Σκέψεις Κυβέρνησης για μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης

Μελετάται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ μέχρι και στο 0% για ψωμί, γάλα και παιδικές τροφές.

UPD: Απορρόφηση κόστους επιτοκίων και μείωση ΦΠΑ στις κινήσεις ΥΠΟΙΚ κατά ακρίβειας

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, που θα φτάνει μέχρι και το 0% σε κάποιες περιπτώσεις, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" στο οποίο αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει ή και να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εμπορίου και αναμένεται να προχωρήσει σύντομα για λήψη απόφασης.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα", ανέφερε, ανάλογα με τις προτεραιότητες κάθε χώρας. Επιβεβαίωσε ότι μελετάται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ μέχρι και στο 0% για ψωμί, γάλα και παιδικές τροφές.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών, πιθανώς για έξι μήνες ή ένα χρόνο. "Εμείς παίρνουμε μέτρα με βάση το τι γίνεται στην αγορά", ανέφερε, σημειώνοντας ότι ανάλογα με το πώς θα ανταποκριθεί η αγορά στην εφαρμογή του μέτρου, πιθανώς να επεκταθεί. "Είναι μέτρα που είναι για ανακούφιση για τον πληθωρισμό".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου εξέφρασε αμφιβολίες ωστόσο κατά πόσο θα μπορεί να εγκριθεί η μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 5% για άλλα προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού κ.λπ., παρόλο που μπορεί να περιλαμβάνονται στη λίστα που συζητείται ανάμεσα στα δύο Υπουργεία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το κόστος στα δημόσια οικονομικά μπορεί να ανέλθει γύρω στα €15-20 εκ. τον χρόνο. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου είναι υπεύθυνο για να καθορίσει τα προϊόντα που θα προταθούν για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να εγκρίνει τη μείωση, αφού πάρει τη σχετική έγκριση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο ΦΠΑ είναι φόρος που αποδίδεται στην ΕΕ.

Σε περίπτωση έγκρισης του μέτρου από την ΕΕ, η υλοποίησή τους θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, ενώ η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τυχόν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το κόστος του μέτρου.  

ΚΥΠΕ