Στ. Μιχαηλίδου: Αλλάζει βιομηχανική στρατηγική η ΕΕ

Η οικονομία της ΕΕ γίνεται πιο αποδοτική και ανταγωνιστική, λέει η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων

Τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη, χαρακτηρίζει την διπλή μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι αυτή η διπλή μετάβαση «θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια καλύτερη, ισχυρότερη, πιο παραγωγική οικονομία με τη βοήθεια των θεμελιωδών αρχών των κανόνων ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις».
 
Σε γραπτή δήλωση η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει πλέον τα θεμέλια για μια βιομηχανική στρατηγική ικανή να στηρίξει τη διττή μετάβαση στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία, να καταστήσει τη βιομηχανία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχύει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και παράλληλα ανακοινώνει «πρόταση περί σχεδίου δράσης για την «κυκλική οικονομία».
 
Προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε μία επανεξέταση των εργαλείων της πολιτικής ανταγωνισμού – ώστε όλα τα μέσα ανταγωνισμού (συγκεντρώσεις, αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων) να παραμείνουν κατάλληλα για τον επιδιωκόμενο σκοπό – και εμπλουτίζει την τρέχουσα εργαλειοθήκη της στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και για μια ανθεκτική ενιαία αγορά».
 
«Το αναθεωρημένο καθεστώς για το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία αποσκοπεί στην απλούστευση των κανόνων για την κρατική στήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας και στην ευθυγράμμιση τους με την Πράσινη Συμφωνία, διευκολύνοντας τις ενισχύσεις για επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία, ενώ εισάγει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων υπέρ των ΄τεχνολογικών υποδομών΄ που αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στη συμβολή στην πράσινη μετάβαση», υπογραμμίζει.
 
Αναφέροντας ότι η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης και του κόσμου, η Έφορος αναφέρει ότι «για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία», ενώ αποτελεί επίσης την πόρτα εξόδου από την πανδημία COVID-19».

Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι «οι κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, του περιβάλλοντος και της ενέργειας (ΚΓΚΠΕ) στοχεύουν στη στήριξη των προσπαθειών της βιομηχανίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, κυκλικότητα και βιοποικιλότητα, για καθαρή κινητικότητα ή κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και για ενεργειακή απόδοση των κτιρίων».

Σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφέρει ότι «οι επικείμενες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των ευρυζωνικών δικτύων επιδιώκουν την προώθηση της ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών, διευκολύνοντας την εγκατάσταση και την αφομοίωση των ευρυζωνικών δικτύων που καλύπτουν τις ταχέως εξελισσόμενες ανάγκες των χρηστών».

ΚΥΠΕ