Σκληρή διαπραγμάτευση για την ΑΤΑ – Σήμερα η συνάντηση με Κούσιο

Η ΑΤΑ είναι στο 50%, η ΟΕΒ θέλει «0» και οι συντεχνίες 100% - Ξεκινούν σκληρές διαπραγματεύσεις

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή (7/11) συνάντηση για το θέμα της ΑΤΑ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων υπό τον Υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ να ζητούν κατάργηση της ΑΤΑ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ζητούν πλήρη επαναφορά της.

Το ζήτημα το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό λόγω και της αύξησης του πληθωρισμού επηρεάζει περίπου τους μισούς εργαζομένους στην Κύπρο οι οποίοι αναμένουν ότι με κάποιο τρόπο η απώλεια εισοδήματος τους λόγω των υψηλών τιμών θα αναπληρωθεί σε κάποιο βαθμό από τη ρύθμιση της ΑΤΑ. Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας στην Brief, πως το αίτημά τους για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ αποτελεί συνέχεια του τι έχει προηγηθεί και την ίδια στιγμή καταγράφει την ανάγκη της επαναφοράς του θεσμού, ως μέσο διαχείρισης των έντονων πληθωριστικών τάσεων που καταγράφει η οικονομία αλλά και της διάβρωσης που έχουν τύχει οι μισθοί. Όπως τόνισε δεν θα βρεθούν στην συνάντηση «για να γεφυρώσουν αποστάσεις και αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο στη βάση και του γεγονότος ότι η μεταβατική συμφωνία, σε κανένα σημείο της δεν παραπέμπει σε κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ. Άρα δεν υπάρχουν δύο εκ δια μέτρου αντίθετες τάσεις οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Είναι ξεκάθαρο πως πάμε για να επαναφέρουμε τον θεσμό της ΑΤΑ». (Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ)

Στον αντίποδα τώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν πως η ΑΤΑ θα πρέπει να καταργηθεί, ωστόσο όπως σημεειώνουν είναι έτοιμες να εισέλθουν σε γόνιμο διάλογο ώστε να βρεθεί λύση. Όπως εξάλλου είχε αναφέρει και εκπρόσωπος της ΟΕΒ στην Brief μόνο στην Κύπρο, στην Μάλτα και στο Βέλγιο συνεχίζει να ισχύει η ΑΤΑ, ενώ όλες οι άλλες το χώρες το έχουν εγκαταλείψει. (Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ). 

Τι ισχύει τώρα με την ΑΤΑ 

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, τώρα ισχύει η συμφωνία που υπογράφηκε το 2017 που αναφέρει ότι μέχρι να συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, το περιεχόμενο της ευσταθεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται. Πρόκειται για μια συμφωνία που έληξε στις 31/12/21, συνεχίζει και εφαρμόζεται με τις πρόνοιες που αναφέρουν ότι η ΑΤΑ αποδίδεται μια φορά το χρόνο στο 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και εφόσον ο προηγούμενος χρόνος έχει καταγράψει στο β’ και γ’ τρίμηνο του έτους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 


 

 
24344