Σήμερα τα πρώτα interview Τουρκοκύπριων εργαζομένων μέσω ΣΕΚ

Οι 3 λόγοι που η ΣΕΚ προχωρά οργανωμένα ως θεματοφύλακας και των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές

>>> 100 Τ/κ βρήκαν δουλειά στις Ελεύθερες Περιοχές

  • Διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των Τ/κ με ίσους μισθούς με των Ε/κ
  • Σταματά ο αθέμιτος μισθολογικός ανταγωνισμός εις βάρος των Ε/κ και κοινοτικών εργαζομένων 
  • Ενισχύεται το εργατικό δυναμικό, μειώνοντας τις ανάγκες για εργάτες από τρίτες χώρες 

Σε μία νέα κίνηση προέβη η ΣΕΚ με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού, αλλά κυρίως και για ρύθμιση στην αγορά εργασίας ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση και κατ’ επέκταση να επηρεαστούν οι μισθοί υφιστάμενων εργοδοτούμενων σε τέτοιους τομείς. 

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα 28/12 θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες 130 συνεντεύξεις Τουρκοκύπριων οι οποίοι θέλουν να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές, μέσω της συμφωνίας Türk Sen – ΣΕΚ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στην Brief, ανέφερε πως σήμερα (28/12) 130 Τ/κ ενδιαφερόμενοι θα έχουν συνάντηση με εργοδότη από τις ελεύθερες περιοχές από τον τομέα του τουρισμού

Από τη συνάντηση μάλιστα αναμένεται να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την ανταπόκριση που υπάρχει αλλά και ως προς τα χαρακτηριστικά και προσόντα των Τ/κ εργαζομένων οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν στην τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία στις ελεύθερες περιοχές. 

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα μέχρι στιγμής εκδήλωσαν ενδιαφέρον περίπου 450 Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να θέλει να εργαστεί στον τουρισμό. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ενδιαφερόμενων συγκεντρώνει ο τομέας των οικοδομών, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό αφορά ανειδίκευτους εργάτες

Όσον αφορά το πότε θα γίνουν οι προσλήψεις, αυτό εξαρτάται τόσο από τους ενδιαφερόμενους εργοδότες και τις ανάγκες της επιχειρήσεις τους, όσο και από τα προσόντα και την ειδίκευση των εργαζομένων οι οποίοι θα παρουσιαστούν για συνέντευξη. 

Διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των Τ/κ εργαζομένων 

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΣΕΚ ο κ. Μάτσας σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των Τ/κ εργαζομένων, καθώς οι εργοδότες θα πρέπει να ακολουθούν τις συλλογικές συμβάσεις και με την εμπλοκή των Συντεχνιών μπορεί να γίνει έλεγχος ως προς τους όρους εργασίας οι οποίοι θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των Τ/κ, αφού έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκμετάλλευσης κυρίως σε άτομα που αναζήτησαν από μόνα τους εργασία στις ελεύθερες περιοχές. 

Σταματά ο αθέμιτος μισθολογικός ανταγωνισμός εις βάρος των Ε/κ και κοινοτικών εργαζομένων 

Συμπληρώνοντας ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι με τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των Τ/κ θα υπάρξει και σταθερότητα στην αγορά εργασίας, αφού κρατώντας όλους τους όρους εργασίας στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων δεν θα επηρεαστούν οι μισθοί ή οι θέσεις των Ε/κ ή κοινοτικών  υφιστάμενων εργοδοτουμένων σε αυτούς τους τομείς. 

Ενισχύεται το εργατικό δυναμικό, μειώνοντας τις ανάγκες για εργάτες από τρίτες χώρες

Ένας ακόμη λόγος για τη στροφή σε προσωπικό από τα κατεχόμενα είναι και η έλλειψη σε προσωπικό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε αρκετούς τομείς στην Κύπρο. Με την ενίσχυση των επιχειρήσεων με εργατικό δυναμικό από τα κατεχόμενα, θα μειωθούν και οι ανάγκες για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες, ζήτημα το οποίο τέθηκε ως σκέψη προς υλοποίηση μετά τις ελλείψεις, ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την σταθερότητα στην αγορά εργασίας.