Στα Αρχεία των Pandora και Panama Papers οι απαντήσεις για τους μεσάζοντες

• Υπάρχει φως στα αρχεία της ICIJ για τους «βοηθούς» των ολιγαρχών
• Καταγεγραμμένοι δικηγόροι και λογιστές από την Κύπρο
• Δεν αποκαλύπτονται λογαριασμοί και οικονομικές συναλλαγές

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Άπλετο φως για τους μεσάζοντες στην Κύπρο που βοηθούν ολιγάρχες μπορούν να ρίξουν οι πληροφορίες της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων.Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες της Κοινοπραξίας, που ερευνά εδώ και χρόνια το θέμα των ολιγαρχών από διάφορες χώρες, αφορούν τους ιδιοκτήτες εταιρειών, πληρεξούσιους και μεσάζοντες σε δικαιοδοσίες μυστικότητας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τραπεζικούς λογαριασμούς, ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων και οικονομικές συναλλαγές που περιέχονται σε διάφορα έγγραφα.

Έγκυρη πηγή μας δήλωσε πως «η βάση δεδομένων της Κοινοπραξίας την οποία μπορεί να δει και να εξετάσει ο καθένας περιέχει πληροφορίες για περισσότερες από 810.000 υπεράκτιες οντότητες, μέρος των ερευνών Pandora Papers, Paradise Papers, Bahamas Leaks, Panama Papers και Offshore Leaks. Τα δεδομένα συνδέονται με ανθρώπους και εταιρείες σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Οι υπεράκτιοι ανώνυμοι

Όπως αναφέρει η ICIJ, «οι  πληροφορίες δημοσιεύονται για το δημόσιο συμφέρον» τονίζοντας ότι «ενώ πολλές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσω υπεράκτιων οντοτήτων είναι απολύτως νόμιμες, οι εκτενείς αναφορές από την ICIJ και τους συνεργάτες της στα μέσα ενημέρωσης για περισσότερα από οκτώ χρόνια έχουν καταδείξει ότι η ανωνυμία που παρέχεται από την υπεράκτια οικονομία διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και την απάτη».

Η βάση δεδομένων αφαιρεί το απόρρητο που καλύπτει τις εταιρείες και τα καταπιστεύματα που έχουν ενσωματωθεί σε φορολογικούς παραδείσους και εκθέτει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτά. 

Η διαδραστική εφαρμογή αποκαλύπτει περισσότερα από 750.000 ονόματα ανθρώπων και εταιρειών πίσω από υπεράκτιες δομές. Τα ονόματα προέρχονται από αρχεία που διέρρευσαν και όχι από τυποποιημένο εταιρικό μητρώο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες είναι εισηγμένες ως μέτοχοι μιας άλλης εταιρείας ή ενός καταπιστεύματος, μια συμφωνία που συχνά βοηθά να αποκρύψουν τα άτομα με σάρκα και οστά πίσω από υπεράκτιες οντότητες.

Τα δεδομένα των διαρροών

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων έλαβε τα δεδομένα μέσω πέντε μαζικών διαρροών:

Pandora Papers (2021): Τα δεδομένα που προστέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 προέρχονται από έγγραφα δύο παρόχων υπεράκτιων υπηρεσιών που αποτελούσαν μέρος του συνόλου δεδομένων Pandora Papers: Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal) και Fidelity Corporate Services. Τα δεδομένα από την Alpha Consulting προστέθηκαν τον Απρίλιο του 2022. Τα δεδομένα των Asiaciti Trust Asia Limited, CILTrust International, Commence Overseas Limited, IlShin, Overseas Management Company Inc, SFM Corporate Services και Trident Trust Company Limited προστέθηκαν τον Μάιο του 2022.

Paradise Papers (2017 και 2018): τα δεδομένα των Paradise Papers στη βάση δεδομένων Offshore Leaks προέρχονται από την υπεράκτια δικηγορική εταιρεία Appleby και μια συλλογή δεδομένων από επτά εταιρικά μητρώα. Τα δεδομένα από την Appleby προστέθηκαν τον Νοέμβριο του 2017 και τα δεδομένα των εταιρικών μητρώων προστέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 (Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος και Νέβις) και τον Φεβρουάριο του 2018 (Νησιά Κουκ, Μάλτα και Σαμόα).

Bahamas Leaks (2016): Τον Σεπτέμβριο του 2016, η ICIJ πρόσθεσε δεδομένα από την έρευνα των Bahamas Leaks, η οποία βασίστηκε σε μια συλλογή δεδομένων από το εταιρικό μητρώο των Μπαχάμες.

Panama Papers (2016): Τα δεδομένα των Panama Papers, που προστέθηκαν στη βάση δεδομένων Offshore Leaks τον Μάιο του 2016, προέρχονται από τη δικηγορική εταιρεία του Παναμά Mossack Fonseca, της οποίας οι εσωτερικές εργασίες αποκαλύφθηκαν ως μέρος μιας έρευνας με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και περισσότερα από συνεργάτες από πέραν των μέσων ενημέρωσης.

Offshore Leaks (2013): Τα δεδομένα καλύπτουν ένα τμήμα υπεράκτιων οντοτήτων που ενσωματώθηκαν μέσω της Portcullis Trustnet (τώρα Portcullis) και της Commonwealth Trust Limited, δύο παρόχων υπεράκτιων υπηρεσιών που ερευνήθηκαν ως μέρος της έκθεσης Offshore Leaks του 2013 της ICIJ.
Αρμόδια πηγή αναφέρει πως «πολλά από τα στοιχεία που ζητά η Κυβέρνηση για έρευνα των υποθέσεων που καταγράφονται από τον ξένο Τύπο και έχουν διαρρεύσει από πλευράς Βρετανίας είναι καταχωρημένα σε αυτά τα αρχεία».

Χρύσω Αντωνιάδου