Μέρος 2ο για την Επιτροπή των Οικονομικών και μετά ακολουθεί η Ολομέλεια για το Ταμείου Επενδύσεων

Συνεχίζεται σήμερα , στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του θέματος για τη δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Το θέμα έφτασε εκτάκτως την περασμένη Δευτέρα (4/2) στην Βουλή μετά από σύσκεψη των κοινοβουλευτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συζήτηση είχε διακοπεί για να δοθεί χρόνος στην  Κυβέρνηση να απαντήσει επί των τροπολογιών και των προβληματισμών των βουλευτών στην επιτροπή οικονομικών.

Το τελεσίγραφο είναι για σήμερα όπου και το θέμα θα συζητηθεί για να καταλήξει στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, 15 Φεβρουάριου, προς ψήφιση.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Αρκετοί βουλευτές που τοποθετήθηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα που αφορούν γενικά την λειτουργία του  ΕΤΕ. Εστίασαν σε κάποια  θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, όπως την δυνατότητα ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή, της διάθεσης μέρους των εσόδων για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ή για κοινωνική πολιτική, ακόμη και τη διασύνδεση με την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, τη μισθοδοσία του Γενικού Διευθυντή, το διορισμό εξωτερικών συμβούλων  και θέματα λογοδοσίας.
 
Η μόνη εκκρεμότητα της Επιτροπής είναι να υποδειχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ποιός θα μπει ως τρίτο μέλος στην Επιτροπή Υπόδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού αντί του Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου. 

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, ο Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός, Παναγιώτης Τήλλυρος, ανέφερε ότι η μόνη αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχε συζητηθεί, αφορά το άρθρο 43/4 που ουσιαστικά έχει να κάνει με τον τρόπο που θα επενδύει το ταμείο κατά τη ορισμένη χρονικά μεταβατική περίοδο.

 
3020
Thumbnail

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στα €989,6 εκατομμύρια ή 4,8% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό χρέος στα €21.258,1 εκατ. ή 102,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το έτος 2018 τα οποία ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
 
Στα αποτελέσματα αυτά συμπεριλαμβάνεται μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη ύψους €1.725,1 εκατ. που αφορά στο κόστος της συμφωνίας Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα.

ad1mobile

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Εξαιρουμένου του κόστους της συμφωνίας αυτής, το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το έτος 2018 καταγράφει πλεόνασμα που ανέρχεται στα €735,5 εκατ. ή 3,5% στο ΑΕΠ.
 
Η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

article 1