Σήμερα στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για τηλεργασία - Switch off μετά το 8ωρο

Τι προνοεί - Αναμονή και για την ρύθμιση από ΕΕ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα καταθέσει πιθανότατα σήμερα Πέμπτη 8/6 ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου το νομοσχέδιο που ρυθμίζει ουσιαστικά την τηλεργασία

Η πανδημία έφερε για τα καλά στη ζωή μας την τηλεργασία, πάρα πολλές εταιρείες την υιοθέτησαν και την συνεχίζουν με διάφορους τρόπους και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό το θέμα να ρυθμιστεί και με νόμο. Άλλωστε η Κύπρος έχει και υποχρέωση από την ΕΕ να ρυθμίσει το θέμα.

Ο τίτλος νομοσχεδίου είναι «Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος» και στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση των όρων απασχόλησης που διέπουν την τηλεργασία λόγω της ολοένα αυξανόμενης χρήσης της.

Όπως δήλωσε την Τρίτη στην Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, μετά την έγκριση από το Υπουργικό, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη Βουλή, με την ελπίδα να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει τη δέσμευση για ρύθμιση του θέματος το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι, επειδή είναι σε εξέλιξη διαδικασία ρύθμισης της τηλεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι αν στο μεσοδιάστημα εγκριθεί σχετική οδηγία από την ΕΕ, το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί, ενώ αν υπάρξει οδηγία μετά την ψήφιση του νόμου, θα υπερισχύσει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως είπε, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο αυτή η ευέλικτη μορφή εργασίας.

Στόχος ουσιαστικά είναι είτε κάποιος εργάζεται με φυσική παρουσία είτε με τηλεργασία, να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και μην τυγχάνει εκμετάλλευσης και κατάχρησης ο εργαζόμενος και να μην παραβιάζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. 

Ποια θέματα σχετικά με τηλεργασία ρυθμίζει το νομοσχέδιο:

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων όπως:

  • Η χρήση της τηλεργασίας, σε εθελοντική βάση  μετά από συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων,
  • Η υποχρεωτική χρήση τηλεργασίας όπως ήταν οι περιπτώσεις Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας για την περίοδο του covid.
  • Απαγόρευση διακρίσεων κατά των τηλεργαζομένων
  • Κόστος τηλεργασίας που θα αναλαμβάνει ο εργοδότης,
  • Θέματα ωραρίου με έμφαση στο δικαίωμα αποσύνδεσης μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας,
  • Εκ των προτέρων ενημέρωση του εργαζόμενου από τον εργοδότη για επιμέρους θέματα τηλεργασίας όπως χρονικά όρια τηλετοιμότητας, διαδικασίες  υποστήριξης, περιορισμούς χρήσης εξοπλισμού, κινδύνους από τη χρήση της τηλεργασίας, προστασία προσωπικών δεδομένων κ.λ.π.
  • Εργασιακή ασφάλεια μέσω της οποίας η χρήση της τηλεργασίας δεν πρέπει να επηρεάζει υφιστάμενα δικαιώματα εργαζομένων όπως είναι ο μισθός το ωράριο κ.λ.π,
  • Υποχρεώσεις και δικαιώματα τηλεργαζομένων είναι ίδιες με αντίστοιχους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του εργοδότη
  • Ρύθμιση θεμάτων ασφάλειας και υγείας τηλεργαζομένων
  • Παροχή ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης, κατάρτισης / επιμόρφωσης  σε τηλεργαζόμενους,
  • Εξουσίες και τα καθήκοντα των επιθεωρητών που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου
  • Ποινές μέχρι και 10.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Όπως προαναφέραμε, αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα, θα τεθεί στην Βουλή για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και ακολούθως το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. 

Σωτήρης Νικηφόρου

Σωτήρης Νικηφόρου