμησης για το υπό πώληση ακίνητο και οι συγγενείς αυτών μέχρι τέταρτου βαθμού συγγένειας.

Σημειώνεται, επίσης, πως ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοιχτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές σε προκαθορισμένο χρονικά διάστημα. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με εκδήλωση διαμαρτυρίας η πρεμιέρα
Εξάλλου, όπως είχε γράψει χθες (17/12) η Brief, η σημερινή πρεμιέρα των e-πλειστηριασμών θα συνοδευτεί με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη στις 10 το πρωί και διοργανώνεται από το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κατά της Ασυδοσίας των Τραπεζών και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ της Άννας Θεολόγου, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή κι άλλων κινημάτων και κομμάτων.

Σύμφωνα, πάντως, με το Κίνημα ενάντια στις Εκποιήσεις, «η επιμονή του καρτέλ των τραπεζών για την εγκαθίδρυση πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με την έγκαιρη και απόλυτη συνεργασία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, προοιωνίζεται ένα τσουνάμι από μαζικές εκποιήσεις», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι τράπεζες δεν θα έμπαιναν στα έξοδα να δημιουργήσουν τέτοιες πολυέξοδες υποδομές για να υποστηρίξουν τα σημερινά επίπεδα των πλειστηριασμών».

Όπως υπογραμμίζει δε, «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο μαζικών εκποιήσεων που δεν πρέπει να αφήσει την κοινωνία αδιάφορη».

Μάριος Αδάμου
 
23459