S&P’s: Σήμερα η 1η αξιολόγηση για Οικονομία, Νίκο και Κεραυνό

Τα 3 ζητήματα που θα δει ο Οίκος S&P’s – Αναμένεται σχόλιο και για την καθυστέρηση στο 5% ΦΠΑ στην Α’ Κατοικία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Με τον Οίκο S&P’s κάνουν αρχή οι αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας, καθώς σήμερα (3/3) ο Standard & Poor's δημοσιοποιεί την πρώτη από μια σειρά αξιολογήσεων. 

Η αξιολόγηση έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού και της κυβέρνησης του νέου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Μιλώντας στην Brief, o οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής, Ιωάννης Τελώνης, σημείωσε πως αυτό θα είναι το πρώτο τεστ αξιοπιστίας για τον νέο Πρόεδρο και τον νέο Υπ. Οικονομικών, θεωρώντας ωστόσο ότι οι αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο και ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο αυστηρές, αφού θα έχει περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο και έτσι θα μπορούν να επιδείξουν έργο και το οποίο θα μπορεί να κριθεί. 

Στα θετικά καταγράφονται για τους Οίκους, όπως σημειώνει ο κ. Τελώνης, η δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι θα ακολουθήσει την ίδια νομισματική πολιτική με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και ο διορισμός του Μάκη Κεραυνού στο πηδάλιο του Υπ. Οικονομικών καθώς οι αγορές τον κρίνουν ως ένα πεπειραμένο άτομο στα θέματα Οικονομίας. 

Τώρα, όσον αφορά την αξιολόγηση στα της οικονομίας, ο κ. Τελωνής εκτιμά πως ο S&P’s δεν πρόκειται να προχωρήσει με αναβάθμιση, μιας και αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας το 2023. Την ίδια ώρα όπως σημειώνει, αναμένουμε να δούμε πως ο Οίκος θα κρίνει 3 καίρια ζητήματα, ενώ εκτιμά πως θα σχολιαστεί στην αξιολόγηση και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του 5% ΦΠΑ στην Α’ Κατοικία, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε με έκτακτη επιστολή της η Ευρώπη και εξέπνευσε τον Φεβρουάριο 2023. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, ο Οίκος θα αξιολογήσει τους δείκτες δημόσιου και ιδιωτικού χρέους οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΚΤΚ, το ιδιωτικό χρέος ως προς το ΑΕΠ από την κορύφωση του στο τέλος Μαρτίου 2015 μειώθηκε συνολικά κατά 116 μονάδες βάσης (-33%), φθάνοντας στο 236,5% στο τέλος Ιουνίου 2022 σε σύγκριση με 248,5% στο τέλος του 2021 και 352,5% στο τέλος Μαρτίου 2015, ενώ όσον αφορά το δημόσιο χρέος (Διάγραμμα Α.30), αυτό διαμορφώθηκε στο 87,3% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2022, καταγράφοντας μείωση περίπου 16 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ), αλλά και το ζήτημα των εκποιήσεων καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη ένα σταθερό πλαίσιο και έτσι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον τραπεζικό τομέα

Οι αξιολογήσεις θα συνεχιστούν από τον Fitch στις 10 Μαρτίου, ενώ στις 31 Μαρτίου θα έχουμε τις αξιολογήσεις από τον DBRS Morningstar και τον Moody’s. Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η 2η δέσμη αξιολογήσεων (16 Ιουνίου ο Fitch, 1η Σεπτεμβρίου ο S&Ps, 29 Σεπτεμβρίου DBRS Morningstar και Μoody’s).

Πώς κινήθηκαν οι αξιολογήσεις στην δεκαετία Αναστασιάδη 

 

Οι αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης

Όπως σημείωσε ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στον απολογισμό σημαντική εξέλιξη ήταν οι αναβαθμίσεις από όλους τους Οίκους αξιολόγησης από το 2013 μέχρι σήμερα, με τον Οίκο Fitch να αναβαθμίζει το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου (από το χαμηλότερο του 2013) κατά 13 βαθμίδες, τον Οίκο S&P’s κατά 12 βαθμίδες, τον Οίκο DBRS κατά 9 βαθμίδες και τον Οίκο Moody’s κατά 8 βαθμίδες στο πιο πάνω χρονικό διάστημα.

Όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, σε διάστημα μόλις 2 ετών επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΚΔ (4 βαθμίδες κατά μέσο ως προς την επενδυτική κατηγορία), οδηγώντας σε βελτίωση του ενδιαφέροντος για το κρατικό ομόλογο και μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2013-2022, το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίστηκε 27 φορές από τους τέσσερις Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. 

Χαράλαμπος Ζάκος