Σκληρά tests καταλληλότητας για τα νέα μέλη Δ.Σ. ΚΕΔΙΠΕΣ

Αυξημένοι οι κίνδυνοι κάποιοι να μην καταφέρουν να περάσουν από την αξιολόγηση 
  • Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσει τις καλύτερες επιλογές


Σε «tests κοπώσεως», με μεγάλες πιθανότητες να μην καταφέρουν να τα περάσουν όλοι επιτυχώς, αναμένεται να υποβληθούν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ). 

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι όλα τα μέλη της ΚΕΔΙΠΕΣ θα περάσουν από μια δύσκολη διαδικασία την οποία αναλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), η οποία πιθανότατα και να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες, στη βάση της οδηγίας της 21ης Νοεμβρίου 2014 που αφορά την αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας μελών διοικητικού οργάνου και διευθυντών αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Πιστωτικές διευκολύνσεις
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα ζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τα υπόλοιπα των πιστωτικών διευκολύνσεων ή πιστωτικές διευκολύνσεις που έχουν ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενα, πληροφορίες για τυχόν σύγκρουσης συμφερόντων και έμμεσες ή άμεσες συμμετοχές με ποσοστό 20% και πάνω.

Παρόλο που η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά μόνο από την ΚΤΚ, όλα τα νέα μέλη της θα τύχουν αξιολόγησης στο πλαίσιο της εποπτείας της σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, η αρμοδιότητα αυτή έχει επεκταθεί και στην αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας των κατόχων βασικών λειτουργιών (key function holders), στα λεγόμενα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ, αλλά παραμένουν υπό την εποπτεία της εθνικής εποπτικής αρχής.

Οι διαδικασίες, ωστόσο, είναι οι ίδιες που εφαρμόζονται στην περίπτωση των σημαντικών ιδρυμάτων και η ΚΤΚ έχει υποχρέωση να ενημερώνει δεόντως και την αρμόδια διεύθυνση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού.

Μια βασική πτυχή της όλης αξιολόγησης είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που επιλέγηκαν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία, εξειδίκευση και γνώση για την εκπλήρωση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους καθώς και ότι ενεργούν με ειλικρίνεια, αξιοπιστία και ακεραιότητα.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση της ΚΕΔΙΠΕΣ,  η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα  παραλάβει τα απαραίτητα έγγραφα και θα αξιολογήσει την ικανότητα και καταλληλότητα του ατόμου που προτείνεται για τη θέση του μέλους. Το σημαντικότερο στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι το ατομικό ερωτηματολόγιο, χωρίς να αποκλείεται και η προσωπική συνέντευξη του προτεινόμενου προσώπου. 

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Για να μην χάνεστε σε «ειδήσεις» <<<

Έρευνες μέχρι και την Αστυνομία
Η Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης, μπορεί να επικοινωνήσει και να ζητήσει πληροφόρηση και από άλλες αρμόδιες αρχές, οι οποίες περιλαμβάνουν την αστυνομία, τον Έφορο Φορολογίας, τον Έφορο Εταιρειών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον Έφορο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τις εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού τομέα άλλων κρατών ή αστυνομικές αρχές άλλων κρατών.  Επίσης, μπορεί να ζητηθεί πληροφόρηση και από άλλες κρατικές υπηρεσίες, πιστωτικά ιδρύματα και υφιστάμενους και πρώην εργοδότες. 

Κατά την αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του ατόμου που αξιολογείται, θα εξεταστεί κατά πόσο αυτό έχει αποδείξει ότι είναι ικανό και έχει τη δυνατότητα να αναλάβει επιτυχώς τα καθήκοντα και τις ευθύνες που απορρέουν από τον διορισμό του. 

Επίσης, θα εξεταστεί κατά πόσο το πρόσωπο διαθέτει αξιοπιστία και καλή φήμη, ανεξάρτητα από τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των εργασιών του οργανισμού, εάν διαθέτει την απαιτούμενη ευθυκρισία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της θέσης και έχει γνώση και αντίληψη των σημαντικότερων κινδύνων. 

Το αξιολογούμενο πρόσωπο δύναται να θεωρηθεί ευυπόληπτο, εάν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν το αντίθετο. Κατά την αξιολόγηση της υπόληψης λαμβάνεται υπόψη τυχόν ποινικό ή σχετικό διοικητικό μητρώο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην καταδίκη ή δίωξη για ποινικό αδίκημα σε οποιοδήποτε κράτος. 

Σημειώνεται ότι, με βάση τα κριτήρια που έθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στο πλαίσιο έγκρισης της κρατικής βοήθειας για διευκόλυνση της μεταφοράς του «καλού» Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, τα μέλη που θα επιλεγούν θα πρέπει να διαθέτουν πείρα δέκα χρόνων στη διαχείριση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. 

Χρύσω Αντωνιάδου