Σοβαρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία & Τρ. Κύπρου

Επέστρεψε στις αγορές η Τράπεζα Κύπρου / Ποιοι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πως μεταφράζεται

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση και η τιμολόγηση του Ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου, μειωμένης εξασφάλισης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ εντός του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολογιακών Δανείων (EMTN Programme) από την Τράπεζα Κύπρου, αφού ενώ η τράπεζα «ζήτησε» 250 εκατομμύρια ευρώ, οι προσφορές έφτασαν στα 1.15 δισ. ευρώ

>>> ΚΕ: Εμπιστοσύνη στην οικονομία το ενδιαφέρον για ομόλογο της BOC <<<

Η έκδοση είχε σημαντική ζήτηση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον από περισσότερους από 140 θεσμικούς επενδυτές και το τελικό βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 4 φορές, με την τελική τιμολόγηση να είναι κατά 37.5 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την αρχική ένδειξη τιμολόγησης. Αριθμός μακροπρόθεσμων, θεσμικών επενδυτών συμμετείχε στην έκδοση για πρώτη φορά, επιβεβαιώνοντας την επιτυχή επιστροφή της Εταιρίας στις αγορές. Το Ομόλογο εκδόθηκε στην ονομαστική αξία και φέρει επιτόκιο ύψους 6.625%.

Μάλιστα, η τιμή του 6.625% αποδείχθηκε καλύτερη από την αρχική ένδειξη (7%) που άνοιξε το βιβλίο, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική μείωση κόστους κατά αρκετά εκατομμύρια για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ η συναλλαγή που έκλεισε στα 300 εκατομμύρια ευρώ είναι το μέγιστο που επιτρέπεται βάσει των σχετικών κανόνων. 

Εξαιρετικής σημασίας είναι και το γεγονός ότι οι επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν είναι μεγάλα funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα οποία δεν επιδίδονται σε ταχεία «μεταπώληση» για κέρδος. Πρόκειται για bluechip funds τα οποία "ποντάρουν" σε βαθύ ορίζοντα, με τα χαρακτηριστικά τους να δεικνύουν πως έριξαν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην Τράπεζα Κύπρου, όσο και στην κυπριακή οικονομία εν μέσω πανδημίας. 

Από το 63% έπεσαν στο 16% τα ΜΕΔ

Σημαντική εξέλιξη ήταν επίσης και η μείωση των ΜΕΔ στο 16%, από 63% που ήταν αρχικά. Η προοπτική να φτάσει η τράπεζα στο μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ εντός του έτους, έχει επίσης πείσει.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την ανακοίνωση στο ΧΑΚ 

 
14788